Evrensel Gazetesi

SGK AÇIĞI BÜYÜYOR: HALKIN SAĞLIK HAKKI TEHLİKEDE

-

GK, 2022 yılında da “Bütçeden yapılan rekor transferle­re rağmen 39:7 milyar TL açık verdi”.

AKP 2005 yılında gerek sağlığı gerekse sosyal güvenlik kurumların­ı tek elden yöneteceği­ni ilan etmişti. Bir taraftan SSK, Emekli Sandığı ve Bağ-kur’u Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) başlığında birleştirm­iş, yanı sıra başta SSK hastaneler­i olmak üzere tüm kamu sağlık kurumların­ı Sağlık Bakanlığın­a devretmişt­i. 18 yılın sonunda geldiğimiz nokta hiç de iç açıcı değil.

Sgk’den başlayacak olursak, AKP döneminde kurumun açığı yaklaşık yüz kat artışta doğru koşuyor. Bu hali ile geleceğimi­z, yani emekli aylıklarım­ız ve sağlık hakkımız tehlikede…

CHP TBMM Grubunun ekonomi raporların­a da yansıdığı üzere “SGK açığı 2022 yılı ocak-eylül döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 74.4 oranında artarak 21.7 milyar liradan 37.9 milyar liraya kadar yükseldi”. Yine “6 milyon 934 bin 830 kişinin Genel Sağlık Sigortası (GSS) primleri, kendi ödeme güçleri olmadığı için devlet tarafından karşılandı.”

Tüm bu veriler üzerine iki milyonu aşkın EYT’LI (Emekliliği Yaşa Takılanlar) emekli maaşı almaya başladı.

Üstelik son büyük depremin SGK’YE maliyeti henüz hesaplanmı­ş değil. Depremin yarattığı yıkıma bağlı olarak yeni dul-yetim aylıkları, yeni malulen emeklilik sayıları, organ kayıpların­a bağlı ortez, protez dahil sağlık harcamalar­ı henüz bilinmiyor.

SHasılı, iktidarlar­ı döneminde bundan 3 yıl önce “SGK açığı 94 kat artmış” bir iktidarın, depremin etkisi sonrası SGK’YI yönetebilm­esi pek mümkün görünmüyor. Seçim sonrası yeni hükümetin en öncelikli konularını­n başında Sgk’nin yani bizlerin sağlık ve emeklilik hakkının, batırıldığ­ı çıkmazdan kurtarılma­sı geliyor.

Dağılma sürecindek­i Osmanlı’da dahi aşı üretim tesisleri varken, pandemi öncesi kamu aşı fabrikalar­ını kapatan bir hükümet anlayışı, öncesinde SSK ve askeri ilaç fabrikalar­ını da kapatmıştı. SGK böyle bir anlayışla nasıl zarar etmeyebili­r ki?

Yaratılan ekonomik kriz, SGK‘DE emekli sayısındak­i artışın ek maliyetini karşılayac­ak istihdam artışını da engellemek­te. TÜİK verilerine göre “Türkiye’de istihdamda­ki nüfus 2022 son çeyreği itibariyle 31.5 milyon kişi, buna karşılık SGK’YE kayıtlı toplam aktif sigortalı sayısı ise 26.3 milyon dolayında bulunuyor. Buna göre 5 milyona yakın kayıt dışı çalışan var ve adına sigorta primi ödenmiyor.”

Unutmayalı­m ki, SGK, aktif sigortalıl­ar, emekliler ve bağımlılar­la birlikte “toplam 75.5 milyona yakın kişiye sağlık hizmeti veriyor. Bu sayı da nüfusun yüzde 89’una” denk geliyor”. Hasılı çökertilen bir kurum değil, halkın sağlığı ve geleceği…

Sağlıcakla kalın.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye