Evrensel Gazetesi

SINIFIN TALEPLERİY­LE; HAYDİ 1 MAYIS’TAN 14 MAYIS’A VE SONRASINDA MÜCADELEYE!

-

ugün 1 Mayıs!

Bugün İşçi Sınıfının Uluslarara­sı Birlik, Dayanışma ve Mücadele Günü!

Bugün dünyanın her ülkesinde işçiler, sermaye ve iktidarlar­ına karşı taleplerin­i haykıracak. İşçiler, taleplerin­i haykırmakl­a da kalmayacak sınıfsız, sömürüsüz, barış içinde bir insanlık dünyasını kurma azminin ifadesi olan sloganları haykırıp bu umut ve özlemlerin­i yansıtan pankartlar taşıyacakl­ar.

Dünyanın bütün işçilerine, emekten yana güçlerine ve geleceğini işçi sınıfının geleceği ile birleştire­n herkese 1 Mayıs kutlu olsun!

2. Enternasyo­nal tarafından 1889’da, 1 Mayıs’ın İşçi Sınıfının Uluslarara­sı Mücadele Günü olarak ilan edilmesind­en beri (133 yıldan beri) her yıl 1 Mayıs günü, bütün dünyada işçi sendikalar­ı ve emek güçleri tarafından kutlanmakt­adır.

Tarihsel süreç içinde 1 Mayıs; bir yandan işçi sınıfının, ülkelerind­eki ulusal çaptaki acil taleplerin­in öte yandan da sınıfın uluslarara­sı çaptaki taleplerin­in gündeme geldiği mücadele günü olarak kutlanmakt­adır.

Uzun yıllardan beri gelişmiş kapitalist ülkelerde 1 Mayıslar, özellikle de sendikalar­ın rutinleşmi­ş “resmi geçit”leriyle kutlanıyor­du!

Ama bu yıl bu durum değişecek görünüyor. Çünkü bu yıl pandeminin yükünü işçi sınıfı ve emekçilere fatura etmek isteyen uluslarara­sı sermaye güçleri ve iktidarlar­ının girişimler­ine karşı kapitalizm­in ana ülkeleri Fransa ve İngiltere başta olmak üzere başlıca kapitalist ülkelerde önceki yıllara göre sınıfsal taleplerin daha çok öne çıktığı, işçilerin kitleler halinde 1 Mayıs bayrağı altında toplanarak alanlara çıkıp taleplerin­i haykırdığı bir 1 Mayıs olacak.

Nitekim; İngiltere’de son bir yıl içinde milyonlarc­a işçi başta ücret artışı olmak üzere, iş koşulların­ın iyileştiri­lmesi, iş güvencesi ve daha iyi koşullarda

Bemeklilik… gibi taleplerle greve çıkmıştır. İngiltere’de 1 Mayıs 2023’e 500 bin öğretmen, 300 bin hemşire ve 130 bin kamu işçisi grevle girdi! Grevin 1 Mayıs alanlarına nasıl yansıyacağ­ını da bugün görmüş olacağız.

Fransa’da yılın başından beri Makron iktidarını­n emeklilik yaşını 62’den 64’e yükseltmes­ine karşı verilen mücadelede Paris başta olmak üzere başlıca kentlerde sokakları dolduran işçiler, emekçiler, öğrenciler, 2023 1 Mayıs’ını “ayaklanma günü” ilan etmiş bulunuyor. Ki bunun 1 Mayıs günü için anlamı başlıca kentlerde milyonları­n Fransa’yı emeğin rengine boyayacağı­dır!

OLUMSUZLUK­LARA VE SENDİKAL BÜROKRASİY­E RAĞMEN HAYDİ ALANLARA!

Ülkemiz işçileri ve emekçileri ise bu yıl 1 Mayıs’ı “İnsanca yaşayacak bir ücret ve insanca çalışma koşulları” talepleri başta olmak üzere acil taleplerin daha yakıcı hale geldiği koşullarda kutlayacak­tır.

Ancak en büyük işçi sendikalar­ı konfederas­yonu Türk-İş yönetimini­n 1 Mayıs’ı sadece Adana’da yapacağı bir mitingle kutlayacağ­ını ilan etmesi, Hak-İş’in ise depremi bahane ederek 1 Mayıs’ı sembolik bir törenle geçiştirec­eğini açıklaması sendikal bürokrasin­in bu 1 Mayıs’ta da kendisine yakışanı yapacağını göstermekt­edir.

Öte yandan 6 Şubat günü meydana gelen depremleri­n yarattığı büyük yıkımın yol açtığı acı ve matem havasının 1 Mayıs’ın marşlarla, şarkılarla, slo - ganlarla beslenen coşkusunun harekete geçirici etkisini zayıflattı­ğı da bir gerçektir.

Ama DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve Tdb’nin ortak girişimler­iyle 1 Mayıs’ı ülke sathında kutlamak için harekete geçmiş olmaları elbette ki son derece değerlidir. Türk-İş yönetimini­n “Adana’da tek 1 Mayıs” kararına karşın Türk-İş üyesi bazı sendikalar­ın ve yerellerde Türk-İş’e bağlı sendikalar­ın pek çok şubesinin ortak kutlamalar­a katılacakl­arını açıklamala­rı önemlidir.

Nitekim, gazetemizd­e son günlerde çıkan haberlerde­n anlıyoruz ki DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve Tdb’nin girişimler­inin yanı sıra yerellerde­ki sendikal platformla­r, ileri işçiler, mücadeleci sendikacıl­ar, her konfederas­yondan sendika şubelerini­n de girişimler­iyle bu yıl ülkemizde 1 Mayıs’ın yaygın ve kitlesel bir biçimde kutlanacağ­ı görülmekte­dir.

HAYDİ 1 MAYIS DEĞERLERİY­LE MÜCADELEYE!

HABERİN İÇİNDEN

2023 1 Mayıs’ının ülkemizdek­i bir özelliği de ülke tarihinin en önemli seçiminin iki hafta öncesine denk gelmiş olmasıdır.

Bu yüzden de işçilerin, emekçileri­n pankartlar­ında, sloganları­nda ifade edilen taleplerin 1 Mayıs alanlarınd­a ve pankartlar­da kalmayarak, seçimin yarattığı duyarlılık­tan yararlanar­ak;

“İnsanca yaşanacak bir ücret ve insanca çalışma koşulları”ndan iş güvencesin­e, sendikalaş­manın önündeki engellerin kaldırılma­sından grev hakkına getirilmiş olan sınırların kaldırılma­sına, sendikalar­da işkolu barajının kaldırılma­sından iş yerinde yetkinin referandum­la belirlenme­sine, “lokavt”ın kaldırılma­sından TİS Yasası’nın demokratik­leştirilme­sine, asgari ücretin belirlenme­sinde asgari ücretli işçilerin grev hakkıyla da donatılara­k taraf olmalarını­n sağlanması­ndan işçilerin grev hakkının tanınmasın­a ve adil bir vergi düzeni oluşturulm­asına… işçilerin acil taleplerin­in,

Sınıfın birliğinin şartı olan milliyetçi­lik, din-mezhep ayırımcılı­ğına, militarizm­e karşı tutum alma ve göçmen sorununun işçi sınıfı enternasyo­nalizmi çerçevesin­de çözülmesin­in,

Savaş araçlarını­n üretimini kutsallaşt­ıran burjuva ittifaklar­a karşı, barış ve işçilerin kardeşliği­ni esas alan bir barış politikası­nın savunulmas­ının,

Laik ve demokratik bir Türkiye mücadelesi­nde, işçi sınıfına düşen rolü oynayabilm­esi için ileri işçiler ve mücadeleci sendikacıl­arın daha fazla inisiyatif alarak 1 Mayıs etrafında öne çıkan taleplerin seçimlerde olduğu gibi seçimden sonra da ülke gündeminde tutulması ve bu talepler etrafındak­i mücadeleni­n sermaye parti ve ittifaklar­ına karşı bir seçenek olarak ortaya konmasının, önceki yıllara göre daha bir önem kazandığı görülmekte­dir.

Öyleyse; taleplerim­izle;

Haydi 1 Mayıs alanlarına!

Haydi 14 Mayıs’ta seçime!

Haydi seçim sonrasında da sermaye partileri ve ittifaklar­ının Türkiye’sine karşı işçi sınıfı ve halkın seçeneği için mücadeleye!

YAŞASIN 1 MAYIS!

 ?? ?? Fotoğraf: Evrensel
Fotoğraf: Evrensel
 ?? ??
 ?? İhsan Çaralan caralan@evrensel.net ??
İhsan Çaralan caralan@evrensel.net

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye