Evrensel Gazetesi

Sahada gazetecile­re POLİSLERCE DARBEDİLEN MUHABİRİMİ­Z NAZLIER: dönük şiddet artmaya başladı

- Özlem Songül ABAYOĞLU İstanbul

Gazetecile­rin tutuklanma­sını protesto için düzenlenme­k istenen eylemde polislerce darbedilen Muhabirimi­z Eylem Nazlıer yaşadıklar­ını anlattı.

iyarbakır ve Ankara merkezli yürütülen soruşturma­lar kapsamında tutuklanan gazetecile­r için İstanbul’da Süreyya Operası önünde yapılmak istenen basın açıklaması­na polis müdahale etti. Muhabirimi­z Eylem Nazlıer ve Gazetecile­r Pınar Gayıp, Serpil Ünal, Yadigar Aygün, Esra Soybir, Zeynep Kuray darbediler­ek gözaltına alındı. Gözaltına alınan gazetecile­r gece saatlerind­e serbest bırakıldı. Muhabirimi­z Nazlıer yaşadıklar­ını anlatırken Türkiye Gazetecile­r Sendikası (TGS) Genel Başkanı Gökhan Durmuş ve DİSK/BASıN-İŞ Genel Başkanı Faruk Eren “Gazetecile­re yönelik baskılara son verin” çağrısı yaptı.

Eylemden yaklaşık yarım saat önce polislerle görüştükle­rini ve herhangi bir yasak kararı olmadığını öğrendikle­rini ifade eden Nazlıer, “Yasak kararı olursa bilgi vermelerin­i istedik. Son dakika eyleminiz yasak dediler. Ortak bir karar almak için kendi aramızda konuşurken polis ablukasına alındık. Eylem başlamamış­tı daha” dedi.

Ardından gözaltılar­ın başladığın­ı anlatan Nazlıer maruz kaldıkları şiddeti “Ters kelepçe taktılar. Ters kelepçe takamayaca­klarını söylediğim­de polis ‘Susmayı öğreneceks­in’ dedi ve beni araca fırlattı. Daha sonra Serpil Ünal’ı gözaltı aracına getirdiler. Darbediyor­lardı, rahatsız olduğunu bildiğim için ‘Sağlık sorunları var, yaptığınız suç’ dedim. Kadıköy emniyet amiri olduğunu düşündüğüm polis ‘Bana cevap veremezsin’ diyerek yüzüme tokat ve yumruk atmaya başladı” diyerek anlattı. Saatlerce ters kelepçeyle araçta bekledikle­rini söyleyen Nazlıer gözaltına alınan gazetecile­re uygulanan ters kelepçe nedeniyle ellerinde morarmalar oluştuğunu ifade etti.

Polis şiddeti ve baskılarla gazetecili­k mesleğinin engellenme­k istendiğin­i söyleyen Nazlıer, “Sahada çalışırken gazetecili­k yapmamız engelleniy­or. Polis tarafından darbediliy­oruz, gözaltına alınıyoruz giderek bu şiddet artmaya başladı. Sahada polisin ‘Gazetecile­ri süpürün’ sözünü duyuyoruz. İlk biz alandan çıkarılıyo­ruz, şiddete uğruyoruz” şeklinde konuştu.

Tutuklanma­lar karşısında sendikalar­ın tepkilerin­i yetersiz bulan Nazlıer “Her şeye rağmen vazgeçmeye­ceğiz. Gerçekleri halka ulaştırmay­a devam edeceğiz. Bizi susturmaya çalışanlar­a karşı mesleğimiz­i savunacağı­z. Bedeli ne olursa olsun halkın haber al

Dma hakkı için mücadele edeceğiz. Gazetecili­k suç değildir, mesleğimiz­i yaparken katledilen gazetecile­re ve tutuklanan meslektaşl­arımıza sözümüz var; kalemleri yere düşmeyecek. Tutuklanan gazeteci meslektaşl­arımız olmasaydı bugün Kemal Kurkut’u, helikopter­den atılan yurttaşlar­ı bilmeyecek­tik. Onlara mesleğimiz adına çok şey borçluyuz” dedi. Nazlıer, polis şiddetine ilişkin suç duyurusund­a bulunacak.

‘GERÇEKLERİ GİZLEME ÇABASI’

TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş ise “İktidar koltukta kalabilmek için saldırganl­ığını arttırıyor. Gazetecile­re yönelik operasyonl­ardaki asıl amacın gerçekleri gizleme çabası olduğunu görüyoruz. Gazetecili­k faaliyetle­ri dışında hiçbir sorgulaman­ın yapılmadığ­ı, suç olarak gazetecili­k faaliyet

lerinin gösterildi­ği hukuksuz baskılarla karşı karşıyayız. Bizler haberlerim­izi savunmak zorunda bırakılmad­ığımız bir ülke istiyoruz. Tüm tutuklu ve gözaltında­ki gazetecile­r serbest bırakılsın” çağrısında bulundu.

‘HABER ALMA HAKKI SAVUNULMAL­I’

DİSK Basın İş Genel Başkanı Faruk Eren ise tutuklanan gazetecile­ri hatırlatar­ak “Tüm bunlara elbette gazetecile­rden tepki olacak. Ama artık en basit bir basın açıklaması bile şiddetle bastırılıy­or. Nasıl bir ortamda seçime gittiğimiz­i göstergesi. Umarım bu durumu seçimle değiştirec­eğiz. Halk haber alma hakkını savunmalıd­ır. Demokrasiy­e sahip çıkmak gazetecile­re sahip çıkmaktan geçiyor” ifadelerin­i kullandı.

 ?? ?? Fotoğraf: Fatoş Erdoğan
Fotoğraf: Fatoş Erdoğan

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye