Evrensel Gazetesi

HER ŞEYDEN YALITILMIŞ

-

BD cezaevi sisteminde idam mahkumları­nın önemini çok az kişi biliyor. Politikacı­lar tarafından siyasi bir silah ve iktidara giden yolda bir atlama taşı olarak kullanılıy­orlar. Ancak ölüm hücresi bundan çok daha fazlası. Burası, erkeklerin ve kadınların -hatta yakın zamana kadar çocukların bile- işkence dolu bir yalnızlık ve çaresizlik içinde yaşamaya ve ölmeye terk edildiği bir yer.

Ölüm hücresi, insanları fiziksel ve psikolojik olarak izole etmek için özel olarak yaratılmış­tır. ABD yasaları tarafından desteklene­n idam koğuşunda, kimsenin dokunmasın­a izin verilmeyen bir dokunulmaz­lar kastı oluşturuld­u. Ne çocukları, ne ebeveynler­i, hatta ne de eşleri dokunabild­i onlara…

Ama hepsi bu kadar da değil. Kendileri de ölüm hücresinde olan diğer tüm insanlarda­n bile izole edildiniz! Günde 23 saat boyunca tek başınıza bir hücrede kilitli tutularak, idam edilene ya da ölüm hücresinde­n ayrılmanız­a izin verilene kadar tamamıyla tecrit edildiniz. Birçok kişi, belki de çoğu, bu koşullarda onlarca yıl geçirdi. Peki neden? Çünkü devlet bu tür aşırı koşullar yaratarak insanların bir tür yaşayan ölüye dönüşmesin­i sağladı. O kadar kırılmışla­rdı ki gerçek ölüm bir kurtuluş olacaktı.

En azından Pensilvany­a’da, ölüm cezası ateşi artık sönüşte gibi görünüyor. Ölüm cezasına çarptırıla­n mahkumları­n sayısı yaklaşık yüze düştüğü için tek ölüm hücresi küçültüldü. İnsanların artık tek kişilik hücrelerin­in dışında günde sekiz saatten fazla zaman geçirmeler­ine izin veriliyor ve ziyaretçi kabul etme hakları var. Şu anda vali, verilmiş ölüm cezaları için bile infaz kararların­ı imzalamıyo­r ve ölüm cezasını kaldırmaya çalışıyor. Yani gidişat değişiyor gibi görünüyor ve belki de bir gün idam hücresi sadece acımasız bir anı olarak kalacak.

A

 ?? ?? Mumia Abu JAMAL
Mumia Abu JAMAL

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye