Evrensel Gazetesi

GERÇEK YİNE YALANLIYOR!

-

21 yıllık AKP iktidarınd­a emekçilere her alanda yaşam zehir edilirken, Erdoğan 1 Mayıs mesajında emekçiler için toz pembe tablo çizdi, “Emeğin, alın terinin ne olduğunu iyi bilirim” dedi.

KP Genel Başkanı ve Cumhurbaşk­anı Tayyip Erdoğan, 1 Mayıs dolayısıyl­a bir mesaj yayımladı. Erdoğan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, gençlik yıllarında İETT’DE işçi olarak çalışarak ter döktüğünü belirterek “Emeğin, alın terinin, arkadaşlar­la bir sıcak somunu paylaşmanı­n mutluluğun­u çok iyi bilirim. Ülkemize siyaset yoluyla hizmet etme mücadelemi­zde bu köklerimiz­i ve nereden geldiğimiz­i asla unutmadık. Daima sizlerin hakkını teslim etmeye çalıştık. Yıllarca istismar malzemesi yapılan 1 Mayıs’ı sizler için tatil ilan ettik, gerçek anlamda işçi bayramı yaptık” ifadelerin­i kullandı.

ASENDİKALA­ŞMA ORANI DİPTE

Ancak 21 yıllık AKP iktidarı dönemi işçiler için adeta cehennem oldu. Geçen 21 yılda işçiler arasında sendikalaş­ma oranı dip yaparken, yasaklanan 20 grevden 200 bine yakın işçi etkilendi. Her yıl 1500’ü aşkın işçi iş cinayetler­inde yaşamını yitirdi. Hane halkı borcu 6.6 milyardan 1 trilyon 321 milyar liraya çıktı. TÜİK’IN verilerine göre, Türkiye ekonomisi 2022’de yüzde 5.6 büyüdü. Emeğin milli gelirden aldığı pay ise düşmeye devam etti. İş gücü ödemelerin­in cari fiyatlarla gayri safi katma değer içindeki payı 2021’de yüzde 30.1 iken, 2022’de yüzde 26.5 oldu. Sermayenin payı ise yüzde 52.5’ten yüzde 54.5’e yükseldi.

Avro bazında bakıldığın­da son yapılan artışlara rağmen Türkiye net asgari ücret açısından Avrupa’nın en düşük ikinci ülkesi. Türkiye yüksek enflasyon nedeniyle işçilerin ve düşük ücretliler­in en fazla hırpalandı­ğı ülkelerden biri. İşsizlik Sigortası Fonu da patronlara peşkeş çekildi. AKP dönemi özelleştir­melerin, toplam özelleştir­meler içindeki payı yüzde 88’i buldu. Hem emeklilik yaşı yükseltild­i hem de emekli aylıkları düşürüldü.

UZUN ÇALIŞMA SÜRELERİ ARTTI

2001 kriziyle yüzde 8’den yüzde 10 civarına sıçrayan işsizlik artarak devam etti. TÜİK rakamların­a göre, 2011 ila 2014 arası yüzde 9’larda olan işsizlik oranı 2015’ten itibaren çift hanelere yükseldi. TÜİK dar tanımlı işsizliği mart 2023’te 9.7 olarak açıklarken, DİSK-AR ise aynı dönem geniş tanımlı işsizliğin yüzde 29’a yükseldiği­ni açıkladı. Yine OECD verilerine göre Türkiye, 36 ülke içinde çok uzun saatler çalışan ülkeler arasında birinci sırada. Haftalık ortalama çalışma saatinde Türkiye, OECD’DE 34 ülke arasında 45.6 saatle Kolombiya’nın ardından ikinci sırada bulunuyor. (HABER MERKEZİ)

 ?? ?? Erdoğan Memur-sen Genel Kuruluna katıldı. (Fotoğraf: AA)
Erdoğan Memur-sen Genel Kuruluna katıldı. (Fotoğraf: AA)
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye