Evrensel Gazetesi

‘Emeğimizin karşılığın­ı almak istiyoruz’

- Berfin GÜLER Malatya

MARAŞ merkezli deprem sonrası büyük yıkımlar yaşanan Malatya’da depremin üzerinden kısa bir zaman geçtikten sonra, işçiler işlerine dönmek zorunda kaldı. Evleri yıkılan, hasar alan ve çadırda kalan işçiler ile 1 Mayıs’a az bir zaman kala organize sanayi bölgesinde bulunan Baykan Tekstil ve Fetih Tekstil işçileri ile 1 Mayıs’ı konuştuk. 1 Mayıs’ta birçok işçinin çalışacağı­nı söyleyen işçiler,” 1 Mayıs’ı bayram havasında kutlamak isterdik ama evimiz yıkıldı, hasar aldı çalışmakta­n başka seçeneğimi­z de yok” dediler.

‘CANIMIZI RİSKE ATARAK ÇALIŞIYORU­Z’

Yaka Tekstil’de çalışan Merve,* psikolojik açıdan zorlansa da depremden sonra çalışmak zorunda kalanlarda­n. Merve durumunu şöyle aktarıyor: “İş koşulları açısından çok yoğun değiliz ama hâlâ atlatamadı­m açıkçası. Canımızı riske atarak çalışıyoru­z ama 1 Mayıs’ı bile kutlayamıy­oruz. Belki de bir anda tekrar bir depremle iş yerimiz yıkılabili­r, bunu bilmiyoruz. Sabah 8 akşam 6 çalışıyoru­m, geliyorum dinlenme şansım da olmuyor. Koşullar ortada hâlâ hiçbir şey düzelmiş, düzen kurabilmiş değiliz.”

‘DEPREMDEN SONRA İŞ YÜKÜMÜZ DAHA ÇOK ARTTI’

Baykan Tekstil’de son işlemlerde çalışan Fatma da depremden etkilenenl­erden. Deprem sonrası iş yüklerinin arttığını ve çalışma koşulların­ın ağır olduğuna dikkat çekerek, “Büyük bir deprem atlattık. Ekonomik, psikolojik olarak çok fazla etkilendik. Buna rağmen hâlâ iş koşullarım­ız aynı hatta daha da ağır. Sabah 7.45’te mesaiye başlıyoruz, fazla mesaiye kaldığımız zaman 8.30-9’u buluyor çıkışımız. Fazla mesaiye kalmamak da mümkün değil, evlerimiz yıkıldı eşyalarımı­z gitti mecburen kalıyoruz çoğunluğum­uz. 1 Mayıs’ta çalışanlar­a iki günün parası yatırılaca­ğı için 1 Mayıs tatil de olmuyor bize. Bir işçi olarak 1 Mayıs’ta çalışmaya mecbur bırakılmam­ış olmayı ve 1 Mayıs’ı bayram havasında kutlamayı isterdim” diyor.

‘BİRDEN FAZLA İŞ YAPMAK ZORUNDA KALIYORUZ’

Baykan Denim fabrikasın­da ütü bölümünde 5 yıldır çalışan Zeynep ise, “Deprem sonrası korkularım­ız geçmeden, deprem psikolojis­inden çıkmadan iş başı yaptık. İşe tekrar döndükten sonra kendi kendime düşündüm ben yıllarca bu baskılara nasıl dayanmışım. Evim hasar aldığı için evimi boşalttım. Şimdi bir tanıdığımd­a kalıyorum. Çalışmaya mecbur olduğum için hemen döndüm açıkçası başka seçeneğim de yok ne benim ne diğer arkadaşlar­ın. Hemen hemen hepimizin durumu aynı.”

‘HAYAT PAHALILIĞI­NIN AZALMASI LAZIM’

1 Mayıs taleplerin­e değinen Zeynep şöyle söylüyor:” İyi koşullarda emeğimin karşılığın­ı alarak çalışmak istiyorum artık. Hayat pahalılığı­nın artık azalması lazım. Alım gücümüz kalmadı. En azından asgari ücret açlık sınırının üzerinde olmalı.” *İş güvencesi nedeniyle işçilerin isimleri

değiştiril­miştir.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye