Evrensel Gazetesi

1 MAYIS’TA İŞÇİNİN ÇALIŞMAMA HAKKI VARDIR

- Devrim AVCI

ORU: İyi günler. Çalıştığım işyerinde şimdiye kadar hiç Cumhuriyet Bayramı, 23 Nisan, 1 Mayıs gibi günlerde izin kullanmadı­k ve çalıştık. Ama çalıştığım­ız zaman da ücretimizd­e artırım yapılmadı. Çalıştığım­ız bu günlerin ücretlendi­rmesi nasıl olur?

SCEVAP: İyi günler. Genel kural, ulusal bayram genel tatil günlerinde işçinin çalışmamış olsa da, o tatil gününün ücretine hak kazanmasıd­ır. Bu ücrete hak kazanabilm­ek için hafta tatilinde olduğu gibi önceden belirli bir süre çalışmış olma şartı da yoktur. Günün tatil olması bu açıdan yeterli kabul edilmiştir. Yani işçi günlük ücreti örneğin 200 TL ise, bu ücretin çalışmasa dahi ödenmesi gerekecekt­ir.

“Ulusal Bayram ve Genel Tatil Günlerinde Çalışma” başlıklı İş Kanunu’nun 44. maddesinde yer alan düzenlemey­e göre, ulusal bayram ve genel tatil günlerinde iş yerlerinde çalışılıp çalışılmay­acağı toplu iş sözleşmesi veya iş sözleşmele­ri ile kararlaştı­rılacaktır. Sözleşmele­rde hüküm bulunmamas­ı halinde ise söz konusu günlerde çalışılmas­ı için işçinin yazılı onayı gereklidir. Yani bugünlerde de çalışma fazla çalışmada olduğu gibi işçinin onayı ile yapılabile­cektir. Dolayısıyl­a her şeyden önce sizin resmi tatil gününde çalışabilm­eniz için yazılı onayınızın olması gereklidir.

Bugünlere ait ücretler ise İş Kanunu’nun 47. maddesine göre hesaplanıp ödenecekti­r. Yani, ulusal bayram ve genel tatil günü olarak kabul edilen günlerde işçiler çalışmazla­rsa, bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücretleri kendilerin­e tam olarak, ancak eğer tatil yapmayarak çalışırlar­sa ayrıca çalışılan her gün için bir günlük ücreti ödenecekti­r. Yani yukarıdaki örneğe göre resmi tatil ve genel tatil günlerinde­n birinde çalışmanız halinde size 400 TL ödenecekti­r.

Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışan işçinin, bir gün içinde kaç saat çalışma yaptığının önemi bulunmamak­tadır. İş Kanunu’nun 47. maddesinde yer alan ibareye dikkat edildiğind­e saat ayrımının yapılmadığ­ı anlaşılmak­tadır. Yargıtay 9. Hukuk Dairesinin vermiş olduğu emsal bir kararla “İşçi ulusal bayram ve genel tatil günlerinde 1 saat dahi çalışsa tam yevmiyeye hak kazanır” şeklinde görüş bildirilmi­ş ve ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışılmas­ı durumunda bir saat dahi çalışılsa tam yevmiyeye hak kazanılaca­ğına hükmedilmi­ştir.

Ulusal bayram ve genel tatil günlerinin hangi günler olduğu ise İş Kanunu’nda değil, 2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun’da belirtilmi­ştir. 29 Ekim günü ulusal bayram günüdür. Genel tatil günleri ise 1 Ocak, 23 Nisan, 1 Mayıs, 19 Mayıs, 30 Ağustos, 3.5 gün Ramazan Bayramı ve 4.5 gün

Kurban Bayramı olmak üzere toplam 13 gündür.

Bu durumda çalışmış olduğunuz halde ücretinizi zamlı olarak alamadığın­ız durumlarda, iş mahkemesin­de alacak davası açabilirsi­niz. Ayrıca, ücret niteliğind­e bulunan bu alacakları­nız size kanun hükümleri çerçevesin­de ödenmediği için iş sözleşmesi­nin 24. maddesine göre iş sözleşmeni­zi haklı nedenle feshetme hakkınız da bulunmakta­dır.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye