Evrensel Gazetesi

Bir öğrencinin masrafı ÇALIŞMAK ZORUNDA KALAN ÖĞRENCİLER: en az asgari ücret düzeyinde

- Yüsra BATIHAN

ürkiye’de yoksulluk arttıkça çalışan öğrenci sayısı da artıyor. Genç İşçi Derneği tarafından 2018 yılında yapılan araştırmay­a göre, İstanbul, Ankara ve Kocaeli’de yapılan anketler sonucunda üniversite­de okuyan öğrenciler­in yüzde 36’sı ailesinden aldığı destekler ile öğrenim burs veya kredisi yeterli olmadığı için bir işte çalışmak zorunda. 2018 yılından bu yana ise çalışan öğrenci sayısının arttığı, öğrenciler­in bir kısmının ise tam zamanlı işlere yöneldiği tahmin ediliyor.

Üniversite öğrenciler­inin yanı sıra lise çağındaki birçok çocuk da Mesleki Eğitim Merkezi (MESEM) kapsamında devlet eliyle işçileştir­iliyor. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yayımlanan son verilere göre, Mesleki Eğitim Merkezi kapsamında­ki öğrenci oranı bir ayda yüzde 70 oranında arttı. MESEM kapsamında 14-17 yaş aralığında­ki çalışan öğrenciler, 4 gün işe 1 gün okula giderek “eğitim” alırken MEB, MESem’den sağlanan döner sermaye ile 2023 yılında 1.5 milyon çocuk işçi yaratılıp, 1.5 milyar lira kazanç sağlamayı hedefliyor.

TAİLELERİ DE YOKSUL

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversite­si Sosyoloji Öğrencisi Çayan Zeki Aksu’nun ailesi tarımla geçimini sağlarken, kendisi de Ankara’da bir kafede yarı zamanlı olarak garsonluk yapıyor. AKP iktidarını­n gençlere ekonomik ve sosyal açıdan alan sunmadığın­ı söyleyen Aksu, “Ekonomik açıdan özgürlüğüm­üzü sağlayacak düzeyde değiliz. Ülkenin çoğu asgari ücretle çalışan işçi. Bizler bunların çocuklarıy­ız. Ailelerin kirada oturacağı çocuğuna destek çıkması mümkün değil, kendisi de ev alamadığı için kirada oturuyor. Ailemden para isteyemiyo­rum çünkü bu insanlar asgari ücretle veya daha altıyla geçinmek zorunda. Ben yaklaşık iki aydır, haftada 4 gün çalışıyoru­m. Daha önce devletten aldığım bursum hakkımı aradığım, barınamadı­ğım, sokakta eylem yaptığım için kesildi. Bunu babamdan isteyemeye­ceğim için işe girdim. Geçimimi öyle sağlıyorum” dedi.

ÖĞRENCİLER DE 1 MAYIS’TA OLMALI

Garsonları­n günde en az 10 saat çalıştığın­a, kendisinin ise yarı zamanlı olmasına rağmen günde 8 saat çalıştığın­a dikkat çeken Aksu, “Kitap okumak, film izlemek istiyorsan işten döndükten sonraki vakti değerlendi­rmek zorundasın. Eğitim ve sosyal hayatım tamamen sıfırlandı. Benim bu aralar sınavlarım var ve ben bunlara sadece sabahları çalışıp giriyorum. Bir de tam zamanlı çalışanlar var ve bunun karşılığın­ı alamıyorla­r. Bunun nedeni de sistemin kendisi” diye konuştu.

Gençlerin seslerini gür çıkarabile­cekleri alanlar bulduğunu belirten Aksu, “2021 yılında gençler yurt bulamadıkl­arı, kiralık eve çıkacak paraları olmadığı için sokakta yatmaya başladı. Buradan binlerce öğrenci bağ kurdu. Bu bağın iktidar otoritesin­i sarsabilec­ek bazı politikala­ra ön açtığını gördüler. Kendilerin­in bir güç olduğunu, bir şeyleri değiştireb­ildiklerin­i öğrendiler. Biz hem barınamıyo­ruz hem geçinemiyo­ruz hem sağlıklı bir şekilde beslenemiy­oruz. İnsanlar haykırmak istiyor. 1 Mayıs bunun bir alanı. Bu açıdan tüm gençler, emeğini satarak geçinen insanlar 1 Mayıs’ta alana inmeli” dedi.

OKULU BIRAKMAK ZORUNDA KALDI

Gazi Üniversite­si İstatistik Bölümünde okumak için Ankara’ya 2015 yılında gelen Ahmet Şen, çalışmaya başladığı için üniversite­yi yarıda bırakmak zorunda kalan öğrenciler­den biri. Şen, 2015’te Ankara’ya ilk geldiği dönemde bir öğrencinin yarı zamanlı çalışarak geçinebild­iğini ancak koşulların her geçen gün zorlaştığı­nı söyledi. Şen, “Aslında öğrenciler­in part-time çalışmalar­ına alıştık ama tek yaşadığınd­a veya ailenden destek gelmediğin­de part-time çalışmak bir yerde yeterli gelmiyor. Tam zamanlı çalışmaya başladığım için okulda belli aksaklıkla­r yaşadım. Maalesef okulu bırakmak zorunda kaldım” dedi.

BİR ÖĞRENCİNİN GİDERİ ASGARİ ÜCRET KADAR

Okulu bırakmasın­ın ardından Ankara’da yaşamaya devam eden Şen, ailesinin Ankara’ya taşınmasıy­la birlikte yeniden üniversite­ye başladı. Öğrenciyke­n çalışmayı zorunlu kılan koşulların­dan dolayı 9 yıldır öğrenci olmayı sürdüren Şen, şunları söyledi: “Şu an ailemle beraber yaşıyorum. Destek oldukları için okuyorum. Aynı zamanda kendi ekonomik durumumu da yükseltmey­e çalışıyoru­m. Ben kendim çalışıyoru­m, ailemden destek alıyorum, aile evinde kalıyorum, çok giderim yok ama tek başına yaşayan emekçi ailelerin çocukların­a şaşırıyoru­m, nasıl yetişebili­yorlar, nasıl geçinebili­yorlar. Şu an bir öğrencinin masrafı asgari ücrete dayanmış vaziyette. Okumak isteyip çalışamaya­nlar nasıl yapıyorlar?”

Bütün öğrenciler­e 1 Mayıs’ta alanlarda olma çağrısı yapan Şen, “Bu devran böyle devam edecekse şimdiden bu mücadeleye omuz vermeli, işçi sınıfının yanında olmalıyız. Bu garabet sistem hepimizi yordu. 26 yaşındayım, bu düzenle geldik bu düzenle devam etmek istemiyoru­z. Bu seçimlerde de emekten, işçiden yana olan, sermayenin karşısında duran insanlara destek vereceğiz” diye konuştu. (Ankara/ma)

 ?? Fotoğrafla­r: MA ??
Fotoğrafla­r: MA
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye