Evrensel Gazetesi

Arkeolojik sit ve ormanlık alanda mermer ocağı

- Ramis SAĞLAM Antalya

ANTALYA’NıN Gazipaşa ilçesi, Yakacık ve Anamur’un Anıtlı Mahalleler­ini içine alan Kaledran’da açılmak istenen mermer ocağıyla ilgili 4 Mayıs Perşembe günü keşif yapılacak. Keşif daha önce bilirkişil­er tarafından farklı gerekçeler ile iki kez ertelenmiş­ti.

Su kaynakları­nı, ormanları ve tarımsal üretimi tehdit eden mermer ocağı projesi için geçtiğimiz yıl başlatılan yol çalışmasın­da yüzlerce ağaç kesilmişti. Yüksek eğimli arazide açılan mermer ocağının heyelan riski oluşturaca­ğı endişesi yaşanıyor.

Kaledran’da arkeolojik sit alanını da kap - sayan yaklaşık 100 hektarlık ormanlık alan mermer ocağı yapılması karşılığın­da devlet eliyle özel bir şirkete verilmişti. Yöre halkı mermer ocağına karşı Mersin 1. İdare Mahkemesin­de dava açmıştı. Mermer ocağı işletmesin­in tamamı devlet ormanı arazisi içinde olduğuna dikkat çekilen dava dilekçesin­de, ormanlık alan içerisinde­ki kızılçam ve meşe ağaçlarını­n yanı sıra, endemik türler ile koruma altındaki delice zeytin ağaçları ve nesli tükenme tehlikesi altındaki dağ keçisi ile oklu kirpi gibi birçok canlı türünün zarar göreceği belirtildi.

‘TARIM VE HAYVANCILI­K ZARAR GÖRECEK’

Dava dilekçesin­de özellikle mermer ocağının işletilmes­i sırasında ortaya çıkacak tozuma nedeniyle tarım, arıcılık, hayvancılı­k gibi faaliyetle­rin zarar göreceğine vurgu yapılırken, mermer ocağının ruhsat sahasının yakınındak­i biyolojik çeşitliliğ­in korunması amacıyla Anıtlı’daki “Gen koruma alanı”nın da zarar göreceğini­n altı çizildi. Köylülere ait zeytinlikl­erin, avokado ve badem bahçelerin­in, evlerin olduğu bölgeye en fazla 200-300 metre uzaklıkta ruhsat sahası içindeki Asarkaya mevkiinde 1. derecede arkeolojik sit alanı da bulunuyor.

 ?? Fotoğraf: Pixabay ??
Fotoğraf: Pixabay
 ?? Fotoğraf: DHA ??
Fotoğraf: DHA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye