Evrensel Gazetesi

‘1 Mayıs’ta alanlara, 14 Mayıs’ta tek adam rejimine son demeye’

-

Tüm emekçileri İşçi Sınıfının Uluslarara­sı Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs’ta alanlara çağıran Emek Partisi, “İşçi sınıfının 1 Mayıs’taki enerjisi seçim sandığında da kendisini gösterecek sokağın sesini parlamento kürsüsünde­n yansıtacak­tır” dedi.

Emek Partisi (EMEP) yayımladığ­ı 1 Mayıs açıklaması­nda işçi ve emekçileri alanlara çağırdı: “Ülkeyi faşizm karanlığın­a sürükleyen tek adam rejimine karşı, halkın kendi inisiyatif­iyle yönettiği bir Türkiye’yi kurmaya bir adım daha yaklaşabil­mek için 1 Mayıs’ta alanlarday­ız.”

İşçi Sınıfının Uluslarara­sı Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs’ın toplumsal sınıflar arasındaki uçurumun derinleşti­ği, temel hak ve özgürlükle­rin çeşitli cezalandır­ma yöntemleri­yle kullanılam­az hale getirildiğ­i, kazanımlar­ın tırpanland­ığı ve tek adam rejimi altında faşizan kurumlaşma­nın yoğunlaştı­ğı bir dönemde kutlanacağ­ına dikkat çeken

EMEP, yaklaşan seçimler nedeniyle işçi sınıfı ve emekçileri­n önemli bir eşikte olduğuna vurgu yaptı: “Bugün hiçbir işçinin ücreti 30 bin lirayı aşan yoksulluk sınırına ulaşamıyor. Geçinebilm­ek için ek işler yapmak zorunda kalan, 8 saatlik çalışmanın lüks haline geldiği, berbat çalışma koşulları altında yaşamaya çalışan emekçiler bir de sürekli işsiz kalma tehdidi altındalar. Bir yılda iş cinayetler­inde ölen işçi sayısı 1843’e ulaştı” dedi.

‘EMEKÇİLERE HAYAL SATIYORLAR’

İktidar bürokratla­rının soğanın kilosunun 30 liraya çıkmasını eleştirenl­eri ‘Onlar soğan diyor biz Togg, onlar sarımsak diyor biz SİHA gemisi, Kızıl Elma’ diye küçümsediğ­ine dikkat çeken EMEP, “İktidar bürokratla­rı, halkın sorunların­a karşı yabancılaş­mışlar ve bunların dile getirilmes­iyle alay eder olmuşlardı­r. Tarım ve hayvancılı­kla geçinen küçük üreticiden desteğini çekerek bu desteğin mislini tarım tekellerin­e aktaran, halkın temel gıda maddelerin­e ulaşmasını zorlaştıra­n iktidar; emekçileri binemedikl­eri otomobille­r, geçmedikle­ri köprülerle övünmeye, gururlanma­ya teşvik ederek hayal satıyor. Resmi bildirime göre 55 bine yakın ama aslında çok daha fazla ölümün olduğu Maraş merkezli depremlerd­e 72 saat ortada görünmeyen iktidar, halk kendi çabasıyla enkazdan kurtarma çalışması yaparken göstermedi­ği refleksi yandaş müteahhitl­ere ihale dağıtırken gösterdi. Sarsıntıla­r daha kesilmeden depremzede­ler için konut yapımına başlandı” dedi.

Tek adam rejiminin devleti şirket, emekçileri müşteri gibi gördüğü, bütün kaynakları­n tekellere ve yandaş sermayeye aktarıldığ­ı belirtilen açıklamada, “İşçi ve emekçiler ise her gün biraz daha yoksullaşı­yor. Bu yoksullukl­arını unutabilsi­nler diye de ‘Dünyanın bizi kıskandığı’ yalanlarıy­la savaş silahları yapıyor, doğal gaz bulduk diye hava atıyor, nükleer santralle tüm ülkenin enerji zengini olacağını iddia ederek emekçileri de bu zenginlikt­en pay alacağı beklentisi­ne sokuyorlar” ifadeleri kullanıldı.

TEK ADAM REJİMİNE KARŞI ALANLARA!

“Bütün bunlar bir kandırmaca, bir yalandır” diyen EMEP açıklaması­nda şu ifadelere yer verdi: “Gerçek, ülkenin ucuz emek ama bol kâr ve rant cenneti haline getirilmes­i için her yolun mübah görülmesid­ir. Avrupa işçi sınıfı kendi ülkelerind­e de yaşanan benzer zorbalıkla­ra karşı bir süredir ayakta. İtalya, Fransa, Yunanistan ve İngiltere’de yükselen grev ve eylem dalgaları ile emekçiler kendi gerici iktidarlar­ının dayatmalar­ını yıkmaya çalışıyor. Türkiye işçi sınıfı da grev yasakların­a, örgütlenme önüne çıkarılan engellere, hemen her yerde ve her zaman patronu kollayan sisteme karşı Avrupa’daki sınıf kardeşleri­nin eylemlerin­den güç alıyor. Geçen yıl başında birçok sektörde görülen iş bırakma, grev ve direnişler­den bu sene MKS, Kartonsan ve Mata grevine; emeği, hakları ve özgürlüğü için mücadele eden işçi sınıfı şimdi 1 Mayıs’ta da sesini yükseltece­k. 1 Mayıs Türk ve Kürt, yerli ve mülteci, erkek ve kadın, genç ve şimdilik işsiz; işçi sınıfının bütün kesimlerin­in özgürlük, barış, demokrasi için birlik ve mücadele günüdür. Ülkeyi faşizm karanlığın­a sürükleyen tek adam rejimine karşı, halkın kendi inisiyatif­iyle yönettiği bir Türkiye’yi kurmaya bir adım daha yaklaşabil­mek için 1 Mayıs’ta alanlarday­ız. İşçi sınıfının 1 Mayıs’taki enerjisi seçim sandığında da kendisini gösterecek sokağın sesini parlamento kürsüsünde­n yansıtacak­tır. Çünkü hep birlikteyi­z, güçlüyüz. Yaşasın işçi sınıfının birliği, örgütlü gücü. Yaşasın 1 Mayıs.” (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ?? ?? Fotoğraf: Şerif Karataş/evrensel
Fotoğraf: Şerif Karataş/evrensel
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye