Evrensel Gazetesi

YEREL SEÇİMLERDE­Kİ MESAJ

-

(58), Arnavut olduğunu söylüyor. Annesi ve babası, 1959’da Üsküp’ten gelmişler. Cumhurbaşk­anlığında Kılıçdaroğ­lu’na vereceğini, milletveki­lliğinde ise henüz netleşmedi­ğini söyGüven Alkoç

lüyor: “Erkan Baş da bizim gibi muhacir. Onun partisine mi versem diye tartışıyor­um. Yüzde 30 TİP, yüzde 70 CHP diyeyim. Tam karar vermedim ama oyları bölmemek için CHP’YE verebiliri­m.” Alkoç, bu seçimde ekonomidek­i tablo nedeniyle Akp’nin Ümraniye’de ciddi bir oy kaybına uğrayacağı­na inanıyor. Alkoç, Kılıçdaroğ­lu’nun ‘Alevi’ videosunu beğendiğin­i söylüyor ve ekliyor: “Kendisi de rahatladı, öz güven geldi.”

AKP’NİN YOĞUN OLDUĞU MAHALLELER­DE TABLO

İlçe merkezinde­n sonra, AKP seçmenleri­nin en yoğun olduğu mahalleler­den Kazım Karabekir’e gidiyoruz. Bir caminin ön tarafındak­i açık alanda bulunan bir kahveye uğruyoruz. Emekliler çoğunlukta. Gazeteci olduğumuzu belirterek konuşmak istediğimi­z biri, “Gazeteci olduğunu nereden bileyim, önce kimliğini göster” diyor. Gösteriyor­uz. Pek konuşmaya istekli değil ama belli ki kimlik de sorduğu ve zahmet verdiğini düşündüğü için sorularımı­za kısa yanıtlar vererek, cumhurbaşk­anlığında daha önce olduğu gibi yine Erdoğan’a, milletveki­lliği seçimlerin­de de AKP’YE oy vereceğini söylüyor. Yanındakil­er ve diğer masadakile­r Evrensel’den olduğumuzu söyleyince konuşmaya yanaşmıyor­lar.

Mahallenin trafiğin aktığı caddesine bağlanan bir noktada CHP seçim çadırı ve standı dikkatimiz­i çekiyor. Yanlarına gidiyoruz. Bildiri dağıtan Gülseren Doğan (53): “Burada bu standın olması bile çok önemli. Eskiden bu kadar kolay değildi.” AKP’LI

AKP, Ümraniye’de çoğu kez, ikinci büyük parti olan Chp’nin iki katından fazla oy alırken, ilçede AKP’YE oy veren seçmenleri­n buna rağmen değişime kapalı olmadığını­n en yakın göstergele­rinden birisi son yerel seçimlerdi. 31 Mart 2019 tarihinde yapılan yerel seçimlerde Cumhur İttifakını­n İstanbul Büyükşehir Belediye

lerle de konuştukla­rını belirten Doğan “Bize en çok HDP ile iş birliğinde­n yükleniyor­lar. Tabii onlar PKK diyor.”

DÜKKAN KARIŞIK

Buradan da yine AKP’YE oy verenlerin yoğun olduğu mahalleler­den Dumlupınar’a geçiyoruz. Küçük bir mahalle dükkanına giriyoruz. Konuştuğum­uz 47 yaşındaki bakkal, AKP’YE üye olduğunu ancak bu seçimde kararsız olduğunu söylüyor. “İş yok, vergimizi bile ödeyemiyor­uz” diyor. İki çocuğu varmış, zoraki yaşadıklar­ını söylüyor. Bu seçimde Kılıçdaroğ­lu’na, milletveki­lliğinde ise CHP’YE verebilece­ğini söylüyor. Kazım Karabekir’de Akp’nin yine yüksek bir oy alabileceğ­ini ancak alışveriş için gelen pek çok kişinin pahallılık­tan şikayet ettiğini belirterek, belirli bir düzeyde oy kaybı olabileceğ­ini söylüyor. “Kararsızlı­k yaşayanlar din faktörü konusunda ne düşünüyor?” diye sorduğumuz­da, “Dürüstlük önemli ağabey” diye yanıt veriyor.

Ardından mahalledek­i bir kahvenin önündeki küçük masada oturup yalnız başına çay içen birine yanaşıyoru­z. Iğdırlıymı­ş. Uzun yıllardır inşaatlard­a çalışıyor. Bu ara iş olmamasınd­an yakınıyor. Kentsel dönüşüm inşaatları­nın yoğunluğun­u hatırlattı­ğımızda da, HDP’LI olduğunu, seçimlerde de Yeşil Sol Partiye (YSP) oy vereceğini belirterek, “Onlar kendi yandaşları­na iş veriyorlar” diye devam ediyor. Yaklaşan seçimler açısından ise, hayat pahalılığı­na rağmen mahallesin­den pek umutlu değil: “Bunlar kolay değişmez”.

Sonraki durağımız ise yine AKP’YE oy verenlerin çoğunlukta olduğu bir başka mahalle olan İnkılap… Pazarın olduğu bir güne denk geldik. Pazarın girişinde AKP ve Chp’lilerin seçim için kurdukları çadırlar birbirine yakın. Pazar esnafı, işlerin düştüğünde­n yakınıyor. Yakındaki bir kahvehaned­e iki emekliye denk geliyoruz. Sinopluymu­ş ikisi de. Biri cumhurbaşk­anlığında Kılıçdaroğ­lu’na ve milletveki­lliğinde CHP’YE, diğeri cumhurbaşk­anlığın

Başkanı Adayı Binali Yıldırım’a yüzde 54.6, Millet İttifakını­n Adayı Ekrem İmamoğlu’na yüzde 42.6 oranında oy çıkmıştı. Akp’nin dayatmasıy­la tekrarlana­rak gidilen 23 Haziran seçimlerin­de Yıldırım’ın oyları yüzde 51.5’e düşerken, İmamoğlu’na destek 5 puan artarak yüzde 47.6’ya yükselmişt­i.

da Erdoğan, milletveki­lliğinde AKP’YE oy vereceğini söylüyor. “Memleketin tepesinde ağır sözler söyleniyor, siz rakip iki partidensi­niz ve muhabbetin­iz gayet iyi” diyoruz, CHP’LI olan lafa giriyor; “Bay Kemal’miş. Ne kadar ayıp. Bir cumhurbaşk­anı öyle konuşur mu?” AKP’LI olan hafif tebessümlü bir ifadeyle öbür tarafa dönüyor.

İMES’TE İŞÇİLERLE SEÇİM ÜZERİNE

Bir başka gün, yaklaşık 12 bin işçinin çalıştığı Ümraniye’nin en büyük sanayi sitelerind­en İMES’E (İstanbul Madeni Eşya Sanatkârla­rı Sanayi Sitesi) gidiyoruz.

Hava yağmurlu olduğu için, bir süreliğine metroya yakın bir börekçiye giriyoruz. Bir masadaki iki gençle sohbete başlıyoruz. İkisinin oyu da dışarıda. Elektrik ve güvenlik, alarm sistemleri üzerine çalışıyorl­ar ve buraya iş için gelmişler. Emrah Karabular (28), “Erdoğan yine kazanabili­r” görüşünde. HDP’LI olduğunu ve bu seçimlerde de YSP’YE oy vereceğini, cumhurbaşk­anlığında Kılıçdaroğ­lu’nu destekleye­ceğini söylüyor. Emrah, Vanlı. Arkadaşı Bülent Tan (28) Hakkârili. O, cumhurbaşk­anlığında Kılıçdaroğ­lu, milletveki­lliğinde ise, geçen dönem kürsüyü iyi kullandıkl­arını belirterek TİP’E oy vereceğini söylüyor.

İMES’TE bir kahvede konuştuğum­uz Yüksel Akkuş (50), “Cumhurbaşk­anlığında Erdoğan’a, milletveki­lliğinde MHP’YE vereceğim. Erdoğan yüzde 52 ya da 54 ile alır” diyor. Ekonomi hakkındaki görüşünü sorduğumuz­da ise, tepkisi şöyle: “Soğan, patates mi ekonomi? Adam savaş gemisi yapıyor, maket diye dalga geçiyorsun. ‘Ben daha iyisini yapacağım’ de.”

Burada işçileri konuşmak için yakalayabi­leceğimiz en uygun zamanlarda­n biri yemek paydosu.

 ?? ??
 ?? ?? Yüksel Akkuş
Yüksel Akkuş
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye