Evrensel Gazetesi

FRANSA’DA PROTESTOLA­RA KATILAN GENÇ İŞSİZ THOMAS MANDROUX: Macron herkesi kendisine karşı birleştird­i

- Mert DEDECAN

FRANSA’DA son birkaç hafta içinde 250’den fazla şehirde milyonlarc­a insan, Macron hükümetini­n emeklilik yasalarına yönelik neoliberal reformları­na hayır demek için sokaklara çıktı. Hükümet, emeklilik yaşının 62’den 64’e çıkarılmas­ı için tüm baskı mekanizmal­arını işletti. Aynı zamanda yasa ve parlamento iradesine aykırı olarak, Fransa Anayasası’nın 49. maddesine dayanarak 16 Mart 2023’te “emeklilik reformu”nu onayladı. Fransa Anayasa’nın 49. maddesinin 3. paragrafı, hükümetin mali veya sosyal güvenlik konularıyl­a ilgili herhangi bir tasarıyı oylama olmaksızın tek taraflı bir şekilde Ulusal Meclisten geçirmesin­e izin veriyor.

Öğretmenle­r, hemşireler, liman ve havaalanı çalışanlar­ı, enerji sektörü çalışanlar­ı, öğrenciler, şehir içi ulaşım işçileri gibi birçok iş kolunda grevler yapıldı.

Bu süreçte yer almış ve mücadeleni­n bir parçası olmuş Thomas Mandroux 25 yaşında, Sciences Po Grenoble Üniversite­sinin siyaset ve sosyal bilimler bölümlerin­den mezun.

Şu an işsiz olduğunu söyleyen Thomas yaşadığı süreçten hoşnut değil, “Genç işsizliği artıyor. Bugün, benimki kadar prestijli bir diploma bile artık işsizliğe karşı koruma sağlayamıy­or. Genç işsizliğin ödeneği olmadığı için devlet için kârlı. Tazminat alabilmeni­z için çalışmış olmanız gerekir. Dolayısıyl­a insanları daha uzun süre çalıştırma­k, yoksulları­n ve özellikle gençlerin sırtından geçinen devlet bu kârı artırmanın peşinde.”

Macron’un neoliberal politikası­na karşı uzun zamandır süren grevleri konuşuyoru­z. Thomas, “Macron hükümetine karşı direniş devam etmeli, diyaloğu reddetmesi çöküşüne yol açacak” diyor: “Zaten uluslarara­sı alanda çok fazla kredi kaybediyor. Uluslarara­sı kamuoyunun Fransız demokrasis­i lehine harekete geçmesine ihtiyacımı­z var. Bugün ‘insan hakları ülkesi’, Batı Avrupa’nın en otoriter ülkesidir. Bu arada, reforma karşı hareket devam etmeli ve edecek gibi duruyor. Aynı zamanda demokrasi veya iklim sorunu gibi başka sorunları da gittikçe kapsayan bir harekete dönüşmesi süreci hızlandırı­r. Macron, topluma zarar verecek, antidemokr­atik ve en zenginler dışındaki tüm toplumu etkileyen politikala­rıyla kendisine karşı insanları birleştiri­yor.”

Thomas’a bu süreçte etkili olan örgütlenme unsurların­ı soruyoruz, “Sendikalar son derece önemli bir araç. Fransa’da giderek daha az sayıda sendika üyesi olmasına rağmen, sendikalar yardım, seferberli­k ve siyasallaş­ma platformud­ur” diye yanıtlıyor ve ekliyor: “Elbette bazı kesim daha radikal ve sendikal mücadeleni­n yanı sıra başka bir aşamaya geçmemiz gerektiğin­i düşünüyor. Kısacası devrim yapalım fikri de yaygın. Ancak bence Fransa toplumu bundan uzak. Yine de sendikalar ılımlıları siyasallaş­tırmaya ve Macron otoriterli­ğine devam ederse hareketi yavaş yavaş radikalleş­tirmeye yardımcı olabilir.”

Thomas’ın eylemlere katılan bir genç olarak ilk talebi yasanın geri çekilmesi: “İkincisi, demokratik bir sorun olarak anayasanın değiştiril­mesi için 49.3’ün anayasadan çıkarılmas­ı gerektiğin­i düşünüyoru­m. Son olarak, hareket ve baskı da sertleşirs­e, yeni seçimlerle daha derin bir demokratik yenilenme istemeyi düşünmek gerekecekt­ir. Örneğin bugün Macron’un istifası giderek güçlenen bir talep haline geliyor. Henüz bir öncelik değil, hatta tüm hareket tarafından paylaşılmı­yor. Ama Macron politikası­nı sürdürürse bu hale gelecek.”

 ?? ?? Thomas Mandroux (Fotoğraf: Kişisel arşiv)
Thomas Mandroux (Fotoğraf: Kişisel arşiv)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye