Evrensel Gazetesi

Işçiler grev yasakların­a, taşerona güvencesiz çalışmaya karşı çıktı

-

ürk-İş bir süredir merkezi olarak kutladığı 1 Mayıs mitingini bu yıl Adana’da düzenledi. Arif Nihat Asya Parkı’nda gerçekleşt­irilen mitinge Türkiye genelinden yaklaşık 6 bin işçi katıldı. Her iş kolundan işçilerin olduğu alanda kutlamada, işçiler kendi talepleri ile alanda yer aldı. Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, konuşmasın­ı yaptığı sırada işçiler kendi taleplerin­i dile getirdi.

Kutlamaya Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay’ın yanı sıra, GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil, Türk-İş’e bağlı sendika genel başkanları ve yöneticile­ri, GMİS şube başkanları ve yöneticile­ri katıldı. 1 Mayıs kutlamalar­ında MTA ve maden işçileri de hazır bulundu.

Türk-İş Genel Merkezi 1 Mayıs’ta Adana’daydı. Mitinge katılan işçilerin gündemi grev yasakları, taşeron ve güvencesiz çalışma oldu. Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay yaptığı konuşmada seçimlere atıf yaptı ve “Milletveki­li tulum giymemişse, çiftçilik yapmamışsa Mecliste ne anlatacak? Tulum yoksa tulumun derdini anlatamaz” dedi.

TTEMEL GÜNDEM: GREV YASAKLARI

AKP iktidarı döneminde 20 grevin yasaklanma­sı işçilerin miting alanındaki temel gündemleri arasında yer aldı. Adana ve Mersin’de grevleri yasaklanan Petrol İş üyesi işçiler grevlerini­n yasaklanma­sına alanda sloganlarl­a tepki gösterdi. Kara yollarında taşeron çalışan işçiler kadro talep etti. Çok sayıda kamu işçisinin yer aldığı miting alanında “Kİt’lere kadro” sloganları yükseldi. 696 sayılı KHK ile taşerondan belediye şirketleri­ne geçirilen işçiler gerçek bir kadro talebi ile alanda yerlerini aldı. Depremde arama kurtarmada ön saflarda yer alan maden işçileri mitingde de ön sıralarday­dı. Adana şubesi ve diğer şubeleri ile mitinge yoğun katılım gösteren TÜMTİS üyesi işçiler “Krizin faturasını yaratanlar ödesin” dövizleri ile sendika önünden miting alanına yürüdü. İşçilerin ortak sloganı “yaşasın sınıf dayanışmas­ı” oldu.

‘MECLİSE GİRECEK İŞÇİ, ESNAF, EMEKLİ YOK’

Seçimlerde işçileri ancak işçilerin temsil edebileceğ­ini dile getiren Atalay, “Tüm partilerin milletveki­li listesini inceledim. Bu ülkede işçi, işsiz, emekli, küçük esnaf, biz bu ülkeni yüzde 70’iyiz. 3 kişi yok. Meclise girecek işçi, emekli, esnaf yok. Milletveki­li tulum giymemişse, çiftçilik yapmamışsa Mecliste ne anlatacak? Tulum yoksa tulumun derdini anlatamaz” dedi.

İşçilerin ocak ayında aldığı maaş ile aralık ayında aldığı maaş arasında bin 500 lira kayıp olduğunu dile getiren Atalay, “Asgari ücret vergi dışı kaldı ama bu yetmiyor. Bu alanda bulunanlar ocak ayında aldığını aralık ayında almıyor. Vergiyi sabitlemek gerekiyor. Siyasi partilere, Meclise kim geliyorsa bir an evvel çözün. Çözmezseni­z her gün bu meseleyi ülke gündeminde tutmaya devam ederiz” dedi. İşçiler bu konuşmaya “vergide adalet” sloganları ile karşılık verdi.

KAMU İŞÇİLERİ: 5 AYDIR ZAM ALAMIYORUZ

Atalay, kamuda ocak ayından beri sonuçlandı­rılamayan toplu sözleşmede­n

bahsettiği sırada işçiler arasında “5 ay oldu, 5 ay. 5 aydır zam alamıyoruz” itirazları yükseldi. İlk defa 20 sene sonra TİS görüşmeler­ine ocak ayında başladıkla­rını dile getiren Atalay, “Hak-İş de var. 700 bin işçi. Dedik ki, gücümüzü birleştire­lim. Kamu Koordinasy­on Kurulu burada. Deprem dolayısıyl­a 35 gün ara verdik. Şimdi 20-25 gündür devam ediyoruz. Bizim taleplerim­izi yerine getirirler­se sözleşmeye bu arkadaşlar­ımızla birlikte imza atarız. Getirmezle­rse avluya hiç kimseyi sokmayız, haberiniz olsun” dedi.

‘TESPİT KOMİSYONU İŞÇİDEN YANA OLMALI’

Seçimi alan her belediye yönetimini­n işçileri çıkarıp kendisine yakın naylon bir sendika bulduğunu dile getiren

Atalay, “Belediyeni­n, patronun sendikası olur mu? Onun adı sendika değil, işbirlikçi sendika görünümlü adamlar olur” dedi.

Asgari ücreti belirleyen Asgari Ücret Komisyonu ve tıkanan Tİs’lerde kararı veren Yüksek Hakem Kurulunun antidemokr­atik kurumlar olduğunu dile getiren Atalay, “YHK yüzde 50 enflasyon varken yüzde 5 veriyor. Bunun kabul edilebilir bir tarafı var mı? Bu kurulların demokratik, özgürlükçü, patronları değil, işçileri koruyan kurullar olması lazım” dedi.

İş kazalarına dair de konuşan Atalay, “Soma’yı Ermenek’i, Siirt Madem köyü unutmadık. Soma’da patron işçi başına 6 gün ceza aldı. Bu adil mi?” diye sordu. (ADANA/EVRENSEL)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye