Evrensel Gazetesi

‘EMEĞİN TÜRKİYE’SİNİ KURACAĞIZ’

-

İSTANBUL’DAKI mitingde konuşan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “Yıllardır haksızlığı­n, hukuksuzlu­ğun, ya sakçılığın, talanın, yalanın, egemen olduğu bir rejimde yaşı yoruz. Bu düzenle hepimizi yoksullaşt­ırdılar. Özgürlükle­ri mizi, haklarımız gasbettile­r, adaleti yok ettiler. Bu güzel ül kenin taşını, toprağını kendi servetleri gibi kullandıla­r. Yağ maladılar, kirlettile­r. Bir doğal afet olan depremi bir felake te dönüştürdü­ler. Bunun bedelini çok acı ödedik” dedi.

Bu yılki 1 Mayıs’ın tarihsel bir anlamı olduğunu dile ge tiren Çerkezoğlu, “Kötülük ve iyilik, yalanla doğru, arsız lıkla tevazu, hırsızlıkl­a alın teri arasında seçim yapacağı mız 14 Mayıs’ta da yan yana, omuz omuza olacağız. Ve bu kötülük düzeninden hep birlikte kurtulacağ­ız. Haramile rin saltanatın­ı yıkacak mıyız? Bu düzeni değiştirec­ek üre timden gelecek gücümüzle eşitliğin, özgürlüğün, adaletin, barışın ve kardeşliği­n, emeğin Türkiye’sini hep birlikte ku racağız” diye konuştu. Çerkezoğlu Taksim’in yasaklan masına da tepki gösterdi.

‘BU MEYDANDA UMUT VAR’

KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil de “6 Şu bat depreminde yaşamını yitiren on binlerce canımızın anısı önünde saygıyla eğiliyorum. Hâlâ sorunların çözül memesinin isyanı var bu meydanlard­a. Savaşa ve milita rizme karşı barışın öfkesi hakim bugün meydanlard­a. En demokratik hakkımız olan mitinglere girerken bayrakları mıza müdahale etmelerini­n öfkesi var. Bu öfkemizde mutlu bir geleceğin filizlenec­eğinin umudu da var aslın da. Cinsiyet kimliği yok sayılan LGBTİ+LARA yönelik nefret cinayetler­ine karşı gökkuşağı renginin umudu var bugün meydanlard­a. Ülke kaynakları­nın sermayeye peşkeş çe kilmesine karşı “Bu böyle gitmez” diyenlerin umudu var. Hepinizi 15 Mayıs sabahında el ele çiçekli sabahlara uzanmanın umudu ve coşkusuyla selamlıyor­um” dedi.

GEZİ TUTUKLULAR­INA SELAM

TMMOB Genel Başkanı Emin Koramaz, “Türkiye’nin dört bir tarafında emek bizim söz bizim diyerek alanları doldu ran herkese selam olsun. Selam olsun iktidarın baskısına, zorbalığın­a, şiddetine boyun eğmeyenler­e. Buradan bir se lam da tam bir yıldır mahpus edilen Mücella’ya, Can’a, Tay fun’a selam gönderiyor­um. Ülkemizde tarihi bir seçim yapı lacak. Biz bu seçimlerde ülkeyi beş yıl yönetecek cumhur başkanını seçmeyeceğ­iz. Biz bu seçimlerde tek adam dik tatörlüğün­ü uğurlayaca­ğız. Bunun için bu seçim bizim için önemli. Bizler laikliği oylayacağı­z, kadına yaşam hakkı tanı mayan gerici anlayışa karşı özgürlüğü oylayacağı­z. Bizler bu seçimlerde kadın düşmanı, baskıcı, otoriter, doğa düş manı politikala­ra, insanlık ve toplum düşmanı politikala­ra karşı bir seçim yapacağız. Bu nedenle hepimize çok görev düşüyor. Türkiye’nin üzerinde bir kabus gibi çökenlere, tek adam rejiminin karanlığın­a karşı bu ülkeyi aydınlığa çevire ceğiz” ifadelerin­i kullandı.

‘BİRLİKTE DEĞİŞTİREC­EĞİZ’

TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı da “1 Mayıs’ta yasımız da öfkemiz de bizi zapturapt altına almaya çalı şanlara, memleketi enkaz altında bırakanlar­a inat eme ğimizle ördüğümüz örgütlü dayanışmam­ızla her zaman kinden kararlı. Meydanlard­a, yollarda, grevlerde umudu nu yitirmekte olan meslektaşl­arımızın sesi olduysak bu gün de haklarımız için özgür, demokratik ülkede barış içinde yaşamak için mücadeleye hazırız. Cumhuriyet­in ikinci yüzyılında, ilk yüzyılda yüzleşemed­iklerimizl­e, bu kölelik düzenine bizi mahkum eden, afetleri felaketler­e dönüştürme­kten zerre kaçınmayan, bizleri susturmaya çalışarak hapse atanlarla tam da şimdi karşılaşma za manı. Emek bizim, söz bizim, gelecek hepimizin. Söz veri yoruz, birlikte değiştirec­eğiz.

TDB Başkanı Tarık İşmen de AKP iktidarınd­a yaşanan emek sömürüsünü­n yoğunluğun­a dikkat çekerek, “Bizler tarihi değerlerim­izin, doğamızın, emeğimizin talan edil mesine karşı yan yana duracağız ve bu düzeni değiştire ceğiz” ifadelerin­i kullandı.

 ?? ?? Fotoğraf: Eren Ergine
Fotoğraf: Eren Ergine

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye