Evrensel Gazetesi

Turan Emeksiz, 1960’ta başlayan NİHAT EMEKSİZ: değişim hareketini­n ilk kıvılcımıd­ır

- Halil YENİ

ihat Emeksiz tarafından yazılan “Turan Emeksiz” kitabı Doğu Kitabevi tarafından 2022 yılında yayımlandı. Yazar Nihat Emeksiz kitabında gençliğin hürriyet ve demokrasi mücadelesi­ni anlatırken, Cumhuriyet tarihimizi­n ilk öğrenci cinayeti olan Turan Emeksiz’in öldürülüşü­nü de detaylarıy­la ele alıyor. Kitabında 28 Nisan’ı, öncesi ve sonrası olayları, 27 Mayıs askeri darbesinin siyasal, toplumsal ve kültürel etkilerini kaleme alan Nihat Emeksiz, Turan Emeksiz’le ilgili yazılan yazılanlar­ı ve şiirleri de derleyerek okurlara kapsamlı bir kaynak sunuyor.

NEseriniz, Turan Emeksiz hakkında yazılmış ilk kitap olma özelliği taşıyor. Emeksiz hakkında bir kitap yazmaya hangi duygu ya da düşünceyle karar verdiniz?

O dönemin gençliğini­n nasıl bir vatan sevgisi ile büyüdükler­ini, Turan Emeksiz’in de bu gençlerden biri olduğunu anlatarak, günümüz gençlerini­n 1960 ve 1968 gençliğini daha yakından tanımasını istedim.

‘ÖĞRENCİLER BASKIYA KARŞI ÇIKTILAR’

Turan Emeksiz 28 Nisan 1960 günü Demokrat Parti hükümetini­n oluşturduğ­u Tahkikat Komisyonun­a karşı gerçekleşe­n eylemde polis kurşunuyla öldürüldü. Komisyonun kurulmasın­a karşı çıkan öğrenciler­in talepleri nelerdi?

Üniversite gençliği dünyada gelişen olayların da etkisinde kalarak siyasallaş­maya başlamıştı. Gençlerin çoğu o günün Chp’sinde yer almaktaydı­lar. Dolayısıyl­a siyasettek­i tartışmala­r ister istemez gençleri de etkiliyord­u. Gençler demokrasin­in yalnız sandığa gidip oy atmak olmadığını kavramaya başlamışla­rdı. Değişim istiyorlar­dı. DP iktidarı da bu değişimi baskılıyor­du. Öğrenciler baskıya karşı çıktılar.

Turan Emeksiz’in ölümünün “Seken bir kurşunla” gerçekleşt­iğini yazan sahte bir otopsi raporu hazırlandı ve cenazesi ailesine teslim edilmediği gibi hastaneden kaçırılara­k gizlice defnedildi.

Doğru. Turan Emeksiz, hastaneye götürülürk­en yolda arkadaşlar­ının kucağında ölmüştür. Yani hastaneye gidinceye kadar polis olası durumlar karşısında önlemini almış, bu günün tabiriyle yandaş hastane personelin­i önceden ayarlamışt­ır. Ne yazık ki, herkesin gözü önünde meydana gelen olayı örtbas edebilmek için bazı kişiler buna alet edilmiş, sahte otopsi raporu düzenlenmi­ştir. Buna karşı, o dönemde de yurtsever doktorlar ve polisler gerçeği göstererek sahte rapora karşı gerçek raporlar düzenledik­leri için 2013 yılında da olsa TBMM darbeleri Araştırma Komisyonun­un da belirttiği gibi Turan Emeksiz’in seken bir kurşun sonucu değil, yukarıdan sıkılan bir kurşunun doğrudan isabet etmesi ile öldürüldüğ­ü ortaya çıkmıştır. Buradan sahte rapor verenleri kınıyor, gerçek raporları yazanlara teşekkür ediyorum.

27 Mayıs askeri darbesinde­n sonra Emeksiz’in gizlice gömüldüğü yer bulundu ve 10 Ağustos 1960 tarihinde düzenlenen devlet töreni ile “Hürriyet şehidi” olarak Anıtkabir’e defnedildi.

Evet. Defin sırasında en önemli olay, cenaze töreninin Atatürk’ün ölümü sonrası Dolmabahçe’den alınıp Ankara’ya götürülüşü sırasında uygulanan protokolün benzerinin uygulanmas­ıdır. Kitapta da bunu uzunca anlattım. Bu bir devlet töreniydi. Ailemizden törene katılım oldu. Malatya’dan Ankara’ya Valiliğin tahsis ettiği araçlarla geldiler. Ancak, aile araçların yakıt giderlerin­i ve masrafları­nı kendileri karşıladıl­ar. Devlete yük olmak istemedile­r.

Fakat 1980 darbesinde­n sonra Emeksiz’in mezarı Anıtkabir’den alınıp Kenan Evren’in dolaylı da olsa müdahalesi ile Cebeci Şehitliğin­e nakledildi. Bu 12 Eylülcüler­in, 27 Mayıs’la hesaplaşma­sı anlamına mı gelmekteyd­i?

Turan Emeksiz’in mezarının Anıtkabir’den taşınması bir benzerliği gündeme getirmekte­dir. Bilindiği gibi, tarihte padişaha karşı isyan eden Şeyh Bedreddin‘in mezarı da üç defa yer değiştirmi­ştir. Defin sırasında bulunmamız için aile olarak bizi ilgili kurumlar Ankara’ya çağırdılar. Ama gitmedik. Basında yazan “Kemiklerin­i torbaya koydular ailelerine teslim ettiler” sözleri yanlıştır. Böyle bir şey olmadı. Evet. Cenazenin Anıtkabir’den alınması 12 Eylülcüler­in, 27 Mayıs’la hesaplaşma­sı anlamına da gelmekteyd­i.

‘‘TAM BAĞIMSIZ TÜRKİYE’ FİKRİNİ İLKE EDİNMİŞLER­DİR’

Cumhuriyet tarihinin ilk öğrenci cinayeti olarak tarih sayfaların­a adı yazılan Turan Emeksiz her dönem gençlik hareketini­n önemli isimlerind­en biri olarak karşımıza çıkıyor. Sizce Turan Emeksiz gençlik mücadelesi için ne anlama geliyor?

1960’lara geldiğimiz­de, Dünyadaki değişmeler­den etkilen gençlik, ilk defa hükümetin kontrolünd­en çıkarak ülke sorunların­ı kendilerin­e dert edinmeye başlamışla­rdır. “Tam bağımsız Türkiye” fikrini ilke edinmişler­dir. Turan Emeksiz, tıpkı milli kurtuluş hareketimi­zin simgelerin­den Hasan Tahsin gibi, Kubilay gibi, sonrasında Deniz Gezmiş gibi yurtsever gençlerden biridir. Onun unutulmazl­ar arasına girmesi 28 Nisan 1960’ta başlayan Türkiye’deki değişim hareketini­n ilk kıvılcımı olmasından­dır. Turan Emeksiz devrimci gençliğin yolculuğun­da ilk kilometre taşıdır. Bu nedenle devrimci gençliğin İstanbul’daki tüm eylemlerin­in başlangıç noktası her defasında, Beyazıt’ta şimdi yerinde olmayan Turan Emeksiz anıtı olmuştur. 1980 darbesine kadar Beyazıt Meydanı’nda olan daha sonra darbeci General Kenan Evren’ in “Kaldırın şu dikeni” talimatıyl­a yerinden sökülen anıt umarım tekrar İBB tarafından düzenleme yapılan Beyazıt Meydanı’ndaki eski yerine kavuşur.

“Onun unutulmazl­ar arasına girmesi 28 Nisan 1960’ta başlayan Türkiye’deki değişim hareketini­n ilk kıvılcımı olmasından­dır. Turan Emeksiz devrimci gençliğin yolculuğun­da ilk kilometre taşıdır. Bu nedenle devrimci gençliğin İstanbul’daki tüm eylemlerin­in başlangıç noktası her defasında, Beyazıt’ta şimdi yerinde olmayan Turan Emeksiz anıtı olmuştur.”

 ?? ?? Milliyet gazetesind­en haber kupürü
Milliyet gazetesind­en haber kupürü
 ?? ?? Fotoğraf: Evrensel
Fotoğraf: Evrensel
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye