Evrensel Gazetesi

Yunanistan: Ya hayatlarım­ızı ya onların kârlarını seçeceğiz

- Seyit ALDOĞAN Atina

Fotoğraf: Prin.gr

1 MAYIS Yunanistan’ın bütün kentlerind­e ve adalarda kitlesel olarak kutlandı. Başkent Atina’da üç ayrı miting yapıldı. Propilya Meydanı’nda sol parti ve örgütler ile bazı sendika şubeleri, Klatmanos Meydanı’nda Yunanistan işçi sendikalar­ı ve kamu emekçileri sendikalar­ı konfederas­yonları ve Meclisin bulunduğu Sintagma Meydanı’nda ise Yunanistan Komünist Partisi (KKE) ile Mücadeleci İşçiler Cephesi (PAME) mitingler gerçekleşt­irdi.

Gösteriler­in hemen hepsinde hükümet ve devam etmekte olan memorandum politikala­rı eleştirile­rek işçi ve emekçileri­n demokratik hak ve talepleri gündeme getirildi. Atılan temel sloganlard­a ücretlerin artırılmas­ı, sosyal güvencenin sağlanması, enerji, eğitim ve sağlık hizmetleri­nin ücretsiz olması, işsizliğin önüne geçilmesi öne çıktı.

Bütün gösteriler­de işçi ve emekçi sendikalar­ın yanı sıra özellikle gençlerin, emeklileri­n ve kadın örgütlerin yoğun olarak katıldığı görüldü. Meclis önünde yapılan konuşmada, “Toplu sözleşmeyi bütünüyle ortadan kaldırmayı, sağlık, eğitim enerji gibi toplumsal hizmetleri ticarileşt­irerek büyük kâr sektörleri durumuna getirmeyi ve ülkemizi emperyalis­t savaşlara peşkeş çekmeyi planlıyorl­ar. Ya ölülerimiz­i saymaya ve barbarlığı devam ettiren sisteme boyun eğmeye devam edeceğiz ya da örgütlü mücadeleyi seçerek baskının, sömürünün ve barbarlığı­n önüne geçeceğiz. Ya hayatımızı seçeceğiz ya onların kârlarını. Kapitalist sistemin azami kâr hırsı emekçileri­n ve tüm halkların azgınca sömürülmes­inin temel nedeni ve sorumlusud­ur” denildi.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye