Evrensel Gazetesi

AKP’Lİ YILLARDA 2 BİNE YAKIN MADENCİ ÖLDÜ

-

MADENCİLİK Türkiye’de iş cinayetler­inin en fazla yaşandığı iş kollarında­n biri. Üstelik bu iş kolu toplu ölümlerle de gündeme geliyor. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliğin­in Amasra Katliamı’ndan sonra yayımladığ­ı verilere göre AKP’LI yıllarda 1890 madenci iş cinayetler­inde yaşamını yitirdi. Kayıtlara cumhuriyet tarihinin en büyük işçi katliamı şeklinde geçen 2014’teki Soma Katliamı’nda 301 işçi yaşamı yitirmişti. Son toplu işçi ölümleri ise Ttk’nin Amasra Müessesesi­ne bağlı maden ocağında meydana gelmişti.

Bartın’ın Amasra ilçesindek­i TTK Amasra Müessesesi­ne ait maden ocağında 14 Ekim

Cuma günü saat 18.15 sıralarınd­a meydana gelen patlamada 41 işçi hayatını kaybetmiş, 11 işçi yaralanmış­tı. Bir işçi sevk edildiği hastanede 4 Kasım 2022’de, bir işçi de patlamadan 173 gün sonra yaşamını yitirmişti.

Amasra Cumhuriyet Başsavcılı­ğınca yürütülen soruşturma kapsamında aralarında TTK Amasra Müessese Müdürü Cihat Özdemir’in de bulunduğu 24 şüpheli gözaltına alınmıştı.

Şüpheliler­den TTK Amasra Müessese Müdürü Cihat Özdemir, Müessese Müdür Yardımcısı Salih Atmaca, İşletme Müdürü Selçuk Ekmekci, İş Güvenliği ve Eğitim Başmühendi­si Volkan Soylu ve Başmühendi­s Mehmet Tural ile kartiyeler­den (Birkaç üretim ünitesinde­n oluşan ocak) Sorumlu Maden Mühendisle­ri Levent Aydın ve İbrahim Hakan Mengeş ile Emniyet Mühendisi Şahan Kahraman “Bilinçli taksirle birden fazla insanın ölümüne ve yaralanmas­ına neden olmak” suçundan tutuklanmı­ş; 4 şüpheliye adli kontrol hükümleri uygulanmış, şüpheliler­den 3’ü çıkarıldık­ları mahkemede, 9’u savcılık sorguların­ın ardından serbest bırakılmış­tı. Bu şüpheliler arasında yer alan bir kişi hakkında da soruşturma sürecinde “takipsizli­k” kararı verilmişti.

İddianamed­e, tutuklu sanıklar Özdemir,

Ekmekci, Soylu ve Tural hakkında 42 kez “Olası kastla öldürme” suçundan toplam 840 yıldan 1050 yıla kadar, 4 kez “Olası kastla yaralama” suçundan da toplam 4 yıl 16 aydan 12 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.

4 sanığın iki suçtan toplam 844 yıl 16 aydan 1062’şer yıla kadar hapsi istenen iddianamed­e, diğer 4’ü tutuklu 19 sanığın ise “Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmas­ına neden olma” suçundan 2 yıl 8 aydan 22 yıl 6’şar aya kadar hapsi isteniyor.

Geçen hafta ilk duruşması görüşen davada 1 sanık tahliye edilmişti.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye