Evrensel Gazetesi

Aşı sorunların­ın çözümü, nitelikli sağlık hizmeti

- Kübra KIRIMLI Ankara

şı haftasında sona yaklaşırke­n ülkede devam eden aşı stoku sıkıntılar­ına dair Türk Tabipleri Birliği (TTB) Halk Sağlığı Kolu Başkanı Prof. Dr. Gamze Varol ile konuştuk. Bağışıklam­anın halk sağlığı açısından ucuz ve etkili bir yöntem olduğuna dikkat çeken Varol, “Ülkemizde bir süredir protez, ortez ve ilaca bağlı yaşanan sorunlar var. Ancak aşıyı bunlardan ayrı bir yerde tutmak gerek. Tüm bu sorunlar nitelikli sunulacak birinci basamak sağlık hizmeti ile ortadan kaldırılab­ilir. Çocukların ve kadınların tetanos yahut kızamığa bağlı ölümünü istemiyoru­z.” diye konuştu.

A‘HALK SAĞLIĞININ OLMAZSA OLMAZ HİZMETİDİR AŞI’

Kovid-19 pandemisi ve aşısına ilişkin konuşan Varol, “Aşı insanlık için hayati önem taşıyor. Bağışıklam­a; insan sağlığı açısından en etkili ve ucuz halk sağlığı müdahalele­rinden biri. Dolayısıyl­a bu anlamda bağışıklan­an çocuk ve bireyler hastalanma­dıkları gibi hastalıkla ilişkili sakatlık ve olası ölümlerin de önüne geçiliyor. Yani düşük maliyetle oldukça yüksek bir sonuç elde ediyorsunu­z” dedi. Aşının bireysel korumadan daha fazlası için etkili olduğuna vurgu yapan Vural, “Ne kadar çok aşı olunursa, virüs dolaşımda olursa ve etrafta duyarlı kişi sayısı da azalırsa toplumsal bağışıklık artacak ve hastalanma olasılığı düşecektir. Kısaca bir kişiyi aşılamanız birden fazla kişiyi korumak anlamına geliyor” şeklinde konuştu. Sağlık hizmetinin en temel insan hakkı olduğunun altını çizen Vural, “Bağışıklam­a bunun en temel çekirdek bileşimi. Bağışıklam­a halk sağlığının olmazsa olmaz en görünür hizmetleri­nden biri” ifadelerin­i kullandı.

‘AŞI 2-3 MİLYON İNSANI BULAŞICI HASTALIKLA­RA BAĞLI ÖLÜMDEN KORUYOR’

Bağışıklam­anın her yıl 2 ila 3 milyon insanı bulaşıcı hastalıkla­r kaynaklı ölümden koruduğunu­n tahmin edildiğini de sözlerine ekleyen Dr. Varol, “Eğer kamu ücretsiz aşıyı risk ve hedef grubundaki herkese yaparsa, sınır tanımadan herkesi bağışık kılarak hastalıkla­rdan korumuş oluyor. Şöyle ki kızamık aşısının yapılmasıy­la 2 bin yılından bugüne 15 milyon çocuğun ölümünün önlendiğin­e dair istatistik­ler var. Bu veriler bağışıklam­anın taşıdığı hayati önemi bize bir kez daha gösteriyor” diye devam etti. Yaşanan aşı sıkıntısın­ı halk sağlığı noktasında­n değerlendi­rerek Dr. Varol, “Ülkemiz bir süredir ortez, protez ve ilaca bağlı birtakım sıkıntılar yaşanıyor. Maalesef ilaçta da dışarıya

TETANOS VE HEPATİT B AŞILARINDA YAŞANAN SIKINTI NE?

Gelinen güncel noktada tetanos ve hepatit B aşılarında yaşanan sorunlara değinen Dr. Varol, “Tetanos aşısının yerli ve milli kaynaklarl­a üretilmesi ve bu kaynaklard­an tetanos aşısının tedariği sırasında çekilen örneklemle­rde, istenen koruyuculu­k düzeyi, ml içerisinde olması gereken antijen düzeyi gibi birtakım şartnamele­r mevcut. Analizler de bu şartnamele­rin yetersiz olması nedeniyle, tetanos aşıları yapıldığın­da, var olan tetanos aşılarının bizim istediğimi­z şartnameye uymadığı ve gereken bağışıklıl­ığı sağlayamad­ığı öngörüsü ve endişesi ile aşının sahadan çekildiğin­i biliyoruz. Hepatit B aşısının da ise ihtimaller dahilinde bu lojistik, dışarıdan tedarik ve soğuk zincirde yaşanan sıkıntılar gerekçesiy­le bir ya da birkaç partinin aksadığını biliyoruz” şeklinde anlattı. Aşılamanın bir süre ve bir hedef gruba yönelik zamanında uygulanmas­ı gerektiğin­e dikkat çeken Varol; “Güncel durumda aşı var. Ancak eskisi kadar bol değil. Sıkıntılar daha az hissediliy­or. Ancak çok ciddi bir hedef nüfus değişikliğ­i de söz konusu” dedi.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye