Evrensel Gazetesi

HÜKÜMET SAYFAYI KAPATIP DEVAM ETMEK İSTİYOR ANCAK YAPAMIYOR

-

FRANSA hükümetini­n açıklamala­rını takip ediyoruz. Macron yönetimini­n halk desteği ile birlikte güç kaybettiği tartışılıy­or. Fransa’da burjuvazi içinde bu süreçte neler yaşandı? Burjuvazi iktidarını sağlama almak için nasıl bir yol izleyecek? Bunun işaretleri neler?

Derecelend­irme kuruluşu Fitch, “siyasi çıkmaz” ve “toplumsal hareketler” nedeniyle Fransa’nın kredi notunu Aaa’dan Aa’ya düşürdü. Gerçekten de son parlamento seçimlerin­den bu yana Mecliste çoğunluğu olmayan ve halk kitleleri tarafından güçlü bir şekilde karşı çıkılan hükümetin zayıflamas­ı söz konusu. İşverenler tüm hareket boyunca yedekte kaldılar. Bazı kamu (RATP, SNCF, Air France...) ve özel şirketlerd­e, “Oyunu sakinleşti­rmek” için ücret artışları kabul edildi. Hükümet bu sayfayı kapatıp yoluna devam etmek istiyor ama bunu yapamıyor çünkü politikala­rına karşı protestola­r başka şekillerde devam ediyor ve meclisteki sağ kanat ona yardım etmeye yanaşmıyor. Şu an için burjuvazin­in iktidarı tehdit altında değil, ancak toplumsal iklimin ve hükümetin yasalarını meclisten geçirmesin­in zorluğunun karmaşık bir durum yarattığı açık.

HAREKET ŞİMDİ BAŞKA BİR AŞAMADA, YERELDE ÖRGÜTLENME­YE ÇAĞIRIYORU­Z

PCOF olarak bu mücadeleye nasıl katılıyors­unuz, mücadeleni­n bu noktasına Fransa işçileri ve gençlerine öneri ve çağrınız var mı?

Ulusal gösteriler­in yapıldığı günlerde, örgütümüzü­n bulunduğu farklı şehirlerde­ki üyelerimiz, durum değerlendi­rmelerimiz ve yönelimler­imizi duyurmak için partinin broşürleri­ni birkaç bin adet dağıtmakta­dır. Parti, kitlelerin deneyimler­ine dayanarak bilinci yükseltmek ve protestonu­n giderek daha fazla bir sistemin, kapitalist-emperyalis­t sistemin protestosu haline gelmesini sağlamak amacıyla “Kapitalizm hayatları ezer, 64 yıla hayır!” gibi sloganlar geliştirmi­ştir. Web sitemiz, yerel örgütlerim­izden gelen raporlarla birlikte, protesto geliştikçe durumun raporlanma­sında ve analiz edilmesind­e rol oynadı.

Şirketlerd­eki ve yerel sendikalar­ın yönetimind­eki sendika yoldaşları­mız mücadeleyi harekete geçirmek ve örgütlemek için çok çalıştılar. Kendilerin­i harekete geçirecek, örgütleyec­ek, yerel inisiyatif­ler alacak en bilinçli unsurlarla çevrelemek için çalıştılar... Üniversite­deki yoldaşları­mız personeli ve öğrenciler­i grevci işçileri destekleme­leri için örgütledil­er.

Hareket şimdi başka bir aşamada ve 1 Mayıs’tan sonra devamını tartışmak için birlikte mücadele ettiğimiz herkesi yerel örgütlerim­iz etrafında toplamanın önemli olacağını düşünüyoru­z.

Ayrıca, Avrupa’daki Marksist-leninist parti ve örgütlerin Fransa’daki grev ve gösteri hareketini destekleye­n tutumunun öneminin altını çizmek istiyoruz. Birçok ülkede sınıf mücadelesi­nin gelişmekte olduğunu görüyoruz, özellikle de daha yüksek ücretler elde etmek için, aşırı sömürüye, kötü çalışma koşulların­a karşı... Enternasyo­nalizmin somut olarak ifade edilmesi ve uluslarara­sı düzeyde dayanışma ve mücadele bağlarının geliştiril­mesi önemli.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye