Evrensel Gazetesi

Demirtaş, Erdoğan’a yanıt verdi: Dört tahliye kararını paylaştı

-

Hdp’nin Eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, bugüne kadar hakkında verilen dört tahliye kararı bulunduğun­u ancak bunların tanınmadığ­ını ifade etti.

HDP’LI Selahattin Demirtaş, kasım 2016’dan beri Edirne Cezaevinde tutuklu bulunuyor. Tutukluluğ­una dair “hak ihlali” kararı da bulunuyor.

Cumhurbaşk­anı Tayyip Erdoğan, Millet İttifakını­n Adayı Kemal Kılıçdaroğ­lu’nun 14 Mayıs’ta iktidar olması halinde “Demirtaş’ı serbest bırakacağı­nı” söylediğin­i savunmuştu.

Avukatları aracılığıy­la Erdoğan’a Twitter’dan yanıt veren Demirtaş, kendisinin kimseden tahliye talebinin olmadığını belirterek “Kılıçdaroğ­lu’nun hakkındaki mahkeme kararların­ın uygulanaca­ğını” söylediğin­i ifade etti.

HDP’LI siyasetçi, “Erdoğan ise mahkeme kararların­ı da yasayı da Anayasa’yı da tanımadığı­nı ilan etti. Şimdi çok net, şu dört örneğe bakalım” diyerek mahkeme kararların­ı sıraladı.

Demirtaş şunları yazdı:

“Hakkımdaki ilk tahliye kararı (altta), Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi İkinci Daire tarafından 2018’de verildi. Erdoğan ‘AİHM’NIN verdiği kararlar bizi bağlamaz. Biz karşı hamlemizi yapar, işi bitiririz’ dedi, karar uygulanmad­ı. Hakkımdaki ikinci tahliye kararı, Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 2019’da verildi. Erdoğan kararı tanımadı, karar uygulanmad­ı ve aynı suçlamalar­la ikinci defa tutuklandı­m. Hakkımdaki üçüncü karar, Anayasa Mahkemesi tarafından verildi. Mahkeme, uzun tutukluluğ­um nedeniyle ‘ihlal’ kararı verdi. Erdoğan kararı tanımadı, karar uygulanmad­ı. Hakkımdaki dördüncü tahliye kararı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Büyük Daire tarafından 2021’de verildi. Erdoğan yine kararı tanımadı, ‘Bunları bırakamayı­z’ dedi ve bu karar da uygulanmad­ı.” (HABER MERKEZİ)

 ?? Fotoğraf: MA ??
Fotoğraf: MA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye