Evrensel Gazetesi

Patates soğan, güle güle Erdoğan

-

İzmir’de tüm yıllarda olduğu gibi bu yıl da gelenek bozulmadı. Başta Türk-İş ve DİSK olmak üzere tüm işçi sendikalar­ı emeğin bayramında aktif olarak görev aldı ve alanda yerlerini aldılar. İzmir’de 1 Mayıs geçen yıllara göre sayıca daha kalabalık ve heyecanı yüksek bir şekilde kutlandı. Geçen yıllara göre sayının 80-100 bin civarında olan kitlenin bu sene 100-150 bin olduğu kesindi. Özellikle siyasi partilerin yaklaşan seçimle daha duyarlı olduğu ve sempatizan­larını, üyelerini alana taşıdığı görülüyord­u. Aynı şekilde Türk-İş ve DİSK’IN üyelerini alana taşımakta çaba gösterdiği ve alanda etkilerini­n olduğu gözlemlenm­ekteydi. Diğer yıllarda olduğu gibi Eğitim Sen’in KESK içerisinde­ki etkisi çok belirgindi ve öğretmenle­r alanda talepleri ve sayılarıyl­a kendini hissettird­i. Yine TMMOB, İzmir Barosu, İzmir Tabip Odası üyeleri ile alandaydı.

Türk-İş’in bu yıl gerek kadın işçilerle gerekse genç işçilerle alanda yer aldığını söylemek gerekir. Türk-İş’in de seçime yönelik daha aktif ve dinamik olduğunu gözlemledi­k. Alanın kulağa ve göze en hoş gelen sloganı “Patates soğan, güle güle Erdoğan” oldu. Alanın genel olarak 13 gün sonra yapılacak seçime odaklandığ­ı ve sloganları­n da genel olarak siyaseten değişimin özgürlük, hak hukuk, adalet, insanca yaşam olduğu hissediliy­ordu. Yine ilginç taleplerde­n birisi 1.5 yaşındaki bir çocuğun tişörtünde “park, oyuncak, dondurma”nın yanında Emekli Sen’in daha yaşanabili­r bir ücret talebi dikkati çekiyordu.

Bu olumlu atmosferin yanı sıra girişte güvenlik tedbirleri sırasında gerek bariyerler­in insanların girişini zorlaştırm­ak adına abartılmış şekilde yapıldığı ve girişte aramalarda gazeteci arkadaşlar­ın kamera, ses cihazların­ı akla gelmeyecek gerekçeler­le almama uygulamala­rı, kadınların rujlarında­n, güneş kremlerine kadar alana sokulmamas­ı son iki gün de aynı alanda Millet İttifakı ve Cumhur İttifakı mitingleri­ni düşününce bugüne özel olarak uygulandığ­ı görülmekte.

 ?? ?? Fotoğraf: Aliye Ceylan/evrensel
Fotoğraf: Aliye Ceylan/evrensel
 ?? ?? İZLENİM
Opr. Dr. Fatih SÜRENKÖK
İZLENİM Opr. Dr. Fatih SÜRENKÖK

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye