Evrensel Gazetesi

ENFLASYONU GİZLE, ZAMMI ÇAL

-

TÜİK, yargı kararına rağmen enflasyon sepetindek­i fiyat listesini yine gizledi. Prof. Dr. Kamil Yılmaz, “Enflasyond­a manipülasy­on gizleniyor” dedi. Memur ve işçi Tİs’lerindeki ‘enflasyon farkı’ yine TÜİK’E yenildi.

ürkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), nisan ayına ilişkin tüketici fiyat endeksini (TÜFE) açıkladı. Buna göre, TÜFE nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 2.39, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 15.21, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 43.68 ve on iki aylık ortalamala­ra göre yüzde 67.20 oranında arttı. TÜİK çeşitli ürünlerin fiyatların­ın dönemsel ve karşılaştı­rmalı olarak görülebild­iği madde sepeti ve ortalama madde fiyatları listesini yargı kararına rağmen yayımlamad­ı.

Bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup yüzde 13.82 ile giyim ve ayakkabı oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 66.62 ile sağlık oldu.

Ana harcama grupları itibarıyla 2023 yılı nisan ayında bir önceki aya göre en az artış gösteren ana grup yüzde eksi 1.47 ile konut oldu. Buna karşılık, 2023 yılı nisan ayında bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 5.93 ile haberleşme oldu.

T113 KALEMDE ARTIŞ OLDU

TÜİK verilerine göre, nisan ayında, endekste kapsanan 143 temel başlıktan 24’ünde düşüş gerçekleşi­rken, 6 temel başlığın endeksinde değişim olmadı. 113 temel başlığın endeksinde ise artış gerçekleşt­i.

İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç Tüfe’deki değişim, 2023 yılı nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 2.74, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 15.36, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 48.02 ve on iki aylık ortalamala­ra göre yüzde 62.48 olarak gerçekleşt­i.

DİSK-AR: VERİLER DAHA ŞAİBELİ HALE GELDİ

2023 yılı nisan ayı tüketici fiyat endeksi (TÜFE) 3 Mayıs 2023’te TÜİK tarafından yayımlandı. TÜİK çeşitli ürünlerin fiyatların­ın dönemsel ve karşılaştı­rmalı olarak görülebild­iği madde sepeti ve ortalama madde fiyatları listesini yargı kararına rağmen yayımlamad­ı. DİSK-AR tarafından yayımlanan raporda, “Resmi enflasyon verileri daha da şaibeli hale geldi” denildi.

YOKSULUN GIDA ENFLASYONU YÜZDE 53.9

DİSK-AR TÜİK’IN ham verilerind­en yararlanar­ak emeklileri­n, dar gelirliler­in, düşük gelirliler­in hissettiği gıda enflasyonu­nu yeniden hesapladı. Yapılan hesaplamay­a göre gıda enflasyonu ortalama yüzde 53.9 olarak gerçekleşi­rken emeklilerd­e gıda enflasyonu yüzde 68.7 oldu. Üçüncü yüzde 20’lik gelir grubunun gıda enflasyonu yüzde 58.6 olurken, düşük gelirli ikinci yüzde 20’lik grubun gıda enflasyonu yüzde 69.5, en yoksul yüzde 20’lik gelir grubun gıda enflasyonu ise yüzde 79.6 olarak gerçekleşt­i.

DİSK-AR, TÜİK’I madde fiyat listesini açıklamaya ve gelir gruplarına göre enflasyon hesaplamas­ı yapmaya çağırdı.

Raporda şu bulgular yer aldı:

• TÜİK verilerine göre Tüfe’deki

(2003=100) değişim 2023 nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 2.39, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 15.21, on iki aylık ortalamala­ra göre

yüzde 67.20 ve bir önceki ayın aynı ayına göre yüzde 43.68 olarak gerçekleşt­i. Ancak TÜİK tarafından yayımlanan resmi ortalama enflasyon oranları farklı gelir gruplarını­n gerçeğini yansıtmıyo­r. Resmi ortalama enflasyon oranları düşük gelirliler­in, emekçileri­n günlük yaşamda karşılaştı­ğı ve hissettiği oranlar değildir. Bu nedenle DİSK-AR olarak TÜİK’IN ham verilerind­en yararlanar­ak emeklileri­n, dar gelirliler­in, düşük gelirliler­in hissettiği gıda enflasyonu­nu yeniden hesaplıyor­uz.

• Gıda enflasyonu ortalama yüzde 53.9 olarak gerçekleşi­rken emeklilerd­e gıda enflasyonu yüzde 68.7 oldu. Üçüncü yüzde 20’lik gelir grubunun gıda enflasyonu yüzde 58.6 olurken, düşük gelirli ikinci yüzde 20’lik grubun gıda enflasyonu yüzde 69.5, en yoksul yüzde 20’lik gelir grubun gıda enflasyonu ise yüzde 79.6 oldu.

• Dördüncü yüzde 20’lik gelir grubunun gıda enflasyonu yüzde 53.4 olurken, en yüksek gelir grubunun gıda enflasyonu ise yüzde 39.7 oldu. Böylece en yoksul gelir grubu yüzde 79.6 oranında gıda enflasyonu hissederke­n, en yüksek gelir grubu ise yüzde 39.7 oranında gıda enflasyonu hissetmiş oldu. Enflasyonu­n gelir gruplarına göre önemli ölçüde farklı hissedildi­ğini ortaya koyuyor. (EKONOMİ SERVİSİ)

 ?? ?? Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye