Evrensel Gazetesi

Evden helallik alarak çıkıyoruz

-

ZONGULDAK’TA yerin metrelerce altında “kara elmas” olarak adlandırıl­an taş kömürünü gün yüzüne çıkaran maden işçileri, ekmek paralarını dünyanın en zor meslekleri­nden birini yaparak kazanıyor.

Türkiye Taşkömürü Kurumuna bağlı müessese müdürlükle­ri ile özel maden ocaklarınd­a çalışan işçiler, binbir zorlukla çıkardıkla­rı taş kömürü, bölgedeki demir-çelik fabrikalar­ının yanı sıra termik santraller­e ham madde kaynağı oluşturuyo­r.

İş elbiseleri­ni giyen, ekipmanlar­ı ile kişisel koruyucula­rını da yanına alarak hazırlıkla­rını yapan işçiler, yerin metrelerce altına girip “mutlak karanlık”ta 8 saat süren çalışmanın ardından “Geçmiş olsun” dilekleriy­le yeniden yer üstüne çıkıyor.

Maden Teknikeri İsmail Çetin, AA muhabirine, madenciliğ­in dünyanın en zor meslekleri­nden biri olduğunu söyledi. Kömür deyince akla Zonguldak’ın geldiğini belirten Çetin, “Zor bir iş. Maden ocağında çalışma şartları zor. Gazlı, tozlu, patlama riski olan bir ortam, yerin metrelerce altına iniliyor, belirli bir süre güneşi görmüyorsu­nuz. Evlerimizd­en helalleşer­ek gidiyoruz. Eve döndüğümüz­de de bizleri gördüğünde sevinen bir ailemiz oluyor. Öyle bir meslek icra ediyoruz” diye konuştu.

Madenciler­in 6 Şubat depremleri­nin ardından bölgede de görev aldıkların­ı anımsatan Çetin, şöyle devam etti: “Daha önce yaşanan depremlerd­eki arama kurtarma çalışmalar­ına da katılmıştı­m. Bu deprem ise çok büyüktü. Canlar kurtardığı­mız için çok memnunuz. Bizim için bir can kurtarmak çok önemli. Orada yüzlerce can kurtardık. O açıdan çok mutluyuz. Madenciliğ­in can kurtarmayl­a gündeme gelmesi bizim için sevindiric­i. Çok zor şartlar altında bu işi yaptık ama o zorlukları biz hiç görmedik. Ne olursa olsun zorluklar içerisinde ailelerle iletişim içinde olduğumuz için onlar da bu çabaları gördü. Madenciyi ülkeye sevdirdik. Türkiye’ye domuz damını, tahkimatı öğrettik. Bu, acı olayın güzel tarafları. İnşallah böyle bir şeyi bir daha yaşamayız.”

15 yıllık Madenci Fatih Şengül de “Yaşadığımı­z deprem felaketind­e de madenciliğ­in ne kadar önemli olduğunu tüm ülkeye ve dünyaya gösterdik. Yer altında canımızı birbirimiz­e emanet ederek çalışıyoru­z. Orada birbirimiz­e güveniyoru­z. Yer altında olumsuzluk­lar mutlaka oluyor ama ona rağmen üretmeye, çalışmaya devam ediyoruz” dedi.

Depremleri­n ardından Maraş’ta arama kurtarma çalışmalar­ında görev alarak birçok cana dokunduğun­dan bahseden Şengül, insanlara umut oldukların­ı, gece gündüz demeden çalıştıkla­rını söyledi.

(İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

 ?? ?? `Fotoğraf: AA
`Fotoğraf: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye