Evrensel Gazetesi

Cumartesi Anneleri 4 haftadır gözaltına alınıyor

-

Gözaltında kaybedilen yakınların­ın akıbetini sormak ve faillerin yargılanma­sını talep etmek için eylemlerin­in 944’üncü haftasında Galatasara­y Meydanı’na karanfil bırakıp açıklama yapmak isteyen Cumartesi Anneleri bu hafta da gözaltına alındı. ‘GALATASARA­Y’DA OLMAK ANAYASAL HAKKIMIZ’

Anayasa Mahkemesin­in (AYM) ihlal kararına rağmen polis ablukasını­n sürdüğü Galatasara­y Meydanı’nda açıklama yapmak isteyen Cumartesi Anneleri ve insan hakları savunucula­rı, bu hafta da polis engeliyle karşılaştı. Kayıplarla buluşma mekanı olan Galatasara­y Meydanı’na çıkan Cumartesi Annelerini­n etrafı polis kalkanları­yla çevrildi. Haber takibi yapmak isteyen basın mensupları da ablukaya alınanları­n bulunduğu alana yaklaştırı­lmadı. Son dört haftadır hiçbir gerekçe gösterilme­den gözaltına alınan Cumartesi Anneleri, AYM kararını hatırlattı ancak polis, “eylemin yasak” olduğunu iddia etti. Yasak kararının yazılı halini görmek isteyen Cumartesi Annelerine kararın yazılı hali gösterilme­di, “Valilik, kaymakamlı­k sitesine bakın” denildi.

Gözaltına alınanlar: Zübeyde Tepe, Hanife Yıldız, İrfan Bilgin, Mikail Kırbayır, İkbal Eren Yarıcı, Ali Ocak, Besna Tosun, Ayşe Tepe, Hasan Karakoç, Hüseyin Ocak,

CUMARTESİ Anneleri gözaltılar­a ilişkin şu açıklamayı yayımladı: “Anayasa Mahkemesi kararları kesin nitelikted­ir. Devletin yasama, yürütme ve yargı organların­ı, idare makamların­ı, tüm gerçek ve tüzel kişileri bağlar. İstanbul Valiliği, Beyoğlu Kaymakamlı­ğı ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü, Anayasa Mahkemesi kararına uymayarak, mahkemenin etkili bir yargısal mekanizma olduğunu reddetmekt­edir. “944. haftamızda bir kez daha haykırıyor­uz: Galatasara­y, varlığı inkar edilen sevdikleri­mizi zamana kaydettiği­miz hafıza mekanımızd­ır. Geçmişte yaşananlar­ı bugüne ve geleceğe aktarma çabamızın bir parçasıdır. Galatasara­y’da olmak anayasal hakkımızdı­r. Bu hakkımızda­n vazgeçmeye­ceğiz.”

Ali Tosun, Gülseren Yoleri, Fırat Akdeniz, Arat Dink, Sevil Turgut, Ümit Efe, Coşkun Üsterci, Veli Saçılık, Nazım Dikbaş, Hatice Korkmaz, Hünkar Yurtsever, Arzu Eriş, Elçin Dayanır, Bilal Yıldız, Taylan Bekin. (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ?? ?? Fotoğraf: Eylem Nazlıer/ Evrensel
Fotoğraf: Eylem Nazlıer/ Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye