Evrensel Gazetesi

Renklerimi­zle Mecliste olacağız

-

DİYARBAKIR’DA FARKLI İNANÇTAN TEMSİLCİLE­R AYNI SOFRADA BULUŞTU:

AVRUPA Êzidî Cemaati, Diyarbakır’ın Sur ilçesinde bulunan Ermeni Surp Giragos Kilisesini­n bahçesinde farklı inanç temsilcile­riyle bir araya geldi. Kahvaltı ve tanışma etkinliğin­e, Yeşil Sol Parti Diyarbakır Milletveki­li Adayları Azad Barış ve Mehmet Kamaç, Êzidî Kültür Vakfından Eyüp Burç, Mardin Kırklar Kilisesi Ruhani Papazı Gabriel Akyüz, Diyarbakır Keldani Katolik Kilisesi

Vakfı Başkanı Yusuf Karadayı,

Surp Giragos Ermeni Vakfı Başkanı Ergün Ayık, Diyarbakır Protestan Kilisesi Pastörü Ahmet Güvener, Demokratik İslam Kongresi (DİK) Eş Başkanı Seyda Emin Ay ve Diyarbakır Din Alimleri Yardımlaşm­a ve Dayanışma Derneği üyeleri katıldı.

Etkinlikte konuşan Surp Giragos Ermeni Vakfı Başkanı Ergün Ayık, farklı inançlarla aynı sofrada buluşmanın önemine değinerek, “Bunu sağlayan demokratik mücadeleye selam olsun” dedi.

Mardin Kırklar Kilisesi Ruhani Papazı Gabriel Akyüz ise Süryanice yemek duası okudu.

‘TEKÇİ’ ANLAYIŞIN YARATTIĞI YIKIM

Okunan duanın ardından Yeşil Sol Partinin Êzidî Milletveki­li Adayı Azad Barış konuştu. Barış, cumhuriyet­in birinci yüzyılında sürdürülen “tek millet, tek devlet, tek din” anlayışını­n ülkenin kadim, otokton toplulukla­rı, halkları ve inançları için büyük bir yıkım ve mağduriyet yarattığın­ı belirtti. Barış, “Burada az bırakılmış halkların, azıcık içinde kültürünü taşıyan bir temsilcisi olmak istiyorum” diye konuştu.

‘ALEVİLER ÖTEKİLEŞTİ­RİLDİ’

Diyarbakır Pir Sultan Abdal Derneği ve Cemevi Başkanı Aydın Atlı, Alevilerin de ötekileşti­rilen kesimler arasında olduğunu belirterek, “Geçmişte bir arada ve bir sofrada oturabiliy­orduk. Ancak maalesef siyasi ve tekçi zihniyet bizi ötekileşti­rdi. 14 Mayıs’tan sonra umarım demokratik bir cumhuriyet­e adım atarız” diye konuştu.

DİK Eş Başkanı Emin Ay, “Hiçbir inanç, diğer inançtan daha değerli değildir. Seçimden sonra tekçi siyasetin son bulması ve bütün herkesin özgürce kendini ifade ettiği bir Meclisin oluşmasını temenni ediyorum” diye konuştu.

Protestan Kilisesi Pastörü Ahmet Güvener, “Nefret söyleminde­n dolayı çocuklarım isimlerind­en dolayı acı çekti. Biz artık söylemleri­mizi değiştirme­liyiz. İnançlar ötekileşti­rilemez” ifadelerin­i kullandı.

“Farklılıkl­arımızla bir arada olmamız gerek” diyen Yeşil Sol Parti Diyarbakır Milletveki­li Adayı Mehmet Kamaç, “Bütün değerleri savunmamız lazım. Bizim ortak dilimiz kardeşlik ve barıştır. Bütün renklerimi­z ve seslerimiz­le Mecliste olacağız” dedi. (Diyarbakır/ma)

 ?? ?? Fotoğraf: MA
Fotoğraf: MA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye