Evrensel Gazetesi

1918 yılında kurulan Avusturya Komünist Partisi, 1949’dan beri ilk defa Salzburg eyaletinde beş milletveki­li çıkardı.

- Zeynep ARSLAN Viyana

Avusturya’da 23 Nisan Pazar günü yeniden bir ilk yaşandı. Avusturya Komünist Partisi (KPÖ Plus Salzburg) Salzburg eyaletinde son seçimlerde yüzde 11.3 artışla yüzde 11.7 oy aldı ve beş vekil ile eyalet meclisine girmeye hak kazandı.

1918 yılında kurulan Avusturya Komünist Partisi, 1949 yılından beri ilk defa Salzburg eyaletinde beklenenin üzerinde bir yüzde ile beş sandalye aldı.

Avusturya’nın en zengin ve dünyaca ünlü turizm ve kültür eyaleti olan, klasik müziğin efsane ismi Wolfgang Amadeus Mozart’ın doğduğu Salzburg’da, diğer eyaletlere oranla işsizlik düşük ve gelir seviyesi yüksek. Buna karşın en yüksek konut ve kira fiyatların­a sahip. 2019’da Avusturya Parlamento seçimlerin­den itibaren giderek yoğunlaşan bir tempo ile Salzburg eyaletinde insanların konut sorunlarıy­la birebir ilgilenen 34 yaşındaki KPÖ Salzburg Başkanı Kay Michael-dankl, seçmen tarafından beklenenin de ötesinde bir yüzdeyle ödüllendir­ildi. Michael-dankl seçim başarısını halkın öncelikli sorunların­a tam cevap verdiğinin bir ispatı olduğunu açıkladı.

Seçimlerin ardından gazetecile­rin koalisyon ortaklığın­a nasıl baktığı yönündeki sorulara da öncelikli görevlerin­in, seçim çalışmalar­ı süresince işaret ettikleri konularda halkın yararına ilerleme kaydetmek ve kazandıkla­rı beş vekil sandalyesi­ni korumak olduğu yanıtını verdi. Eski Yeşiller Partisi Gençlik Örgütü Lideri olan Michael-dankl, Salzburg eyaletinin sıkı bir muhalefete ve muhalefet partisine ihtiyacı olduğunu ve değişimin güçlü bir muhalefet ile mümkün olabileceğ­ini söyledi.

GRAZ’DA DA KPÖ BAŞARI ELDE ETMİŞTİ

Michael-dankl liderliğin­de Salzburg Komünist Partisi (KÖP), Steiermark eyaletinin ve Avusturya’nın ikinci büyük şehri Graz Belediye Başkanı Elke Kahr ve mücadele arkadaşlar­ının yolundan giderek halkın sorunlarıy­la yakından ilgilendi. Kahr, 2021 yılında ilk Komünist Partili belediye başkanı seçilmiş ve Soğuk Savaş döneminden kalma antikomüni­zmin güçlü olduğu Avusturya’da büyük yankıya sebep olmuştu. Graz’da saygın, güvenilir, halka yakın ve halktan biri olarak bilinen Elke Kahr, arkadaşlar­ıyla bir

Kay Michael-dankl (Fotoğraf: KPÖ Salzburg) likte gelirlerin­in bir kısmını halkın dertlerine derman olmak amaçlı bir yardım fonuna aktarıyor ve bilançoyu yıllık medya ve kamuoyu önünde açıklıyor. Özellikle enflasyonu­n tarihi bir oranda yüksek olduğu şu günlerde ihtiyaç sahiplerin­e acil durum yardımları için daha az bürokra - tik işlemlerde­n geçilerek imkan sağlanıyor. 1990’lardan itibaren Graz Komünist Partisi tarafından uygulanan bu yöntem Salzburg’da Michael-dankl ve arkadaşlar­ı tarafından da benimsener­ek devam etti. Graz’dan sonra Salzburg eyalet parlamento­sunda elde edilen başarı genel toplumda hakim olan ön yargı ve fobilerin yıkılabile­ceği yönünde işaret verdi.

İlk analizlere göre Salzburg Komünist Partisi bütün diğer partilerde­n oy aldı. Buna karşın kaybeden tüm diğer partilerin yanında bu seçimlerin diğer galibi olan ırkçı Avusturya Özgürlükçü Partisi (FPÖ) özellikle Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) ve Hıristiyan Halkçı Partiden (ÖVP) oy alarak yüzde 25.7 ile koalisyon ortaklığın­a aday oldu.

MEDYANIN TUTUMU

Ana akım medya tarafından Salzburg eyalet parlamento­su seçimlerin­den aynılaştır­ılarak ve degrade edilerek, “Sağ ve sol radikal partiler kazandı” diye okunurken, seçmenin ırkçı partinin önceki dönem sebep olduğu skandallar­a rağmen mart 2023’de Kaernten ve Aşağı Avusturya eyaletinde olduğu gibi Salzburg’da da bu denli bir oy katlamasın­a gitmesi şaşırtmaya devam ediyor. Öte yandan Salzburg Komünist Partisinin başarısı de Spö’nün iç sorunları yüzünden alanı boş bırakması ve merkez partilerde­n genel bir uzaklaşma olarak okundu.

 ?? ?? Avusturya Komünist Partisi, 1949’dan bu yana ilk defa Salzburg eyaletinde 5 milletveki­li kazandı. (Fotoğraf: Haeferl/wikimedia Commons CC BY-SA 3.0)
Avusturya Komünist Partisi, 1949’dan bu yana ilk defa Salzburg eyaletinde 5 milletveki­li kazandı. (Fotoğraf: Haeferl/wikimedia Commons CC BY-SA 3.0)
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye