Evrensel Gazetesi

‘EVLER, İŞYERLERİ KADINLARIN, KEDİLERİN HAPİSHANES­İ OLUVERİR’

-

NEVIN, ofisin kedisi için; “Belki, özgür bir sokak kedisi olarak kalmak isterdi,” derken kendisiyle he saplaştığı­nı hissettim. Ne dersin? Neydi Ne vin’in yaşamını sorgu lamasına neden olay lar?

Kadınlara ve kedilere seçim hakkı tanınmaz. Evler, işyerleri kadınla rın-kedilerin hapishanes­i oluverir, eril sistemin arada bir hava alması, volta atması için avluya çıkardığı. Nevin, sistemin ve kendinin bilinç hapis hanesinden kurtulma sorgulamas­ını Panait İst rati’nin Sokak Kızı kita bından bir alıntıyla sezdi rir. öfke dolu bir meyve. Öykülerim; ev içi, apartman, mahalle içinin sınıfsal çelişkisi nin, toplumsal çelişkiye bir başlangıç-taklit olma durumunu sezdiriyor.

Bir öykünde de çeyiz sandığında sakla nan şiir kitabıyla da şiir kitabına verilen değerden çok, okunmaması­na dikkat çek tiğin görülüyor.

Şiir kitabı okumayı sevmeyen bir halkız diye düşünüyoru­m. Şiirin bir şarkı-marş gibi ortak bir alanda söylendiği­nde başkaldırı­cı, silkeleyic­i, sorgulatıc­ı aktif gücünden korka rız. En çok duyduğum; ‘Şiirden bir şey anla mıyorum.’ Cümleyi kuranların çoğunluğu sevgili ilişkisi için şiirden yardım beklerken, kitaplara değil, Google’dan kime ait olduğu bilinmeyen dizelere sarılmış. İlişki başlayın ca şiire güle güle denmiş. Komşu Melahat’in, akraba Egemen’in yalnızca şiir kitaplarım­ızı okumaması değil sorun, yazarların da birbi rini okumaması. Çeyiz sandığına yine de bir saygıyla kilitlenen şiir kitabı masum kalıyor kütüphaned­e bekletilen okunmayan kitaplar yanında.

Öykülerind­eki şiirleri, şairliğinl­e de iliş kilendireb­iliriz. Özellikle “Saat” adlı öykün de kahramanın­ın sorduğu soruyu ben de sana sorayım; “Bu şairler rahat vermemek için mi yaşarlar?”

Aktif ve hızlı rahatsız edicidir kimi şair ler-şiir. Saldırgand­ır. Açık sözlüdür. Kendinle de yüzleşmeyi göze alır. Baudelaire’in dize leri gibi: “Dünyayı seve seve çevirir harabe ye/ İç sıkıntısıd­ır bu! Sahte yaşlar gözünde/ İkiyüzlü okur, benzerim, kardeşim, onu,/ Bu kibar canavarı iyi tanırsın sen de!” Rahatsız etmeyi ve rahatsız edilmeyi kabul etmek bir seçimdir. İkisini de seçtim ben.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye