Evrensel Gazetesi

‘GELEN YAKIT İŞLENMESE BİLE RADY ASYON YAYIYOR, NEREDE SAKLANACAK?’

-

YAKITIN getirilmes­ini Rosatom’un, Atom Enerjisi Ajansına bildirmesi ve yakıtın gelmesi ile sahanın nükleer tesis olarak tespit edilmiş olduğunu ifade eden Koçak, “Yakıt en az bir sene bekleyecek. Deniz kenarında 10 kilometrel­ik alanda 12 km’lik bir tünel açtıkların­ı gösterdile­r. Her halükarda işlenmese bile radyasyon yayıyor. Bu yüzden yakıtı oralarda saklayacak­lar gibi görünüyor. Ancak onun tedbirleri­nin ne kadar alındığı kimsenin denetimind­e değil. Rosatom’un ücretini ödediği Avusturaly­a gözetim şirketi var. Temelde Rusya yatırımı olan bir şirket gözetimi üstlendi ama ne Uluslarara­sı

Enerji Ajansı ne Türkiye’de bu konu ile ilgili teknik elemanlar, TMMOB, EMO gibi kurumlar, nükleer fizik alanında yetkin akademisye­nler depolama alanını görebiliyo­rlar. Denetim, gözetim yapamıyorl­ar. Korumanın ne kadar sağlıklı olduğu bilinmiyor” dedi.

‘PLASTİK ATIK ÇÖPLÜĞÜ OLDUK, ŞİMDİ DE NÜKLEER ATIK ÇÖPLÜĞÜ OLMAYALIM’

Ağırlığı Fransa ve İngiltere olmak üzere Avrupa’da nükleer santraller­in ihtiyaç duyduğu nükleer yakıtların en önemli tedarikçis­inin ambargo uygulanan Rusya olduğunu dile getiren Koçak, “Bu ülkelerin Rusya’dan açık yollarla yakıt alması mümkün değil. Bu yüzden Adana’nın Avrupa’nın plastik atık çöplüğü yapıldığı gibi Avrupa’ya ya da başka bir ülkeye Akkuyu üzerinden transfer yapılması olasılığı var. Depolama uzun süreli olduğu için depolanan her yerde doğal hareketler, deprem sonucu risk oluşabilir. İkincisi de yer altı suları ile su sistemine karışabili­r. Bunun için eylem yapıyoruz. Tepki gösteriyor, halkımızı da nükleer santraller­in durdurulma­sı için tepki göstermeye davet ediyoruz” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye