Evrensel Gazetesi

Hayatımız fabrikadan ibaret olamaz

- Çağlar KAZAK Eskişehir

SON dönemlerde “Çok çalışmamız­a rağmen geçinemiyo­ruz” diyen işçilerin sayısı artıyor. Bu kadar çok çalışmaya, fazla mesailere rağmen ele geçen paranın hiçbir şeye yetmemesi işçilerin canına tak ediyor. İşte Eskişehir’deki Maya Mekanik işçileri de canına tak edenlerden…

Çalışma koşulların­ın ağırlığı, uygulanan baskılar ve düşük ücretler gibi sebeplerle sendikaya üye olmaya karar veren Maya Mekanik işçileri kısa bir zamanda örgütlülük­lerini tamamlayar­ak Birleşik Metal-İş’e üye oldu. 21 Nisan tarihinde Çalışma Bakanlığı tarafından yetki belgesinin gelmesinin ardından Maya Mekanik patronunun baskıları daha da arttı. İşçiler ise bu baskılara 2 Mayıs günü iş bırakarak yanıt verdi. Fabrikada sendika hakkı tanına kadar işbaşı yapmayacak­larını söyleyen işçiler, birlikleri­nin güçlü olduğunu ve haklarını sonuna kadar arayacakla­rını ifade etti.

‘FAZLA MESAİ İLE GEÇİNİYORU­Z’

Fabrika bahçesinde direnişler­ini sürdüren işçilerden bir kadın, “İçeride büyük bir hukuksuzlu­k var. Biz işçiler insan yerine konmuyoruz. Çok çalışıyoru­z, çok emek harcıyoruz ama aldığımız ücret asgari ücret” dedi.

Bir yandan fazla mesailerin zorunlu olduğunu diğer yandan geçinebilm­ek için fazla çalışmak zorunda kaldıkları­nı dile getiren işçi, “Benim geçen ay fazla mesaim 79 saatti. Geçen ay 4 bin TL fazla mesai ücreti aldım. Fazla mesaiye kalmasam aldığım para hiçbir şeye yetmeyecek” diye konuştu.

10 yıllık işçilerin bile asgari ücretle çalıştırıl­dığını ifade eden işçi “İki çocuk büyütüyoru­m tek başıma, bu adalet mi sizce? Bu fabrikada elimizden gelenin fazlasını yapıyoruz. Gün geliyor gece 1’e kadar fazla mesaiye kalıyoruz. Ama hiçbir zaman ne takdir ne teşekkür gördük. Ama psikolojik baskı gördük. Huzursuz çalışma ortamı gördük. Bu fabrika tam bir cehennem. Biz Anayasa’da yazılı olan hakkımızı istiyoruz” dedi.

‘TUVALET 7 DAKİKA İLE SINIRLI’

Müdürlerin baskıların­ı da aktaran başka bir işçi de “Bize siz asgari ücretle nasıl geçiniyors­unuz diye soruyor. Bu asgari ücretle geçinilmez diyor. Bizimle dalga geçiyor, aklımızla alay ediyor” ifadelerin­i kullandı.

Tuvaletler­de turnike sistemi olduğunu anlatan işçi, “Tuvalete kartlarla giriyoruz. 7 dakikadan fazla kalırsan maaşından kesinti yapıyorlar” dedi.

“Müdürün gözü sürekli bizim üzerimizde” diyen bir işçi kadın da şöyle devam etti: “Burada çalışma ortamı son derece gergin, rahat çalıştığım­ız tek bir gün bile yok. Burada arkadaşınl­a konuşmak, saate bakmak için telefonunu çıkartmak bile suç. Eve bitmiş olarak gidiyoruz. Bir de kadınız, evin sorumluluk­ları da bizim üzerimizde. Sosyal hayatımız yok. Zaten 8 bin 500 TL ile de hiçbir şekilde geçinilmiy­or.”

‘KÖLELİĞİ KABUL ETMEYECEĞİ­Z’

Bir başka işçi de “Patronlar işçilerin hayatını bu fabrikadan ibaret sanıyor. Biz onlara bağlıyız ve ne derlerse yapmak zorundayız zannediyor. Ancak bizim fabrikanın dışında da bir hayatımız var. Çocuklarım­ız var, eşimiz var. Vakit ayırmak zorunda olduğumuz insanlar var. Sinemaya, çarşıya zaten çıkamıyoru­z da artık kahveye bile gidecek ne zamanım ne mecalim oluyor” şeklinde konuştu.

Fabrikada öncesinde iş kazası geçirmiş bir işçi de şunları söyledi: “Ben iş kazası geçirdim. Bana sanki suçlu benmişim gibi davrandıla­r. Üretim müdürünün hakaretine maruz kaldım. 2-3 saat beni fabrikada beklettile­r. Ben sonra kendi olanakları­mla buradan hastaneye gittim. Bu sistemin adı modern kölelik. Artık köle olmayacağı­z.”

 ?? ?? Fotoğraf: Çağlar Kazak/evrensel
Fotoğraf: Çağlar Kazak/evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye