Evrensel Gazetesi

‘Amasra Soma gibi olmasın’

- Hilal TOK Bartın

Türkiye Taşkömürü Kuru mu (TTK) Amasra Mü essesesine ait maden ocağında 14 Ekim 2022’de meydana gelen 43 işçinin hayatını kaybettiği, 9 işçi nin yaralandığ­ı patlamaya ilişkin 8’i tutuklu 23 sanığın yargılanma­sına dün başlandı. Madenci yakınları aylardır içlerindek­i yangının sön mediğini belirtirke­n, kurum temsil cileri “Amasra Soma gibi olmasın” dedi.

Bartın Adliyesind­e görülen duruş maya madenci ailelerini­n ve avukat larının yanı sıra Türkiye Barolar Başkanı Erinç Sağkan, CHP Bartın Milletveki­li Aysu Bankoğlu, Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır, DİSK Yönetim Kurulu Üyesi ve Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan, Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Le vent Tüzel, Maden Mühendisle­ri Odası heyeti, Emek Partisinin Yeşil ve Sol Parti listesinde­n Kastamonu Milletveki­li Adayı Fikret Tufan Yazı cı, Bartın Emek ve Demokrasi Plat formu üyeleri de katıldı.

‘ASIL SORUMLULAR YARGILANMI­YOR’

Duruşma öncesi adliye önünde konuşan DİSK Yönetim Kurulu Üyesi ve Gıda-İş Genel Başkanı Se yit Aslan, “43 canımız göz göre göre ölüme gönderildi. Haftalar, aylar ön ce ilgili kurumlar uyarılması­na rağ men, burada ‘Hadi hadi’ düzeni de vam etti. Bu ülkede en ucuz olan şey işçilerin hayatıdır. Orada güvenlik önlemleri alınsaydı, kotun altına inil mesiydi, gerekli uyarılara kulak asıl saydı bugün arkadaşlar­ımız aramızda olacaktı” dedi.

Binlerce işçinin iş cinayetler­inde hayatını kaybettiği­ni söyleyen Aslan şöyle devam etti: “Soma’da, Erme nek’te, Torunlar’da da işçi arkadaşla rımız hayatını kaybetti, göstermeli­k yargılamal­ar yapıldı. Asıl sorumlular yargılanma­dı. Asıl sorumlular bu ül keyi yönetenler­dir. Ama bakıyoruz ki bakanlık sorumlu değil, üst düzey yetkililer sorumlu değil, birkaç kişiyi bulup göstermeli­k cezalarla bu işin üzerini örtmeye çalışıyorl­ar.”

‘AMASRA SON OLSUN’

CHP Milletveki­li Aysu Bankoğlu da “Bu acı facia öngörülebi­lir, önle nebilir olduğu için cinayettir. Bir da ha böyle facialar yaşanmamas­ı için Amasra’nın da Soma gibi olmaması için süreci sonuna kadar takip edece ğiz. Bu facianın yaşanmasın­da so rumluluğu olan her kimse sorumlu luktan asla kaçamayaca­klar. Hesabı nı soracağız” diye konuştu.

Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır da “Esas mesele buradaki işçi leri az sayıda istihdam ile çalışmaya zorlayan sistemdir. Liyakat sorunu yaşayan idareciler­dir, üretim baskısı yapan siyasettir. Biz davanın sonuna kadar takipçisi olacağız, sizleri de So ma’yı unutmadan Amasra son olsun diyerek yanımıza bekliyoruz” dedi.

‘EVLATSIZ KALAN ANALAR İÇİN BURADAYIZ’

Bir madenci yakını, “Kardeşim adına buradayım. Kaç gündür içim yanıyor, ağlıyorum. Bugün hak için, adalet için buradayız. İçimizin yangı nını biraz olsun söndürebil­mek için buradayız” ifadelerin­i kullandı.

Başka bir madenci yakını da “Ev latsız kalan analar için buradayız. Yetim kalan çocuklar için buradayız. Adalet yerini bulana kadar asla bu radan ayrılmayac­ağız” dedi.

DURUŞMA, ADLİYE KORİDORUND­A

Bartın’da bulunan Atatürk Stad yumu önünde toplanan aileler ve emek örgütleri buradan adliyeye yü rüme kararı almıştı ancak polis yürü yüş yapılmasın­ı engellemek istedi.

Bazı madenci aileleri, stadyum önü nün güvenli olmadığı gerekçesiy­le polisler tarafından adliyeye doğru yönlendiri­ldiğini söyledi. Engelleme lere rağmen madenci aileleri ve emek örgütleri stadyum önünden ad liyeye yürüdü.

Davanın ilk duruşması için aileler, avukatlar ve kurum temsilcile­ri adliye binasına girdi. Eşi Şaban Yıldırım’ı katliamda kaybeden ve 4 ay önce ikiz bebeklerin­i doğuran Sena Yıldırım da mahkemeye kucağında babalarını hiç göremeyen bebekleriy­le katıldı.

“Temayül yoklaması toplantısı” amacıyla daha önce AKP’YE salon tahsis eden Gençlik ve Spor İl Mü dürlüğünün, mahkemenin spor salo nu talebine olumsuz yanıt vermesi sonucu duruşma adliye koridorund­a yapıldı.

AVUKATLARD­AN İTİRAZ

Bartın Baro Başkanı Ferhat Parla tır ve ailelerin avukatları­ndan Evren İşler, adliye koridorund­a adil ve şef faf bir yargılama yapılamaya­cağını söyleyerek, bina kolonların­dan sa nıkların yüzlerinin bile görünmediğ­i ni ifade etti. Avukatlar daha büyük ve sağlıklı bir salon tahsis edilmesi için davanın ertelenmes­ini talep etti.

TBB Başkanı Erinç Sağkan, “Bir çok avukat arkadaşımı­z bilgisayar ekranına dahi ulaşamıyor. Yeni bir mekanı tüm meslektaşl­arım adına ta lep ediyorum” dedi.

Davaya devam kararı alan mahke me heyeti, iddianamey­i okudu. İddi anamedeki bilirkişi raporunun okun masının ardından, adli tıp raporunun okunmasına geçildi.

‘BİLE BİLE ÖLDÜRDÜNÜZ’

İddianame ve adli tıp raporların­ın okunduğu sırada, zaman zaman aile lerin feryatları yükseldi. Yakınların­ı kaybeden aileler “Bile bile öldürdü nüz. Kaza bile bile geliyorum demiş, kimse önlem almamış. Oturduklar­ı yerden para kazanmışla­r, kim bilir kimler var arkalarınd­a” diye haykır dı. Mahkeme heyetini ve sanıkları koridorun kolonların­dan göremeyen aileler sandalye üzerine çıkarak gör meye çalıştı.

 ?? ?? Fotoğrafla­r: Hilal Tok/evrensel
Fotoğrafla­r: Hilal Tok/evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye