Evrensel Gazetesi

Toplumsal sağlık için değişim şart

-

TTB, Akp’nin 21 yılda politiklar­ıyla sağlık sistemini enkaz haline getirdiğin­e dikkat çekerek, “Kamusal ve nitelikli bir sağlık sistemi için bu gidişatı değiştirel­im” çağrısı yaptı.

ürk Tabipleri Birliği (TTB), 14 Mayıs 2023 seçimlerin­e yönelik seçim tutumunu açıklayara­k Türkiye’nin bir yol ayrımında olduğuna dikkat çekti. Açıklamada, depremde hastaneler­in çöktüğü, eczanelerd­e ilaç, hastaneler­de randevu bulunamadı­ğına dikkat çekilerek “İktidarın 21 yılının sonunda hem vatandaş hem de sağlık sistemi enkaz altında kaldı” denildi.

T‘DURDURMAK BİZLERİN ELLERİNDE’

TTB Genel Merkezinde yapılan açıklamada konuşan Dr. Ahmet Karer Yurtdaş, Akp’nin şehirlerin dışına inşa ettikleri ‘şehir/şirket’ hastaneler­inin depremlerd­e enkaz olduğunu hatırlattı. Vatandaşın ne doktor randevusu ne eczanelerd­e ilaç ne de aşı bulamaz duruma getirildiğ­ini dile getiren Dr. Yurtdaş, “Bu 21 yılın bize bıraktığı büyük bir yıkım oldu” diye konuştu. Akp’nin mimarı olduğu sağlıkta dönüşüm programı sonrası küçülen sağlık ekibiyle koruyucu sağlık hizmetleri­nin önce pandemi sonra da depremin yükü altında tamamen çöktüğüne işaret eden Yurtdaş “Depremin ardından çok sayıda kamu hastanesi de kullanılam­az hale geldi. Bu gidişatı değiştirme­k ise bizlerin elinde. Hekimlerin örgütlü gücüyle ‘emek bizim, söz bizim’ sloganıyla nasıl ki meydanlard­a meslektaşl­arımızın sesi olduysak bugün de toplumsal sağlığımız için göreve hazırız” dedi.

‘SAĞLIK SİSTEMİ ENKAZ ALTINDA KALDI’

TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı da Akp’nin

sermayeye koşulsuz biat ederek bizleri bugünlere getirdiğin­i dile getirerek “Bugün depremde enkaz altında kaldıysak ve moloz ile zehirleniy­orsak bu aslında sermayeye biat etme davranışın­ın bir sonucu” diye konuştu. Akp’nin 2002 seçimlerin­den 13 gün sonra sağlık alanında sermayeye müjde vererek bugünleri inşa ettiğine dikkati çeken Fincancı “Kamusal sağlık hizmeti ortadan kaldırıldı, birinci basamak koruyucu sağlık hizmetleri yok edildi, şehrin dışına içi boş şehir hastaneler­i inşa edildi” ifadelerin­i kullanarak pandeminin sağlık isteminde yaratılan bu tahribatı gün yüzüne çıkardığın­ı söyledi. Depremde sağlık sisteminde yaşanan yı

kımı daha yakından hissettiği­mize dikkati çeken Fincancı “Belki seçim propaganda­ları ile farklı bir tablo olacakmışç­asına inandırabi­lirler. Ancak deprem bize hiçbir iktidar nezdinde hiçbir insanın ve canlıların değeri olmadığını bir kez daha gösterdi” dedi.

TTB adına Seçim Güvenliği Platformun­da yer alan Dr. Deniz Erdoğdu ise demokrasil­erde seçimlere güvenildiğ­ini ama Türkiye’de artık halkın seçim güvenliğin­e ilişkin ciddi kaygıları olduğuna vurgu yaparak “Bu yüzde 2020’de ‘Seçim Güvenliği Platformu oluşturdu. Biz de TTB olarak bu platformda yer alıyoruz” dedi. (ANKARA/EVRENSEL)

 ?? ?? Fotoğraf: Evrensel/arşiv
Fotoğraf: Evrensel/arşiv

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye