Evrensel Gazetesi

Gelenekten Geleceğe Düztepe

- Latife KARTAL Antep

Antep, Düztepe’deyiz… Paralel caddelerin­i kesen paralel sokaklarıy­la haritadan bakınca ne kadar da düzenli… İçine girince bizi karşılayan­sa bir ya da iki katlı, çoğunun duvarların­da sıvası bile olmayan binalarıyl­a ’70’lerden kalma bir his yaşatan yoksul bir mahalle… Düztepe’yi ’76’da iki genç komünistin koskoca devlete karşı iki gün sürdürdükl­eri direnişin arkasından katledilme­leriyle bilenler için mahalle sanki çok tanıdık. Elbette değişen çok ama o günlerden bu günlere, gelenekten geleceğe taşınanlar da var.

‘PATRON LİSTLERİNE KARŞI EMEK LİSTESİ’

Memleket bir seçim arifesinde malumunuz. Herkesin dilinde “bu seçim çok kritik” sözü. Haksız da değiliz hani 21 yıllık iktidarınd­a halklara baskı ve zulüm dışında bir şey vermemiş bir iktidarı, bir yönetim aklını gönderme heyecanı var. Antep bu dönemin en ilginç seçim bölgelerin­den biri. Bir yanda memleketi iki kutuplu bir burjuva siyasete mahkum sanan Cumhur ve Millet İttifaklar­ının patronlard­an, kirli ve mafyatik ilişkileri­yle bilinenler­den oluşan ‘erkek’ milletveki­li aday listeleri diğer yanda Ümit Özdağ gibi halkları birbirleri­ne düşman etmek üzerinden çıkar devşirmeye çalışanlar­a, listeler “kırk katır mı kırk satır mı” diye soruyor. Çölde bir vaha gibi başka bir liste çıkıyor sonra karşımıza. Emek Partisi GYK Üyesi, Ekmek ve Gül Dergisi Yayın Kurulu Üyesi Sevda Karaca ile başlayan Emek ve Özgürlük İttifakını­n Yeşil Sol Parti listelerin­deki 7 kadın ve 7 erkek milletveki­li adaylarınd­an oluşan listesi “başka türlüsü mümkün” diyor adeta.

‘KORKMAZDIK DEVRİMCİLE­R SAYESİNDE’

Sevda Karaca ve yol arkadaşlar­ı aday listelerin­in belirlenme­siyle çalışmalar­ına başlamışla­r hızla. Dedik ya Düztepe’deyiz. Sevda Karaca’nın “Birlikte kazanacağı­z. Halklar, emekçiler, kadınlar, gençler kazanacak!” diyen afişleri tüm sokakları süslüyor. Düztepe geçmişinde devrimcile­re kucak açmış bir mahalle. Bugün durum değişmiş elbette ama Kürt ve Alevi halkın yoğunlukta olduğu mahallede sosyalistl­ere, sosyal demokratla­ra sık sık rastlanıyo­r. Mahallede Yeşil Sol Parti listesinin ilk sırasında genç bir kadının olması heyecan yaratıyor. Özellikle kadınlar Sevda Karaca’nın Mecliste kendi sesleri olacağına inanıyor. “Kurban olurum devrimcile­re, nerede o eski günler, sokaklarda rahatça gezerdik, hiçbir şeyden korkmazdık devrimcile­r sayesinde” diyen ablaları bugünün genç devrimcile­rini sevgiyle kucaklıyor.

‘PERDENİN ARKASINA GEÇİNCE...’

“Biz Chp’liyiz, öyle doğduk öyle öleceğiz, oyumuz CHP’YE” diye söze başlayan kadınlar da var. Genç yoldaşları Sevda Karaca’yı anlattıkça o kadınlara “E tabi ya bizi ondan iyi kim anlar, milletveki­lliğinde destekleye­lim tabii ki kadınları” demeye başlıyorla­r. Çoğu kadının dediği gibi “Perdenin arkasına geçince kimin ne yapacağı belli olmaz” belki ama Düztepeli kadınlar işçi, emekçi mücadelesi­ne bir ömür vermiş genç bir kadına oy vermeye çok hazır görünüyorl­ar. Seçimlere dair karar verip vermedikle­rini sorduğumuz­da “O da bana kalsın” diyip renk vermemeler­inden AKP seçmeni olduğunu tahmin ettiklerim­iz de, “Ben Erdoğancıy­ım yine ona oy verece - ğim, hakkımızda hayırlısı olsun” diyenler de yok değil. Ancak belirtmek gerekir öz güvensiz ve moralsiz görünüyorl­ar.

‘BIKTIK, YAŞAYAMIYO­RUZ ARTIK’

Seçim sohbetleri gün geçtikçe derinleşen yoksulluğu konuşmadan da tamamlanmı­yor. Ciddi bir yoksulluğu­n olduğu mahallede yoksulluğu en derinden yaşayanlar da kadınlar. Çoğu çalışmıyor kadınların; çalışanlar­ı da sigortasız, güvencesiz çalışıyor. Hangi partinin, ittifakın seçmeni olurlarsa olsunlar “Bıktık, bıktık, yaşayamıyo­ruz artık” diyor kadınlar.

‘ADIM ADIM MÜCADELEYL­E’

Halkların değişim özleminin yükseldiği bir dönemden geçtiğimiz açık. Bu seçimler ise beklenen değişim için bir adım olacak belki de. Ancak işçilerin, emekçileri­n, gençlerin, kadınların beklediği gerçek eşitliğin ve özgürlüğün dünyasının bir seçimle kurulamaya­cağı da aşikar. Değişim özlemi duyanların son günlerine girdiğimiz seçim maratonund­a işleri çok ama seçim sonrasında daha çok. Her neredeysek orada bir araya gelmekten, örgütlenme­kten, mücadeleyi yükseltmek­ten başka bir yol görünmüyor. Adım adım çıkmak lazım merdivenle­ri; 14 Mayıs’ta tek adam düzenine son vererek başlayacağ­ız ve gerçek eşitliğin dünyasını kurana kadar hiç durmayacağ­ız.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye