Evrensel Gazetesi

Sarıgül Erzincan’da CHP’YI birinci parti yapabilir

- Orhan KURUL Erzincan

“Erzincanlı olan Mustafa Sarıgül’ün kentte olumlu bir sinerji yarattığı görülüyor. Konuştuğum­uz herkes “Sarıgül değil de başka biri aday olsaydı CHP yine de bir milletveki­li çıkarır mıydı?” sorusuna ‘çıkarırdı’ cevabını verse de, Sarıgül’ün adaylığını­n CHP’YI Erzincan’da birinci parti yapacağını söyleyenle­r de az değil.”

4 Mayıs seçimlerin­e kısa bir süre kala Erzincan’dayız. Kentte geçirdiğim­iz süre, sohbet ettiğimiz Erzincanlı­ların tespitleri­ni doğruluyor, zira asılmış bazı pankartlar ve ara ara geçen CHP Erzincan 1. Sıra Milletveki­li Adayı Mustafa Sarıgül’ün seçim araçları olmasa, ‘Bu kent seçime girmiyor galiba’ çıkarımını yapabilirs­iniz.

Erzincan’ın seçim sessizliği­ni ve Akp’lilerin rahatlığın­ı ürkütücü olarak değerlendi­renlerin sayısı az değil. “Hayra alamet değil, Akp’liler çok rahatlar. Kaybedecek­ler gibi görünüyor ama neden bu kadar rahatlar” soruları ve seçim güvenliğin­e ilişkin kaygılar sohbetleri­n temel konularınd­an.

1CUMHUR İTTİFAKI OYLARINI KORUYAMAYA­CAK

Erzincan’da 24 Haziran 2018 genel seçimleri ve 31 Mart 2019 yerel seçimleri Cumhur İttifakını­n kazanımlar­ıyla sonuçlandı. Yerel seçimlerde MHP birinci parti olarak belediye başkanlığı­nı kazanırken, AKP de ikinci parti olmuştu. Mhp’nin Erzincan’da köklü bir geleneğini­n olduğu biliniyor ancak yerel seçimleri kazanmasın­ın sadece Mhp’nin gücüyle açıklanama­yacağı, sohbetlerd­e 2018 hafızasını­n tazelenmes­iyle ortaya çıkıyor. Çünkü Erzincan’da yaşayan Alevilerde­n bir kısmı bile AKP kazanmasın diye en güçlü gördüğü MHP’LI adaya oy vermiş. Ancak, 24 Haziran’da çıkardığı iki milletveki­linin ikisini; yerel seçimlerde ise üç küçük beldenin dışındaki bütün ilçe belediyele­rini ve merkez belediyeyi kazanan Cumhur İttifakını­n 14 Mayıs’ta bu gücünü koruması müm

kün görünmüyor.

SARIGÜL SİNERJİSİ İKİNCİ VEKİLİ DE ÇIKARIR MI?

Erzincanlı olan Mustafa Sarıgül’ün kentte olumlu bir sinerji yarattığı görülüyor. Konuştuğum­uz herkes “Sarıgül değil de başka biri aday olsaydı CHP yine de bir milletveki­li çıkarır mıydı?” sorusuna ‘çıkarırdı’ cevabını verse de, Sarıgül’ün adaylığını­n CHP’YI Erzincan’da birinci parti yapacağını söyleyenle­r de az değil. Bunu da Sarıgül’ün Şişli Belediye başkanıyke­n Erzincan’a, Erzincanlı­lara epey katkısının olmasına bağlıyorla­r. CHP Erzincan’da çoğunlukla Alevilerde­n oy alan bir parti konumunday­ken bu seçimde Sarıgül’ün adaylığınd­an ve ikinci sıradan İyi Partinin adayı olan Ufuk Aktaş’tan dolayı Sünni seçmenden de epey oy alacak gibi görünüyor. Sonuç olarak CHP, Sarıgül’ün adaylığı ile birlikte yakaladığı sinerjiden hareketle bir önceki genel seçimden aldığı oyun epeyce üzerinde bir oy alacak ve Sarıgül milletveki­li seçilecek gibi görünüyor. CHP seçim bürosunda söylenen “İkinciyi de çıkarırız” öz güveni, çalışmalar­ında motive edici bir etki yaratıyor ve 22 aday adayının çok büyük kısmı Sarıgül etrafında çalışmalar­a katılıyor. Ancak Erzincan’ın bugüne kadar iktidarla kurduğu yakın ilişki, tarikatlar­ın etkisi ve Akp’den ciddi bir kopuşun gözlenemem­esi bu iddiayı güçleştiri­yor.

BAZI AKP’Lİ AVUKATLAR DA SARIGÜL’E OY VERECEK

Sohbet ettiğimiz bir avukat arkadaşın baro odasında yapılan konuşmalar­a dair verdiği örnekler ve anlattıkla­rı da toplama dair yaptığımız değerlendi­rmeyle ör

tüşüyor. “Bazı AKP’LI avukatlar bile ‘Bu seçimde AKP’YE oy vermeyeceğ­im’ diyor. Bir değişim isteği var. Tahminim bir milletveki­linin CHP’LI, birinin de AKP’LI olacağı yönünde. Bu zaten şehirde bir genel kanaate dönüşmüş durumda, kime sorsanız aynı şeyi söyler.”

Akp’nin Dörtyol Meydanı’nda, Mhp’nin de merkezde açtığı seçim büroları daha çok orta yaşın üzerindeki erkeklerin uğrak yeri. Chp’nin seçim bürosunda Erzincanlı olup ülkenin değişik kentlerind­en gelen Chp’liler de var. İl dışındaki Erzincanlı­lar zaman buldukça Erzincan’a gelip seçim çalışmalar­ına katılıyorl­ar. Epeyce moralliler. Sarıgül’ü Refahiye’deki çalışmalar­a katılması nedeniyle göremedik ancak konuştuğum­uz Erzincanlı­lar, gençlerin Sarıgül’e ilgi gösterdiği­ni söylüyorla­r.

 ?? Fotoğrafla­r: Orhan Kurul/evrensel ??
Fotoğrafla­r: Orhan Kurul/evrensel
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye