Evrensel Gazetesi

‘EMEĞİN SÖMÜRÜLMED­İĞİ BİR ÜLKE İÇİN...’

-

İZMİR 1 Mayıs Tertip Komitesi adına DİSKEGE Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, ortak basın açıkla masını okudu. Sarı, taleplerin­i şu ifadelerle dile getirdi:

“• Emeğin sömürülmed­iği,

• Sendikal hak ve özgürlükle­rin engellenme diği,

• Grev hakkının yasaklanma­dığı,

• Herkesin güvenceli, kadrolu çalıştığı bir işi nin ve insanca yaşamaya yetecek bir ücretinin olduğu,

• KHK ve fiili OHAL rejimine son verildiği, • Ekonomik krizlerin, salgınları­n, depremle rin, afetlerin faturasını­n halkımıza ve emekçile re kesilmediğ­i,

Türk-İş’e bağlı sendikalar­ın kortejleri­nde genç ve özellikle kadın işçiler yoğunlukta­ydı. Farklı işkolların­dan işçilerin ortak sorunu ise stajyer olarak çalışırken sigortalı gün sayılarını­n emekliliğe yansıtılma­sı oldu. Pilenpak işçileri ise “Sendika ve toplu sözleşme hakkımızı istiyoruz, kararlıyız” pankartı açarken, TGS ve İzmir Gazetecile­r Cemiyeti de basın özgürlüğün­e vurgu yaptı. Birleşik Kamu İş Konfederas­yonuna bağlı Eğitim-İş, Genel Sağlık-İş ve Tüm Yerel Sen, Hak İş’e bağlı Liman-İş Sendikası da yürüyüş yaparak alana girdi.

KAMU EMEKÇİLERİ TALEPLERİN­İ SIRALADI

Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan KESK “Dayanışma ezilenleri­n inceliğidi­r depremzede­lerle dayanışma engellenem­ez” pankartı açarken, Eğitim Sen şubeleri, insan, toplum, doğa yararına parasız eğitimi talebini yineledi. Geçen yıllara göre katılı fazla olan SES ise sağlık sisteminde yaşanan sorunlara, ekonomik ve özlük hakları için yürürken, sağlıkta şiddetin son bulmasını talep etti. Tüm Bel-sen, BES, BTS, Haber-sen de talepleriy­le alanda yerini aldı.

İzmir Tabip Odası da “Çalışırken

• Kimsenin kimliğinde­n, inancından, cinsiye tinden dolayı ikinci sınıf yurttaş muamelesi gör mediği, barış ve kardeşliği­n hakim olduğu

• Kadınlara yönelik şiddet, taciz ve tecavü zün son bulduğu, toplumsal cinsiyet eşitsizliğ­i nin ortadan kaldırıldı­ğı,

• Çocuk istismarın­ın ve çocuk işçiliğini­n ol madığı

• Düşünce ve ifade özgürlüğün­ün suç ola rak sayılmadığ­ı,

• Gündüzleri­nde sömürülmey­en, gecelerin de aç yatılmayan,

• Emeğin, eşitliğin, özgürlüğün, demokrasi nin, barışın, laikliğin hâkim olduğu bir gelecek ve ülke için mücadeleye devam edeceğiz.”

ve emeklilikt­e insanca ücret”, “Tıp fakültesi kontenjanl­arı eğitimi olumsuz etkilemeye­cek düzeyde olmalı”, “Sağlıkta şiddete hayır” gibi dövizler taşıyarak taleplerin­i dile getirdi.

MÜHENDİSLE­R: DEPREM DEĞİL RANT ÖLDÜRÜR

TMMOB “Bozuk düzende sağlam çark olmaz” pankartı açarken, “Deprem değil rant öldürür”, “Patron tatlı peşinde işçinin tuzu yok”, “İmar affının hesabını soracağız” gibi yazılı dövizlerle depremde yaşanan ihmal ve ihlallere dikkat çekti. Ayrıca genç mühendisle­r de alana nitelikli eğitim ve güvenceli bir gelecek için alanda yer aldı.

İzmir Mülteci Dayanışma Platformu da “Hepimiz mülteciyiz, ırkçılığa hayır” pankartı açarak, mülteciler­in yaşadığı sorunlara dikkat çekti. Yeşil Sol Parti tutuklama ve gözaltılar­a protesto ederken, çok sayıda dernek ve siyasi parti de talepleriy­le alana yürüdü.

Mitingde CHP Milletveki­lleri ve adayları, Yeşil Sol Parti Milletveki­li adayları, İzmir Büyükşehir Belediyesi Bakanı Tunç Soyer de mitinge katıldı.

Ataması yapılmadığ­ı için fabrika işçiliği

yapan ve iş cinayetind­e hayatını kaybeden Hasan Songur, işçi arkadaşlar­ı

tarafından 1 Mayıs’ta da anıldı.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye