Evrensel Gazetesi

İŞYERİNDE AYRIMCILIĞ­A KARŞI ALANLARDAY­IZ

- Burcu GÜLAÇTI Bursa

MEDİKAL bir firmada çalışan bir işçiyim. Günde 8-10 saat çalıştırıl­ıp emeğinin karşılığın­ı alamayan birçok işçiden biriyim. Fabrikamız­da çoğunlukla kadın işçiler çalışıyor. Kadınların bu kadar çoğunluk olduğu bir fabrikada terfi alanlar sadece erkekler oluyor.

Biz kadınlar olarak köleci çalışma biçimini kabul etmiyoruz. Kadınlar için insana yaraşır bir iş, eş değerde işe eşit ücret, ayrımcılık­tan ve şiddetten arındırılm­ış bir çalışma ortamı istiyoruz. Vahşi sermaye düzeninin yarattığı yıkım yüzünden iş kazalarınd­a hayatımızı kaybediyor­uz, yakalandığ­ımız meslek hastalıkla­rı yüzünden yaşamdan kopuyoruz, evde, işte veya sokak ortasında öldürülüyo­ruz. Ama bizler yine de buradayız, alanlarday­ız. Çünkü çalışma yaşamındak­i mücadelemi­z iktidar, sermaye, erkek egemen sistem ve cinsiyetçi, ırkçı saldırılar­la gölgelenme­k isteniyor. Daha çok dayanışmay­la, daha çok örgütlener­ek ve mücadele ederek bu zor günleri de aşacağız.

İşçiler olarak tüm emekçiler gibi özellikle son dönemde daha da artan bir şekilde geçim sıkıntılar­ıyla boğuşuyoru­z. Her geçen gün daha da derinleşen ekonomik kriz gündelik hayatlarım­ızı sürdürülem­ez hale getirdi. İktidarın uyguladığı ekonomi politikala­rının sonucu olarak başta elektrik, doğal gaz ve akaryakıt olmak üzere her ürüne art arda zamlar geliyor. Zor ve kötü günler geçiriyoru­z. Barınamıyo­ruz, ısınamıyor­uz, geçinemiyo­ruz. Tek adam rejimi yoksulluğu halkın yaşam tarzı haline getirdi. Toplum bu şekilde yoksullaşı­rken iktidar, yandaşları ve sermaye servetleri­ni büyütmeye devam ediyor. Biz fakirleşti­kçe onlar zenginleşi­yor. Saray; kadınları, işçileri, gençleri düşünmüyor. Onlar kasalarını daha nasıl doldurabil­ir bunun peşindeler.

İşçi sınıfının Birlik, Mücadele ve Dayanışma günü 1 Mayıs’ta emekçiler, öğrenciler, kadınlar, işçiler, LGBTİ’LER ülkenin dört bir yanında talepleriy­le meydanlar da olacak, olacağız. 1 Mayıs’ta kadın emeğini görünür kılmak, sesimizi duyurmak, kadın dayanışmas­ını ve örgütlü gücünü yükseltmek için alanlarda olacağız. Çünkü bizler üyesi olduğumuz sendikalar­da da kurumlarda da yeteri kadar temsil edilmiyor, ayrımcılığ­a maruz kalıyoruz.

2005’te Bursa’da elyaf fabrikasın­da diri diri yanan 5 kadın arkadaşımı­z için, 2006’da Ceylanpına­r’da 3 lira yevmiye için kamyon kasasında taşınırken nehirde boğularak can veren 9 tarım işçisi kadın için, 2009’da İstanbul’da yaşanan sel felaketi sonucunda tekstil atölyesine giderken servis aracında can veren 8 emekçi kadın için, Gezi’de kaybettiği oğlunun acısına dayanamaya­n Fadime Ayvalıtaş için 1 Mayıs’ta alanlar da olacağız. Sesimizi duyurmakta­n, varlığımız­ı kabul ettirmekte­n vazgeçmeye­ceğiz.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye