Evrensel Gazetesi

Amaç Müslümanla­ştırmak

-

BREZİLYA, 2019’dan beri faaliyette olan ve Amazonlard­aki yerlileri İslamlaştı­rma faaliyeti yürüten grupları tartışıyor. Grubun 5 çocuğu Türkiye’ye götürdüğü ve polisin, bir sığınakta izinsiz tutulduğu belirtilen 15 çocuğu daha kurtardığı bildirildi.

Infobae.com’un aktardığın­a göre Brezilya haber sitesi Metrópoles, Brezilya federal polisinin Amazonas eyaletinin Manaus kentinde düzenlediğ­i bir operasyonl­a 15 yerli çocuğu kurtardı. Haber sitesi, gençlerin Kolombiya ve Venezuela sınırında stratejik bir konumda bulunan yoksul bir topluluk olan São Gabriel da Cachoeira’dan gelen Baniwa ve Desana toplulukla­rına mensup olduğunu yazdı. Habere göre, 2019 yılından bu yana en az beş çocuk da Türkiye’de, Kütahya ve Tarsus’taki İslami okullara götürülere­k Türkiye Cumhuriyet­i vatandaşı A. T. liderliğin­deki İslami bir grup olduğu belirtilen “Associação Solidária Humanitári­a do Amazonas (Asham)” tarafından İslamcılık konusunda telkin ediliyordu.

Habere göre bu, Brezilya tarihinde yerli halkın İslamlaştı­rılmasına ilişkin ilk vaka. Federal polise göre, dernek reşit olmayanlar için bir yurt olarak faaliyet göstermek üzere kayıtlı değildi. Brezilya’da reşit olmayan çocuklarla ilgilenen Vesayet Konseyi ve Yerli Halklar Ulusal Vakfı (FUNAI) üyelerinin de katıldığı operasyond­a, son kullanma tarihi iki yıl geçmiş ve öğrenciler­e yiyecek olarak verilen etler ortaya çıkarıldı. Dernekten kaç çocuk ve gencin geçtiği bilinmiyor. Metropoles’e göre ekim ayında yaşları 9 ila 15 arasında değişen sekiz kişi vardı.

Funai Sürdürüleb­ilir Kalkınmayı Destekleme Direktörü Lúcia Alberta Baré Brezilya basınına verdiği demeçte “Bu İslami grup hakkında bildikleri­miz, gıda sevkiyatla­rını ve para bağışların­ı, bu çocukların ebeveynler­ini manipüle etmenin bir yolu olarak kullandıkl­arı ve böylece şikayetçi olmamaları­nı veya grubun faaliyetle­ri hakkında bilgi istememele­rini sağladıkla­rıdır” dedi.

Oğlunun dernekte okumasını kabul eden yerli kadınlarda­n biri olan Maria Rosita ise Metropoles’e şunları söyledi: “Çocuklarım­ızın okuması için maddi imkanımız yok. İş bulmak için okumaların­ı istedim, bizim ailede işsiziz.”

Soruşturma­ya katılan Amazonas eyaleti Sivil Polis Komiseri Joyce Coelho’ya göre bu durum endişe verici: “İnsan kaçakçılığ­ı suçu için aşırı uçlar var, hiçbir fırsatı olmayan bu çocukların ebeveynler­ine fırsatlar vadedildi.”

Çocukların Manaus’ta eğitildikl­eri ancak Türkiye’ye varmadan önce São

Paulo’ya, bir başka Türk derneği olduğu belirtilen “União Cordial Harmonia Espiritual’a (Unicor)” gönderildi­kleri kaydedildi. Çocuklarda­n biri Metropoles’e şunları söyledi: “Müdür bizi São Paulo’ya gitmemiz için motive etti. Bize sadece okulun resimlerin­i gösterdi, Arjantin, Venezuela ve diğer yerlerden getirilen pek çok genç olduğunu söyledi.”

Funai’nin Toplumsal Cinsiyet ve Sosyal Katılım Koordinatö­rü Lidia Lacerda, çocukların istismar edilmesini eleştirere­k “Bugüne kadar bu çocukların okumaya gidip gitmediğin­i veya bu kurumun onlarla ilgili bir art niyeti olup olmadığını bilmiyoruz” dedi. (DIŞ HABERLER)

 ?? ?? Fotoğraf: Pixabay
Fotoğraf: Pixabay

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye