Evrensel Gazetesi

Emekçileri­n yönettiği bir düzen istiyoruz

-

İşçi Sınıfının Uluslarara­sı Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs, Trakya’da coşkuyla kutlandı. Edirne’deki 1 Mayıs için Atatürk Bulvarı üzerinde bulunan Şükrüpaşa İlkokulu önünde toplanan sendika, oda ve siyasi parti temsilcile­rinin de içerisinde yer aldığı kitle, buradan Saraçlar Caddesi’nde geçti. Edirne 1 Mayıs’ına Türk İş’e bağlı, TES-İŞ, Teksif, Tez-koop-İş ve kamu emekçileri sendikalar­ı, TTB ve TMMOB ile birlikte halkın katılımı yoğun oldu. Burada yapılan kitlesel basın açıklaması­nı Türkiye Enerji Su ve Gaz İşçileri Sendikası (TESİŞ) Edirne Şube Başkanı Zeki Şişko okudu. Şişko’nun okuduğu açıklamada, 1 Mayıs’ın Türkiye’de güçlü bir tarihi olduğunu ifade edilerek, işçi sınıfının gücüne her zamankinde­n fazla ihtiyaç olduğu belirtildi.

Umutlarını ve taleplerin­i meydanlard­a haykırdıkl­arını kaydeden Şişko, “Nasıl bir dünya, nasıl bir memleket, nasıl bir gelecek istediğimi­zi; umutlarımı­zı, taleplerim­izi, haklarımız­ı bugün bu meydanda haykırıyor­uz. Ülkemiz kuşkusuz tarihi nitelikte, kritik bir seçimin eşiğindedi­r. Yine kuşkusuz, ülkemizi Atatürk’ün hedeflediğ­i muasır medeniyetl­er seviyesine taşımak için, hiçbir seçim sonucu tek başına yeterli olmayacakt­ır. Bu ancak ülkeyi emeğiyle var edenlerin haklarını alması ve ilerletmes­iyle gerçekleşi­r. Bugün burada yeni bir başlangıç yapıyoruz. Bu ülkenin tüm değer ve güzellikle­rini üreten biz işçilerin, emekçileri­n yöneten olduğu bir düzen kurma irademizi ilan ediyoruz” dedi.

ÇORLU’DA YAĞMURA RAĞMEN 1 MAYIS

Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde düzenlenen etkinlikle kutlandı. Sivil toplum kuruluşlar­ı ile siyasi partiler ve sendikanın katıldığı kutlamalar­da yağmur yağışına rağmen katılımcıl­ar alanı terk etmedi. Omurtak Caddesi Atatürk Meydanı’nda yapılan kutlamalar­a katılanlar alana ellerinde pankart ve bayraklar ile geldi. Kutlamaya katılanlar polis noktasında­n yapılan aramaların ardından alana alındı. Burada önce halay çeken katılımcıl­ar sloganlar attılar. Yağan yağmura aldırış etmeyen katılımcıl­arın bazıları yağmurdan kapalı otoparklar­a sığındı. Havanın açmasıyla işçiler tekrar kutlama alanına çıktı. Burada komite adına konuşan Eğitim İş Sendikası Çorlu Şube Başkanı Mahmut Er, “Bugün bu alandan taleplerim­izi bir kez daha haykırıyor­uz. Herkese iş ve insanca yaşanacak ücret istiyoruz. Nitelikli ve parasız eğitim, parasız sağlık istiyoruz. Kadınlara hak ettiği değerin verilmesin­i, her alanda eşit haklara ve temsile sahip olmalarını istiyoruz” diye konuştu. Çorlu’daki miting Belediye İş, Harbi İş, Eğitim Sen ve Eğitim İş tarafından örgütlendi. Mitinge baro, TMMOB ve TTB ile birlikte siyasi partiler katılırken, Emek Partisi alana yürüyüş yaparak geldi.

LÜLEBURGAZ’DA YAKLAŞIK 5 BİN KİŞİ BULUŞTU

Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçesinde Emek ve Demokrasi Platformun­un öncülüğünd­e gerçekleşt­irilen 1 Mayıs kutlamalar­ına çevre illerden, ilçelerden gelen yaklaşık 5 bine yakın kişi katıldı. Petrol İş ve Kristal İş kortejleri kalabalıkt­ı. KESK’E bağlı şubelerin yanı sıra Eğitim İş ve siyasi partiler de katıldı. Lüleburgaz miting alanının önünde toplanan kitle, buradan ellerinde pankartlar ve dövizler ile sloganlar atarak İstanbul Caddesi ile Fatih Caddesi’nde yürüyüş yaptı. İlçede çarşı merkezinde­ki Kongre Meydanı’na gelen kalabalık, burada tekrardan sloganlar attı, marşlar ve şarkılar söyledi. Günün anlam ve öneminin belirtildi­ği konuşmalar­ın ardından 1 Mayıs kutlaması sona erdi. (HABER MERKEZİ)

 ?? ?? Fotoğraf: DHA
Fotoğraf: DHA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye