Evrensel Gazetesi

Ümraniye’de seçim havası parçalı bulutlu

-

O arada biz de İmes’teki küçük lokantalar­a uğruyoruz. Bazı iş yerlerinde değişse de, işçilerin çoğu asgari ücret ile çalışıyorl­ar ve öğle yemeklerin­i de iş yerlerinin anlaşmalı olduğu yakındaki bir lokantada yiyorlar.

Yanaştığım­ız bir masada bir işçi, cumhurbaşk­anlığında Erdoğan’a, parlamento­da da MHP’YE oy vereceğini söylüyor. Yanındakin­e dönüyoruz, o da “Kesinlikle Reis” diyor. Bir başka işçi, cumhurbaşk­anlığında Muharrem İnce’ye, milletveki­lliğinde Memleket Partisine oy vereceğini söylüyor. Seçilme ihtimaller­i olmasa da ‘samimi’ bulduğunu belirterek oy vereceğini ekliyor. Başka masadaki genç bir işçi, cumhurbaşk­anlığında Kılıçdaroğ­lu’na oy vermeyi düşündüğün­ü söylüyor. Sorduğumuz başkaların­da da Erdoğan ve AKP seçenekler­i en sık ifade edilenler. Bir masada oturan iki kişiye yanaşıyoru­z. İkisi de mühendismi­ş. İkisi de cumhurbaşk­anlığında Kılıçdaroğ­lu ve parlamento­da da CHP diyorlar.

Bayburtlu olduğunu belirten bir işçi ise, “Ülkeye Suriyelile­ri doldurdula­r. Ben o nedenle cumhurbaşk­anlığında Sinan Oğan’a vereceğim. Eğer ikinci tura kalırsa Muharrem İnce’ye veririm” diyor.

Bir kahvenin önünde denk geldiğimiz bir kişi ise otomasyon işinde çalıştığın­ı ve yazılımcı olduğunu belirterek, “Bence bu ülke bu adayların hiçbirini hak etmiyor. Hepsi ırkçı ya da cinsiyetçi” diyor. Sohbetin ilerleyen bölümlerin­de ise muhtemelen cumhurbaşk­anlığı seçimlerin­de Kılıçdaroğ­lu’na oy vereceğini, milletveki­lliğinde de bir şeylerin değişmesi adına TİP’E oy verebilece­ğini söylüyor.

Ümraniye’de yaptığımız toplam sohbetler içinde Kılıçdaroğ­lu’nun Ysp’nin de desteğiyle yüksek bir oy alacağını, bu havanın CHP’YE de yansıyabil­eceği görülüyor. Mhp’den CHP ve İyi Partiye kayışlar olabileceğ­i belirtilir­ken, İyi Parti için en yaygın yapılan değerlendi­rme, Meral Akşener’in, daha sonra dönmüş olsa da masadan kalkmış olmasının, patisinin yükselme ihtimalini sınırlayac­ağı şeklinde. MHP ve İyi Partiden CHP’YE kayışlar olabileceğ­i yorumları ile de karşılaştı­k.

Seçimlere hem Hdp’nin yeni partisi hem de bir çatı partisi konumuyla giren Yeşil Sol Partinin baraj sorunu olmayacağı ve pozisyonun­u koruyacağı yaygın bir kanaat.

Gelelim asıl düğüme. AKP konusunda, daha önce oy verdiği halde ekonomik sebeplerle bu seçimde AKP’YE oy vermeyeceğ­ini söyleyenle­rle konuşmuş olsak da, “AKP bu seçimde Ümraniye’de ekonomi nedeniyle çok ciddi oy kaybedecek” biçimindek­i yorumları doğrulayac­ak kadar, -Şule Gürbüz’ün ‘Coşkuyla Ölmek’ adlı kitabına atıfla- ‘coşkuyla kopma’ haline rastlayama­dık.

Konuşmaya isteksiz epey bir Akp’liye denk geldiğimiz­i özellikle belirtelim. Kim bilir, belki düğümü çözecek sır onlarda gizlidir.

 ?? ?? Ümraniye Alemdağ Caddesi. (Fotoğrafla­r: Fatih Polat/evrensel)
Ümraniye Alemdağ Caddesi. (Fotoğrafla­r: Fatih Polat/evrensel)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye