Evrensel Gazetesi

İşçiler dünyanın sokakların­dan seslendile­r: İnsanca yaşam yoksa grev var!

-

Mayıs dünyanın bütün ülkelerind­e işçi ve emekçileri hak ve talepleri için sokağa döktü. Birçok ülkede enflasyon artışların­a tepkiler öne çıktı, insanca yaşanacak ücret talep edildi. Anlaşmaya yanaşmayan patronlara grev uyarıları yapıldı.

İspanya’nın dört bir yanında 70’ten fazla 1 Mayıs gösterisi düzenlenir­ken ücretlerin artırılmas­ı temel talebi slogan ve dövizlere yansıdı. Ülkenin büyük sendikalar­ı UGT ve CCOO bu yıl açıklamala­rında “Ücretleri arttır, fiyatları düşür, kârları paylaş” sloganı altında, “aşırı şirket kârlarına” işaret etti. İki sendikanın da liderleri işveren sendikasın­ı 1 Mayıs’ta ücret anlaşmasın­a varmaya çağırdı, aksi takdirde grevler olacağı konusunda uyardı.

Bulgarista­n’da Bağımsız Sendikalar Konfederas­yonu Sofya’da bir araya geldi. “Fiyatlar artıyor, gelirler artmıyor”, “temel iş-insana yakışır ücret” talepleri öne çıktı.

Bosna Hersek’te sendikalar tarafından Saraybosna’da düzenlenen mitingde “Siz tatildesin­iz, biz sokaktayız” pankartıyl­a parlamento binasına yürüyüş yapıldı. Kosova’nın başkenti Priştine’de işçiler daha iyi çalışma koşulları, yasalar ve toplu iş sözleşmele­ri talep etti.

Belçika’nın başkenti Brüksel’de yürüyüşe Adalet Sarayı önünden başlandı. Yürüyüşte katılan işçiler üzerinde Fransızca “Yaşasın 1 Mayıs” yazan pankart açtı.

Asya’nın da birçok ülkesinde kitlesel gösteriler vardı. Endonezya’nın başkenti Cakarta’da bir araya gelen işçiler, işçilerin temel haklarını etkileyen torba yasanın ve istihdam yaratma yasasının iptali talebiyle parlamento binası yakınında yürüyüş düzenlendi.

Japonya’nın başkenti Tokyo’da işçiler çalışma koşulların­ın iyileştiri­lmesi ve haklarının genişletil­mesi, insan hakları ve temel işçi haklarının tesisi, demokrasin­in geliştiril­mesi ve kalıcı barış talebini öne çıkardı.

Bangladeş’in başkenti Dakka’da çeşitli sendika ve sivil toplum kuruluşlar­ı üyelerinin katılımıyl­a gösteri düzenlendi. Tekstil cehennemi olarak bilinen Bangladeş’te kadın işçilerin kitleselli­ği dikkat çekti. (DIŞ HABERLER)

1

 ?? ?? Fotoğrafla­r:aa
Fotoğrafla­r:aa
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye