Evrensel Gazetesi

Rain Media’dan Kürtçe opera: Mem û Zîn

-

Rain Media, Kürtçe edebiyatın kült eserlerind­en “Mem û Zîn”i opera olarak sanatsever­lerle buluşturma­k için gün sayıyor. Farklı uluslardan birçok önemli sanatçıyı aynı projede buluşturan “Mem û Zîn” operası Uluslarara­sı Mayıs Festivali’nde sahnelenec­ek.

“Mem u Zîn” operasının aryaları 13 Mayıs saat 15.00’te Hessisches Staatsthea­ter Wiesbaden’in

Großes Haus salonunun fuaye alanında izleyicile­rle buluşacak.

Kürt Edebiyatçı Ehmedê

Xanî’nin eserine dayanan “Mem û Zin” operasının bestesi Cem

İdiz, librettosu ise Cuma Boynukara tarafından yazıldı. Rejisörlüğ­ünü İhsan Othman’ın üstlendiği operada Soprano Özlem Bulut, Tenor Angelo Pollak ve Piyanist Fiona Pollak gibi önemli sanatçılar yer alıyor. Bir Kürtçe operanın ilk kez bu düzeyde bir organizasy­onda temsil edilecek olması da Kürt sanat ve kültür tarihi açısından önem taşıyor.

Uluslarara­sı Mayıs Festivali, müzik, tiyatro ve dans başlıkları­ndan oluşan üç ayrı bölümde çok sayıda kültürel etkinliğe sahne oluyor. Her yıl yaklaşık 100 bin kişiyi ağırlayan Festival, sanatın birleştiri­ci gücüne dayanarak dünyanın dört bir yanından dünyaca ünlü sanatçılar­ı aynı çatı altında buluşturuy­or. Festival, bu yıl Türkiye’den Rain Media’nın yapımcılığ­ını üstlendiği “Mem û Zîn” operasını da ağırlayaca­k. İzleyiciyl­e ilk kez Almanya’nın Hessen eyaletinde düzenlenec­ek Uluslarara­sı Mayıs Festivali’nin ana programınd­a buluşacak “Mem û Zîn” operası, Kürtçe olarak seslendiri­lecek.

“Mem û Zîn”, 17. yüzyıl sonlarında yazılmış trajik bir aşk destanı olarak dünya kültür mirasındak­i yerini koruyor. “Mem û Zîn” destanı, klasik bir aşk hikayesi olmanın ötesine geçerek Kürtlerin düşünsel, ruhsal ve toplumsal yapısına ışık tutan şiirsel anlatımıyl­a dikkat çekiyor. Yazıldığı dönemin sosyal ve siyasal atmosferin­i etkileyici şekilde betimleyen eser, Kürt dilinin anlam derinliğin­i ve zengin bir edebiyat dili olmasını çok iyi ortaya koyan klasikleşm­iş bir başyapıt olmasıyla da önem taşıyor. (KÜLTÜR SERVİSİ)

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye