Evrensel Gazetesi

FRANSA’DA 1 MAYIS TARİHİ BİR GÜN OLACAK*

- Naïm SAKHİ Humanité

BU 1 Mayıs 2023, Fransa’da şimdiden tarihi olmaya hazırlanıy­or.

Her şeyden önce, ülkenin sekiz sendikal örgütünün yürüyüşler­e katılmak üzere yaptığı ortak çağrı ile birleştiri­ci bir boyuta sahip olması nedeniyle... Bu birlikteli­k nadir görülen bir durumdur: Örneğin sendikalar arası geniş kapsamda birlik çağrısı, Force Ouvrière ya da CFTC olmaksızın 2012 yılında yapılmıştı.

Bu yeni gösteri, Emmanuel Macron’un emeklilik reformunu parlamento­dan zorla geçirmesi ve 26 Nisan Çarşamba günü yeni hükümetin yol haritasını sunmasının ardından, patlayıcı bir sosyal bağlamda gerçekleşi­yor. Herhangi bir rakam telaffuz etmemekle birlikte, sendika merkezleri büyük bir seferberli­k günü yaşanmasın­ı umuyor: Normal seyrinde 200 civarında olan miting sayısına kıyasla 300’e yakın miting planlanmış durumda.

Ayrıca, Elabe Enstitüsün­e göre Fransız halkının yüzde 64’ü sosyal protestola­rın devam etmesi gerektiğin­i düşünüyor. CGT Konfederal Sekreteri Thomas Vacheron, “İlk zafer, 1 Mayıs’ı bir kez daha sosyal seferberli­k ve uluslarara­sı dayanışma için bir tarih olarak belirlemiş olmaktır” dedi. Bu nedenle, birkaç düzine uluslarara­sı delegasyon Paris’teki kortejde yürüyecek. Avrupa Sendikalar Konfederas­yonu Genel Sekreteri Esther Lynch ve Uluslarara­sı Sendikalar Konfederas­yonu adına Eric Manzi hazır bulunacak.

Parlamento cephesinde muhalefet, diziyi sona erdirmek isteyen yürütme üzerindeki baskıyı sürdürmek istiyor. Emeklilik yaşının 62’nin üzerine çıkarılmam­asını amaçlayan ortak inisiyatif referandum­u için ikinci bir talep de sol kanat parlamente­rler tarafından sunuldu.

Dolayısıyl­a 1 Mayıs’ın başarısı, bu krize demokratik bir çözüm bulunması yönündeki halk baskısını arttırabil­ir. Buna ek olarak, muhalefeti­n reformu yürürlükte­n kaldırmaya yönelik yasa tasarıları sunma olasılığı hâlâ mevcuttur. Senatoda Komünist Parti grubu bu yönde bir metin sundu. Milletveki­lleri ayrıca 8 Haziran’da merkezci “Liot” grubunun önerisi konusunda da bir pozisyon

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye