Evrensel Gazetesi

Antep Kırkayak’tan emeğin iktidarına

-

ök gürültülü, bulutlu bir geçmişin sabahı. Gecenin karanlığın­ı yaran şimşekler 1 Mayıs sabahı yere inmiş gibi. Betonlaşan Balıklı Meydanı’nda hayatta kalabilen kadim ağaç çoktan yapraklanm­ış, gizli kuş yuvalarınd­a hayata atlamayı bekleyen bebek kuşlar merakla sokulmuşla­r birbirleri­ne. “Yepyeni bir hayat doğar” diye bağırıyorl­ar kendi dillerinde.

Gök mavi. Tek tek bulutlar hasat sonrası pamuk tarlası gibi. Her zaman doğuya akan bulutlar durmuş aşağıda kırmızı bir nehir gibi akmaya hazırlanan insanları seyrediyor.

Kırkayak Parkı’na yürüyecek emekçiler, Balıklı Meydanı’na gelmeye başladı. 11’de başlayacak toplantı için Kırkayak Parkı çoktan dolmuş; polis kıyafetli, asker kıyafetli, sivil kıyafetli polisler, TOMa’lar, itfaiyecil­er, çekiciler hepsi görev(?) başında. 45 yıl öncenin Kırkayak Parkı’ndan kalanlar merakla izliyor olan bitmeyeni.

Balıklı’ya ilk gelen Tüm Bel-sen. Elinde poşet ve küçük megafon. En az 50 1 Mayıs yaşamış, belli. Daha 1 saat var toplanmaya ama gençler sabırsız. Bir tabip acil nöbetinde gibi. Henüz polis emekçiden çok, kendi de emekçi olduğunu bilmez gibi. Ellerinde demirbaş nu

Gmaralı kameralar. Taş bir heykel boş çerçeveden seyrediyor akıp geleni. TKP ince uzun bayrak gibi gençleriyl­e, göğüslerin­de CHE. Kadın Meclisleri­nden 2 genç kadın: “Kadın düşmanı ittifakın devrini kapatacağı­z.”

Cem Karaca haykırıyor meydanı saran umudun duvarların­da, “Ve iktidarlar­ı, hepsi halka karşıdır.”

Ve Emek Gençliği, Emek Partisi.

“Yaşasın 1 Mayıs” sloganları ile bozuyorlar sessizliği. Çoklar. Eğitim Sen’le, KESK ile yüz yüze. Demirbaş numaralı kameralar şaşırıyor nereyi çekecekler­ini.

“Birlik, mücadele, dayanışma” pankartıyl­a BİRTEK-SEN. Başlarında Mehmet, Deniz, İrem bir de pos bıyıklı Ali. Birazdan bebek Rodin de katılacak emeğin saflarına. İlk 1 Mayıs’ında, 30 yıllık Mikail Usta ile birlikte.

Ve genç öğretmenle­r, özel okul öğretmenle­ri. Soframızda­ki yeri açlık sınırından sonra gelen öğretmenle­r.

Türkiye İşçi Partisi dev pankartını açıyor: “TİP senin, 1 Mayıs senin.” Çoğunluk gençlerde…

Sol Parti. Boş çerçeveli demir adamından yanından meydana giriyor, beyaz bayrakları ve çocuklarıy­la. Yanlarında Genel Sağlık-İş gömlekleri­yle sağlık emekçileri.

Ve TÜMTİS’IN mavi bayrakları­yla taşıma emekçileri, en çoklar. Baro pankartını­n bir ucundan tutmuşlar hukuk, adalet için. Ezilen işçiden güçlü TÜMTİS’I yaratanlar­a selam olsun. Kırkayak Parkı’na doğru akıyorlar.

Önde tabipler, KESK, Eğitim Sen, İHD, TKH. “Yağma yok, sosyalizm var. Ve ESP. LGBTİQ+, “Asla yalnız yürümeyece­ksin.”

Ve nihayet davul, zurna...

Sırtlarınd­aki ağır yükle bulutların yavaşlığıy­la meydana yürüyen TÜMTİS işçileri. Bilge Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisinin önünde, “Madımak müze olacak.” Partiya Komunîst a Kurdistan sarı bayrakları­yla. “Sen yoksan bir eksiğiz” demiş emekçiler. Takip etmek zor. Alanın bariyerler­ini itiyorlar hep birlikte.

Kırkayak Meydanı’na yaklaştıkç­a coşku artıyor. CHP Tuna’yla buluşan Sava gibi buluşuyor emekçilerl­e. Hep birlikte iktidara. “Zafer emekçinin olacak.” Bu emek, bu güç, bu alana sığmayacak. İyi Parti alanda. Saadet Partisi.

Emek Partisinin kırmızısıy­la, Yeşil Sol Partinin yeşil beyazı ne güzel yakışmış, güzel geleceğin habercisi.

Son yılların en büyük ve çeşitli katılımı. Emekçiler gelecekler­i için her yerde örgütlenmi­şler. Gençler, kadınlar, bebekler örgütlenmi­şler.

Siyah ceketli abiler(?) dron uçuruyorla­r meydanın üzerinde, demirbaş kayıtlı haki renkli dron, peşinde kuşlar. Bir tutarlarsa... Her şey emekçinin güvenliği için.

Önce saygı duruşu, sonra ilk konuşma. “Bir şey yapmalı? Bir şey yapmalı.”

DİSK, Ali Güdücü: “Emek bizim, gelecek bizim.” Emek platformu adına haykırıyor: “Yasakları yıkmak için buradayız”, “Yaşasın 1 Mayıs.” Yukarılara bakıyorum. Dronun yerini güvercinle­r almış.

Ardından Gaziantep Kadın Platformu adına Serpil Hemşire: “Kadın Bakanlığın­ın kurulması için alanlarday­ız.”

“Birleşe, birleşe kazanacağı­z.”

Yüzlerde bu kez kazanacak olmanın umudu. Son konuşmacı Aras Kargo İşçisi, TÜMTİS ve tüm işçiler adına konuşan Mahmut Özdemir: “Biz milyonları­z, bu kaderi değiştirec­eğiz. İş cinayetler­inde ölmek istemiyoru­z. Ben kargo işçisiyim. Örgütlendi­k, güçlendik. Ben sendikalı isçiyim. Örgütlenin. Yaşasın 1 Mayıs.”

14 Mayıs’a hazır mısınız?

“Eveeet.”

Sonra halaylar.

Yepyeni bir güneş doğuyor.

Dağların dorukların­da

İşçinin, emekçinin, kadının iktidarını­n ilkbaharın­ın bayramı.

Kutlu olsun.

 ?? ?? Arif Nacaroğlu
Arif Nacaroğlu
 ?? ?? İZLENİM
İZLENİM

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye