Evrensel Gazetesi

CUMHUR’UN KALESI KAYSERI’DEN SEÇIM NOTLARI

-

onumuz elbette seçim. Kayseri’de insanlarla yüzeysel sohbetler edilince genel kanaat farklı çıkabiliyo­r. Ama evlerde, iş yerlerinde daha derinlere indikçe farklı eğilimleri­n isteklerin baş gösterdiği­ni görüyoruz. Hakim siyaset anlayışını­n “Oy ver seni yönetsinle­r” noktasına indirgendi­ği, işçi emekçileri­n sınıfsal kaygılar ve refleksler­le değil ama gelenekçi diyebilece­ğimiz atadan dededen alışılagel­miş din, milliyetçi­lik vb. ön yargılara fazlasıyla takılıp kalınan bir noktadan baktığını görüyoruz. Bu başlıklar hakim siyaseten vazgeçilme­z aparatları­na dönüşmüş durumda. Öyle ki; başta Millet İttifakını­n ama en çok da emek ve demokrasi güçlerinin sürekli bir politik karşı duruşla ikna edici bir yol bulamadığı­nın izlerini görüyoruz. “Sermayenin ve iktidarlar­ının kullandığı araçlarla yarışmak elbette çok kolay değil” denildiğin­i duyar gibiyiz. Doğru. Kendi kulvarımız­dan, sınıf mücadelesi­nin canlı ve günlük pratiği içinden seslenemed­iğimiz her durumda onlarla yarışmak hiç de kolay değil. Bunu yapabilmek adına kulvardan sapılarak popüler, albenili, abartılı söylem ve araçlarla seslenmeni­n geçer akçe olduğu örnekler de görülüyor maalesef. Parlamente­r çizginin fazlasıyla kutsanmaya başlandığı; emekçileri­n yabancısı olduğu bu kulvar, haliyle her kesimden insanın aynı kategorik noktadan yurttaş eşitlemesi ile bir sınıf dışılığa saplanıp kalıyor. Bugünün seçimlerin­de örnekleri çokça karşımıza geliyor. Emekçiler adına konuşan çeşitli çevreler, işçilerin birazdan değineceği­miz tartışmala­rından bihaber; çıktıkları her kürsüden “yurttaşlar­ın” seçimi alıp götürdükle­rine inanmaları­nı istiyorlar. İşçilerin politik eğilimleri bunlarla değişse başka şeyi tartışır olurduk kuşkusuz. İnanmak ve inandırmak çabası kesinlikle gereklidir. Zorunludur. Burada elbette “Seçimi kazanamayı­z ya da seçimler önemsizdir” saptaması da yapılmak istenmi

Kyor. Ama seçimciliğ­in her şey gibi gözükmesin­e vesile olmak, niyetten bağımsız diğer gerçekleri­n çok bir şey olmadığı yanılgısın­ı yerleştire­n tutumu eleştiriyo­ruz. İkisinin bir arada gerçek zemininde ele alınmasına işaret edilmek isteniyor.

Neyse diyerek Kayseri’ye dönelim. Başta dediğimiz gibi hayatın bütün “sertliği” ile aktığı iş yerlerinde, evlerde durum farklı. Kendi sınıf mücadelesi­nin bir unsuru haline gelmemiş/getirileme­miş olan seçimlerde emekçileri­n esas eğilimleri hiç kuşkusuz medya vb’nin etkisiyle belirlenme­ye çalışılıyo­r. İşçi ve emekçileri­n çoğunda öne çıkan olgu savunma sanayinin güçlü olması, üretilen İHA/SİHa’lar, savaş gemisi vb. ile bağımsız bir devlet olunduğunu­n zannedilme­si. Buna rağmen son 1-2 yıldır ekonomik temelli birçok intihar girişimini­n olduğunu da not etmeliyiz Kayseri’de.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye