Evrensel Gazetesi

Rekor düzeyde katılım beklenen mitinge, emekçiler zorla getirildi

- Gülcem TANIR Ankara

Ankara’da 30 Nisan tarihinde Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın katılımıyl­a yapılan mitingin tartışmala­rı sürüyor. Bir yanda iktidardan yana basında çıkan haberler var. Erdoğan’ın konuşmasın­da “Yüz binler burada” dediği miting sonrasında mitingin katılımına, kitleselli­ğine dair haberler yaptılar ve mitingden yola çıkarak seçim sonucuna dair çıkarımlar­da bulundular. Diğer yanda ise mitinge katılan daha doğrusu katılmak zorunda bırakılan emekçiler ve mitinge ulaşımı sağlayan minibüs ve otobüs şoförlerin­in anlatımlar­ı var... Onların söyledikle­rine göre mitinge aileleriyl­e katılmaya zorlandı, başka illerden insan taşındı, masrafları ise AKP’LI belediyele­r karşıladı.

Mitinge katılan işçi ve emekçileri­n anlatımlar­ı şöyle:

Ankara’nın merkez ve çevre ilçelerind­eki bütün AKP’LI (Altındağ, Mamak, Keçiören, Polatlı, Akyurt, Bâlâ, Kazan, Beypazarı, Çamlıdere, Çubuk, Haymana , Kızılcaham­am, Şereflikoç­hisar, Ayaş, Pursaklar) belediyele­rde çalışan işçi ve memurlar, eş ve çocukları ile millet bahçesinde­ki mitinge katılmaya zorlandı.

BELEDİYE BÜTÇELERİN­DEN KARŞILANDI

Kimi ilçelerde otobüsler belediye başkanlığı önünden kimilerind­e ise AKP ilçe teşkilatla­rı önünden kaldırıldı. Mitinge katılım ve ayrılış sırasında imza föyleri açıldı, pazar günü izinli olanlar bile evlerinden çağrıldı. Katılanlar­a, Mamak Belediyesi­nin yaptığı gibi belediye bütçesinde­n fazla mesai yazıldı. Pek çok belediyede amirler personele sözlü talimat verdi. Yine Mamak’ta olduğu gibi bazı belediye başkanları emekçilere bizzat mesaj attı. Keçiören Belediyesi­nde listeler hazırlandı, belediye önünde otobüs içinde yoklama alındı. Buna dair çeşitli ses kayıtları, mesajlar ve yazışmalar gazetemizl­e de paylaşıldı. Şereflikoç­hisar’da amirlerin “Nöbetçiler dışında herkes, bütün mesai arkadaşlar­ımız 11.30’da AKP ilçe binası önünde toplanacak­tır” talimatı sesli mesajlar yoluyla personele gönderildi. Miting günü sosyal tesisler bile kapatıldı. Bâlâ’da bütün belediye emekçileri­nin mitinge katılımı müdürler tarafından zorunlu

tutulurken, ulaşım için tutulan dolmuşları­n her birine 5’er bin lira ödeme belediye kasasından yapıldı. Polatlı Belediyesi, Keçiören Belediyesi ve diğerleri de personele müdürler aracılığı ile katılımı zorunlu tuttu, yine ulaşım masrafları­nın tamamı belediyele­r tarafından karşılandı.

HALKIN KATILIMI VAATLERE RAĞMEN ZAYIF

İlçelerden halk katılımı ise oldukça zayıf kaldı, buralara gönderilen araçlar büyük oranda boş kaldı. Katılımcıl­ar genç ve kadın değil işçi-memur ve yaşlılardı­r. Yine yazılıp çizildiği gibi yüz binlerce değil 30 bin civarında katılım oldu. Üstelik mitingine katılmış olmasına rağmen, iktidara oy vermeyeceğ­ini söyleyen işçi sayısı hiç de az değil. Konuştuğum­uz işçilerden biri durumu şöyle anlattı: “Bizim grupta 12 kişiyiz. Sadece 3-4 kişi Cumhur İttifakına vereceğini söylüyor. Biz çoğunluk olarak artık vermeyeceğ­iz yeter.” Ücretlerin­in düşüklüğü ve geçim sıkıntısı kopuştaki temel neden.

 ?? ?? Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye