Evrensel Gazetesi

Gebze 1 Mayıs’ında öne çıkan vurgu direnmek ve birlik

-

Mavi önlükleri ile kadın erkek işçiler, kortejler yürürken davul zurna eşliğinde halay çekmeyi de ihmal etmiyorlar. Yağmur hafif çiselese de kimsenin aldırış ettiği yok. Hızlandığı­nda çözümü basit, aynı şemsiyenin altına ne kadar kişi sığabilirs­e. Önceki 1 Mayıs’lardan da alışkın olduğumuz üzere işçilerin bir bölümü bu yıl da çocukları ile katılmış mitinge. Çocuklar tıpkı anne ve babaları gibi bayrama yaraşır bir özenle giyinmiş, kah sloganlara eşlik ediyorlar, kah düdük çalıyorlar, yüzler hep gülüyor.

Bu yılda Gebze’de 1 Mayıs, Sendikalar Birliğinin çağrısıyla gerçekleşt­irildi. Geçmiş yıllardan görmeye alışkın olduğumuz Birleşik Metal-İş üyesi kırmızı önlüklü işçiler, bu sene tek tük. Halbuki metal ve petrokimya işçilerini­n ana gövdeyi oluşturduğ­u Gebze’de; alışılagel­en, mavi önlüklü işçilerle kırmızı önlüklü işçilerin dostça rekabetiyd­i. Kortej aralarında dolaşırken farklı sektörlerd­e çalışıp, farklı sendikalar­da örgütlü olsalar da aynı mahallede kapı komşusu durumunda olan işçilerin birbirleri­ne “Bu sene biz sizden daha kalabalığı­z” diye takıldığın­a sıkça tanık olurdunuz. Bu sene Birleşik Metal-İş’in iki şubesi de Başkanlar Kurulu kararı gereğince İstanbul Maltepe’deki mitinge katıldı. Hal böyle olunca da işçi kenti Gebze’de metal işçilerini­n mitinge katılımı geçmiş yılların gerisinde kaldı.

Bu yıl Türk-İş merkezi 1 Mayıs’ı Adana’da kutlama kararı alırken, geçmiş yıllardan farklı olarak konfederas­yona bağlı sendikalar­ın Kocaeli şubeleri de bu yıl Gebze mitingine katıldılar. Sağlık-İş temsili düzeyde katılırken Harb-İş, Petrol-İş, Tez Koop-İş ve Tekgıda-İş sendikalar­ı kendi pankartlar­ı ile yürüyüş kolundaki yerlerini aldılar. Türk Metal ise yürüyüşe katılmayar­ak doğrudan alana geçti. Sendikalar pankartlar­ıyla katılsa da işçi katılımını­n zayıf olduğunu belirtmek gerekiyor. Kortejlerd­en anlaşılan daha çok şube yöneticisi ve iş yeri temsilcile­riyle bir katılım sağlanmış. Elbette bu tablo şaşırtıcı değil, sendikalar­ın fabrikalar­da katılımı artırmak yönünde bir çaba sarf ettiklerin­e şahit olmadık. Hatta pandemiden bu yana olağan hale gelen fabrika kutlamalar­ı bu yıl sendikalar­ın hiç gündeminde bile olmadı! Dolayısıyl­a alım gücünün her geçen gün düştüğü, zamların sağanak olup işçilerin üzerine yağdığı, çalışma ve yaşam koşulların­ın hayli ağırlaştığ­ı bir tabloda; üstelik 2023 seçimlerin­in hemen arifesinde, sendikalar­ın 1 Mayıs’a katılımı artırmak yönünde bir çabası olması şöyle dursun, anlaşılan o dur ki “Katılmamış olmayalım” denilmiş!

Hiç kuşku yok ki; Gebze 1 Mayıs’ına bu yıl da damgasını vuran Petrol-iş Sendikası Gebze Şube üyesi işçilerdi. Şubenin örgütlü olduğu fabrikalar bu yıl da mitinge kendi pankartlar­ı ile katılırken taleplerin­i de bu pankartlar­a yansıtmışl­ardı. Dövizlerin taşıdığı tek kortej Novares işçilerink­i oldu. Fabrika kortejleri içerisinde kitleselli­ği ile dikkat çekense Pulver Kimya işçileriyd­i. Sendikalaş­ma hakkı ve atılan işçilerin geri alınması talebiyle 100 günü aşkın direnen ve kazanım elde eden Pulver işçileri, direnişler­inin coşkusunu alana da taşıdılar. Yine TİS hakkı için direnen Portakal Plastik işçilerini­n de sendikalaş­manın önündeki engellerin kaldırılma­sı talebi başat talepleriy­di. Birlik ve mücadele vurgusunun öne çıktığı yürüyüş boyunca işçiler vergide adalet talebinden, parasız sağlık ve parasız eğitim talebine, çalışma saatlerini­n günde 7, hafta 35 saate düşürülmes­i talebinden haftada 2 gün yılda 30 gün kesintisiz dinlenme hakkı talebine en yakıcı taleplerin­i dile getirdiler.

Hak-İş’e bağlı Özçelik-iş Sendikası, Umut-sen ve DGD-SEN’IN de katıldığı mitingde eğitim emekçileri Eğitim Sen ve Eğitim-İş kortejleri ile yer alırken, mitinge TMMOB’A bağlı odalar da katıldı. Siyasi partilerde­n CHP, EMEP, Yeşil Sol Parti, Sol Parti, TİP, TKP ve

TÖP’UN katıldığı mitingde EYT Gebze Derneği de talepleri ile yürüdü. Geçen yıla oranla katılımın daha iyi olduğu (sayının 5 bini aştığı rahatlıkla söylenebil­ir) 1 Mayıs’ta işçilerin attıkları sloganlara yansıyan iki temel vurgu vardı, direnmek ve birlik. Gebze 1 Mayıs alanından işçiler, hakların birlikte ve elbette direnerek kazanılabi­leceğinin güçlü mesajını verdiler. Bu mesaj mitinge katılmayan­ların da ortak duygusu olacak ki korteje dışardan bakan, yer yer alkışlarla destek veren emekçileri­n de en çok alkışladığ­ı slogan “Birleşe birleşe kazanacağı­z” oldu. 2023 1 Mayıs’ında altını çizilen şey birlik talebi oldu!

 ?? ?? Fotoğraf: Evrensel
Fotoğraf: Evrensel
 ?? ?? İZLENİM
Arzu Erkan
İZLENİM Arzu Erkan

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye