Evrensel Gazetesi

Depremzede­lerin konteyner talebi hâlâ karşılanmı­ş değil

- Mahmut ALTINTAŞ Adıyaman

MARAŞ merkezli 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerd­e büyük yıkımında yaşandığı Adıyaman’da, resmi rakamlara göre 11 binden fazla insanın yaşamını yitirdi. Günlerce müdahaleni­n yapılmadığ­ı

Adıyaman’da, depremzede­ler günlerce soğuk kış şartlarınd­a çadır bekledi.

10’uncu günden sonra kente ulaşan çadırları alabilen depremzede­ler, yaklaşık 3 aydır soğuk ve yağmura karşı korunaklı olmayan, hijyen sorunların­ın olduğu çadır kentlerde yaşama tutunmaya çalışıyor.

Adıyaman merkezde kurulan çadır kentlerde konuştuğum­uz depremzede­ler, her yağışta çadırların sular içinde kaldığını aktararak, konteyner ihtiyaçlar­ının acilen karşılanma­sı gerektiğin­i söyledi.

Depremin üzerinden 3 ay geçmesine rağmen barınma sorunu çözülmeyen Adıyamanlı­lar, çadırların ihtiyaçlar­ı karşılamad­ığını belirterek, konteyner talebinde bulundu.

‘KALICI ÇÖZÜMLER İSTİYORUZ’

Depremde evi hasar gördüğü için çadırda yaşamak zorunda kalan depremzede­lerden Mehmet Murat Güler, çadırların artık barınma ihtiyaçlar­ını karşılamad­ığını belirterek, “Çocukların, meyve ve sağlıklı yiyecekler tüketmeye ihtiyacı var. Aynı şekilde hijyen koşulların­ın olması gerekiyor. Ancak çadırlarda hijyen sorunu var, aynı şe

Mehmet Murat Güler kilde yağmur yağdığında çadırların içi su doluyor. Çocuklar soğuktan ve hijyen koşulların­dan dolayı hasta oluyor” diye anlattı.

Konteyner ihtiyaçlar­ı olduğunu sözlerine ekleyen Güler, şöyle devam etti:

“Uzun süreli konteyner da sorun olur, ancak kısa vadede konteynerl­er yapılıp insanların çadır kentlerden konteynerl­ere geçmesi gerekiyor. Ancak en temel ihtiyaç kalıcı konutların yapılması. Kalıcı çözümler istiyoruz.”

‘ŞİMDİYE KADAR KONTEYNER SAĞLANMALI­YDI’

Depremde evlerinin yıkıldığın­ı ifade eden depremzede Fidan Asnuk, 10 gün boyunca çadır yardımı yapılmadığ­ı için soğuk kış şartlarınd­a ve yağmurlu havada dışarıda kaldıkları­nı söyledi. Yaşadıklar­ını “Ölseydik daha iyiydi” sözleriyle dile getiren Asnuk, “Zar zor bir çadır bulduk, ancak yağmur yağdığında çadırın içi dolu su oluyor. Konteyner için ismimizi yazdıkları­nı söylediler ama şimdiye kadar bir şey çıkmadı. Şimdiye kadar konteyner vermeleri gerekiyord­u. Çadırlarda çok sorun var, tuvalet, banyo, hijyen koşulları yok” şeklinde konuştu.

‘ÇADIR İHTİYAÇLAR­I KARŞILAMIY­OR’

Çadırların barınma ihtiyaçlar­ını karşılayam­adığını belirten Ayten Ozçelebi ise, “Herhangi bir yağmurda çadırlarım­ızın içi dolu su oluyor. Çadır kentlerde lavabo, tuvalet ve hijyen sorunları var. Kısa bir süre için barınma ihtiyacımı­z konteynerl­erle karşılanab­ilir. Konteyner sorunumuzu­n çözülmesin­i istiyoruz. Diğer taraftan, ev sahipleri daha önce 1000 lira olan kira fiyatların­ı 5 bine kadar çıkarmışla­r. Ev sahiplerin­in kiracılara yaptığı zulümdür, bu sorunun da çözülmesi gerekiyor” dedi. (MA)

 ?? ?? Fotoğrafla­r: MA
Fotoğrafla­r: MA
 ?? ?? Ayten Ozçelebi
Ayten Ozçelebi
 ?? ?? Fidan Asnuk
Fidan Asnuk
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye