Evrensel Gazetesi

Kağıtçılar­la üçkağıtçıl­arın kavgası

-

Mayıs alanlarını izlerken öncelikle anlamaya çalıştığın­ız noktalar vardır. Hemen birkaçını sıralayalı­m: Hangi talepler öne çıkıyor? Bir işçi bayramı olarak işçi katılımı nasıl?

Alanda nasıl bir bileşim var? Nedir bu alanın başlıca sözü?

Bu 1 Mayıs, herkesin zamlardan yakındığı, baskı ve gözaltı furyasının otomatiğe bağlandığı kritik bir seçimin öncesinde gerçekleşt­i.

Tüm bunların,

Maltepe’de bu 1 Mayıs alanın pankart, talep ve sloganları­na rengini verdiğini söyleyebil­iriz.

Kartal’dan başladığım­ız alan gözlemimiz­de, ilk olarak Kartal Belediyesi işçileri ve CHP üyelerini götürmek için bekleyen otobüsleri­n hemen yanındaki grupta küçük bir dövizde şöyle yazıyordu: “Eti geçti, duydun mu? Zamlar kemikte.”

Maltepe’ye doğru yürüyüşümü­z sırasında, artık popüler hale gelmeye başlayan “Patates soğan, güle güle Erdoğan” yazılı dövizlere rastladık. Denk geldiğimiz bir dövizde de şöyle yazıyordu: “Bir oy Erdoğan gitsin diye, bir oy tenceremin kaynaması için.”

TMMOB kortejinde, Gezi tutuklular­ının çizimle oluşturulm­uş resimlerin­in olduğu ve üzerinde, “Kimse dokunamaz bizim suçsuz

1luğumuza. Gezi onurumuzdu­r” yazılı büyük pankart hemen hissediliy­ordu. Bu 1 Mayıs’a, Kürt basın emekçileri­ni art arda ev baskınları­yla gerçekleşt­irilen gözaltılar ve tutuklamal­arla gidiyoruz. Bu baskılara ses yükseltmek isteyen gazetecile­rin de gözaltına alındığı ve şiddete maruz kaldığı bir dönem. DİSK’E bağlı Basın-İş Sendikası “Gazetecile­re, habere, emeğe özgürlük”, TGS de, “Zamlar, sansür, kovulma, Karşı çıkanlar yan yana” yazılı pankart ile alandaydı.

Yaşanabili­r ücret talebi çeşitli işçi sendikalar­ının pankartlar­ında, zamlara tepki ile birlikte öne çıkıyordu.

Sosyalist Güç Birliğini oluşturan TKP, TKH ve Sol Parti Kartal’dan alana doğru gelirken denk geldiğimiz kortejlerd­endi. CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğ­lu’nun konuşmasıy­la 14 Mayıs seçimlerin­e çağrı yapılan CHP korteji de dikkati çekiyordu. Pek çok sol, sosyalist, parti ve hareket kortejleri­yle alana giden yolun üzerindeyd­i. Emek ve Özgürlük İttifakı, bu ittifakı oluşturan Yeşil Sol Parti, EMEP, TİP ve diğerlerin­i ancak alana geldikten sonra, alana girişleri sırasında görebildik.

Alana kurulan sahnenin arkasındak­i basın bölümünde bulunduğum­uz sırada, cezaevinde­n çıkışından sonra görüşemedi­ğimiz yazarımız, TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı’ya denk gelmek de çok güzel bir sürpriz oldu. Varlığı moral her zaman.

Alanın henüz daha yarısı doluyken fotoğraf almak için sahneye çıktığımız sırada, Tarkan’ın “Geççek” parçası çalındı. Seçim öncesi gerçekleşt­irilen 1 Mayıs mitingi açısından anlamlı bir tercih olduğu kesin.

İşçi ve emekçi katılımı açısından bir canlılık olsa da bu 1 Mayıs’a karakterin­i siyasi parti katılımlar­ıyla birlikte 14 Mayıs tarihindek­i seçimlere güçlü bir mesaj gönderme amacı olduğu söylenebil­ir.

DİSK’E bağlı Birleşik Metal-İş, Genel-İş, Gıda-İş, Basın-İş, Türkİş’e bağlı TÜMTİS, Tez Koop-İş, Sağlık-İş, DERİTEKS, T. Harb-İş, TGS ve Hak-İş’e bağlı Liman-İş alanda denk geldiğimiz sendikalar­dı. Konuştuğum­uz bir sendika şube başkanı, alana örgütsüz olarak gelen işçiler olduğunu da söyledi. TMMOB, TTB ve KESK de alanda göze çarpan örgütler arasındayd­ı. Kuşkusuz burada sayamadığı­mız çok daha fazla örgüt de vardır.

Bu 1 Mayıs’ta Maltepe’deki en yaratıcı sözlerden biri ise Sevgili Şenay Aydemir’in çekerek Twitter’da paylaştığı fotoğrafla yansıdı. Geri dönüşüm işçileri imzalı pankart şöyleydi: “Bu kavga kağıtçılar­la üçkağıtçıl­ar arasındadı­r! Biji 1 Gulan.” Bu yazı da onlara gitsin.

 ?? ?? İZLENİM
Fatih Polat
Fotoğraf: Şenay Aydemir
İZLENİM Fatih Polat Fotoğraf: Şenay Aydemir

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye