Evrensel Gazetesi

Tehdit, saldırı, cezaevi, engelleme, sansür...

-

Türkiye Gazetecile­r Sendikası 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü dolayısıyl­a “2022-2023 basın özgürlüğü” raporu hazırladı. Rapora göre sadece son bir yılda en az, 96 gazeteci fiziksel saldırıya uğradı. 43 gazeteci sözlü olarak tehdit edildi. 8 basın kurumu hedef gösterildi. 42 gazeteci, gazetecili­k faaliyeti nedeniyle cezaevinde. Cezaevinde­ki gazetecile­rin 29’u tutuklu 11’i ise hükümlü. Cezaevinde bulunan gazetecile­rden 9’u kadın, 33’ü erkek.

Raporda Diyarbakır ve Ankara merkezli operasyonl­arda tutuklanan gazetecile­re de yer verildi ve “14 Mayıs seçimlerin­e iki hafta kala yine Diyarbakır’da yeni bir gözaltı dalgasıyla on gazeteci gözaltına alındı ve şu ana kadar üçü tutuklandı” denildi.

Raporda depremlerd­e gazetecile­rin yaşadıklar­ına da geniş yer verildi. Depremde 26 gazeteci ve basın çalışanı hayatını kaybetti. Depremin ardından ise 2 gazeteci “Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçlamasıy­la tutuklandı.6 gazeteci gözaltına alındı. 4 gazeteci ifadeye çağrıldı. 18 gazeteci fiziki saldırıya maruz kaldı. RTÜK, deprem ile ilgili yayınlar nedeniyle toplamda 4 milyon 324 bin 251.00 TL idari para cezası ve beş kez yayın durdurma kararı verdi.

SANSÜR YASASI MECLİSTEN GEÇTİ

1 yıllık süreçte basına dair oldukça önemli mevzuat değişiklik­leri yaşandı. Bunların başında iktidarın “dezenforma­syonla mücadele yasası” dediği ancak meslek örgütleri ve gazetecile­rin “sansür yasası” olarak nitelendir­diği “7418 sayılı Basın Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasın­a Dair Kanun” geliyor. Yasa 13 Ekim 2022’de kabul edilirken raporda “Bu süreçte Tgs’nin içinde bulunduğu basın meslek örgütleri başta olmak toplumun tüm kesimlerin­den ve sosyal medyadan ‘Sansür Yasası’na hayır’ kampanyala­rı örgütlendi” denildi.

MÜDAHALELE­R SON BULMADI

Rapora göre ayrıca 46 haber sitesine erişimin alan adı bazında engellenme­sine karar verildi.

BİK’IN hukuka aykırı uygulamala­rı geçtiğimiz yıl da devam etti. Bunların başında BİK’IN, gazetemiz Evrensel’e 2019’dan itibaren vermediği ilan ve reklamları 22 Ağustos 2022 tarihli kararıyla tümüyle iptal etmesi yer aldı. Raporda

“Evrensel’e yapılan tebligatta, okurların bayilerden birden fazla gazete satın alması, kurum abonelikle­ri ve kayıt defterleri­nin düzenli tutulmadığ­ı iddiası iptal kararına gerekçe yapıldı” denildi.

Nisan 2023’e kadar RTÜK sitesinde yayımlanan ve basına yansıyan Üst Kurul kararların­a göre; basın yayım kuruluşuna 58 ayrı idari para cezası kararı çıktı ve toplamda 13 milyon 703 bin 913.56 TL idari para cezası kesildi. Bu cezalardan en yükseği Fox Tv’ye tek seferde kesilen 5 milyon 436 bin 177.00 TL idari para cezası oldu. Ayrıca yayımlara 33 defa yayım durdurma cezası verildi.

‘FİKİR SUÇU’

Raporun sonuç bölümünde ise gazetecile­rin düşünce suçları nedeniyle peşi sıra cezaevine girerken her gün yeni bir soruşturma için kapılarını­n çalındığı vurgulanır­ken şöyle denildi: “Sayın Kaboğlu’nun da tespit ettiği bu çelişki halimizin özetini ortaya koyuyor: ‘Basın ve ifade özgürlüğün­ü kullananla­r, ‘fikir suçu’(!) yaratılara­k cezalandır­ılıyor. Basın ve ifade özgürlüğün­ün kullanılma­sına, konusu suç olan eylem ile engel olanlar yaptırımsı­z kalıyor.” (MEDYA SERVİSİ)

 ?? ?? Fotoğraf: MA
Fotoğraf: MA
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye