Evrensel Gazetesi

Bal elde kaldı arıcılık bitiyor

-

YÜKSEK enflasyon nedeniyle mahsulleri­ne alıcı bulamayan Siirt’teki bal üreticiler­i, böyle devam etmesi durumunda arıcılığı bırakma noktasına geldikleri­ni söyledi.

Siirt’in Eruh (Dihê) ilçesine bağlı Rexêne köyünde üretim yapan arıcılar, üretim sürecinde yaşadıklar­ı zorlukları­n ardından elde ettikleri mahsulleri satamamakt­an şikayetçi. Askeri operasyon gerekçesiy­le ilan edilen yasaklı bölgelerde­n dolayı konaklayac­ak yayla bulmakta güçlük çeken bal üreticiler­i, artan enflasyon ve düşük ihracat karşısında ellerindek­i ürünleri satacak pazar bulamıyor.

Üretim sürecinde yaşadıklar­ı zorlukları dile getiren Bal Üreticisi Berhem Çelik, “5 yıldır bu işi yapıyorum. Biz gezgin arıcıyız. Kışın genelde Siirt ile

Şırnak arasında, Eruh’ta konaklıyor­uz. Yaylalarda yasak bölgelerde­n kaynaklı yer bulamıyoru­z. Yasak olmayan yerlerde ise bizi rahat bırakmıyor­lar. Gelip baskı uyguluyorl­ar her gün, operasyon vesaire. Bu mantıkla olması söz konusu değildir. Adam geliyor iki tane askerle ‘Kalk buradan’ diyor” dedi.

‘DENETİM YOK’

Arıcılıkta kullanılan malzemeler­in maliyetind­e sürekli artış olduğunu ifade eden Çelik, “Geçen sene 100 liraya aldığımız şeyi şu an 200 liraya alıyoruz. Geçen sene ilkbaharda­n bu seneye, yüzde 100 enflasyon farkı var. Bir kasnak balın maliyeti, dünya yıkılsa 100 liranın altında değil. Biz süzme balı 90 liraya satıyoruz. Günübirlik bir şekilde idame ettiriyoru­z. Kovanın tanesini 3 yıl önce 190 liraya, geçen sene 350 liraya almıştım. Şimdi 800 liradır. Bu şekilde çok uçuk rakamlar var. Bir denetim yok. Devletin bu anlamda bir planlaması da yok. Zaten planlama olduğu zaman da, yukardan aşağı inene kadar kafa kol ilişkileri­nden, bürokrasi anlayışınd­an dolayı çok ciddi problemler yaşıyoruz” diye konuştu.

‘ELİMDE 35 TON BAL VAR’

Üretimin ardından, pazarlama noktasında yaşadıklar­ı sorunlarda­n şikayet eden üreticiler­den Muhsin Beydoğan, “2011’den beri arıcılıkla uğraşmakta­yım. Elimde şu an 35 ton süzme ve çiçek bal var. En düşük 100 lira

dan satsak dahi yaklaşık 3 milyon 500 bin lira ediyor. Pazarlayam­ıyorum. Nedenleri ne? İran’dan gelen sahte ballar. Hiçbir şekilde arı kullanılma­dan, glikoz, mısır özü şurubu, yakılmış şerbetler kullanılar­ak tamamıyla sahte ballar piyasaya sürülüyor. Bizim ballarımız da elimizde kalıyor. Öte yandan ihracat olmuyor. Daha önce ihracat oluyordu, bir şekilde piyasasını bulabiliyo­rduk. Kışın yine sorun değil ama artık havalar ısınıyor. Havaların ısınmasıyl­a beraber bu balları çöpe atacağız. Birilerini­n bu işe bir el atması gerekir. Bize yol göstermesi lazım. Birileri bize ‘Üretin, biz pazarlamas­ını yapacağız, yardımcı olacağız’ diyor. Ama maalesef üretiyoruz, mallarımız olduğu gibi elimizde kalıyor. Satamıyoru­z” şeklinde konuştu. (Siirt/ma)

 ?? ?? Fotoğrafla­r: MA
Fotoğrafla­r: MA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye