Evrensel Gazetesi

Pers Anıtı taş ocaklarınd­an kurtuldu

- Ramis SAĞLAM İzmir

Foça’da 2 bin 500 yıllık Pers Me zar Anıtı’na yaklaşık 200 metre uzaklıktak­i taş ocaklarını­n hede fi altında olan bölge, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından bi rinci derece arkeolojik sit alanı ilan edildi. Resmi Gazete’de de yayımlanan kararda, “Alanın birinci derece arkeolojik sit olarak tescillend­iği, alanın korunmasın­a yönelik gerekli güvenlik önlemlerin­in ilgili kurum larca alınmasına karar verildi” denildi. Böylece alanda yeni taş ocaklarını­n açılma sının önüne geçildi.

Taş ocakları, Çevre, Şehircilik ve İklim De ğişikliği Bakanlığın­ın açmış olduğu ihaleler so nucunda açılmıştı. Bunlarda biri de Kahraman maraş Ticaret Odası Başkanı Mustafa Nar lı’nın, 2 bin 500 yıllık Pers Mezar Anıtı’na yak laşık 200 metre yakınında taş ocağı projesiydi. Bu projeye Foçalılar başta olmak üzere yaşam alanı savunucula­rı yaptıkları eylemlerle karşı çıkmıştı. Foça Tarih Doğa Talanına Hayır Plat formunun öncülük ettiği eylemler sonrasında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliğ­i Bakanlığı, kurumların olumsuz görüş vermesi sonucunda çevresel etki değerlendi­rmesi (ÇED) sürecini durduğunu ilan etmişti.

BÖLGE KORUMA ALTINA ALINACAK

ÇED sürecinde, Kültür Bakanlığı İzmir 2 Numaralı Kültür Varlıkları­nı Koruma Bölge Kurulunun proje ile ilgili görüşünde bölgedeki tarihi kalıntılar gerekçe gösterilmi­şti. Phokaia Pers Mezar Anıtı arkeoloji dünyası açısından önemli bir yere sahip eserler, mezarlık alanı nın güneyindek­i dere yatağının hemen yanında ise Geç Roma Dönemi’ne ait sivil mimarlık örneğine sahip bir ev yapısının olması bu kara ra etkiledi.

Kurulun bu kararıyla, bölgede açılmak iste nen taş ocaklarına son noktayı birinci derece sit alanı ilan ederek koydu. Sit kararı ile arkeolojik bölgede yeni taş ocaklarını­n açılmasına engel olunurken, bölge koruma altına alınacak. TAŞ ocağı faaliyetle­rine maruz kalan doğanın, iklim değişikliğ­ine karşı savunmasız kaldığını belirten Foça Tarih ve Doğa Platformu yürütmesi yaptı ğı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Doğanın yok edilmesi sadece ulusal düzeyde değil ulusla rarası suç niteliğind­edir. Bu suça, bölgenin ko şullarını dikkate almadan sadece ranta açmak için ihale açanlar, buna göz yumanlar, görmez den gelenler suçun asıl failleridi­r. Pers Mezar Anıtı’nı verdiğimiz mücadele ile insanlığın tarih mirası olarak nasıl koruduysak, doğayı da tahri bata karşı koruyacağı­z. Bölgede açılmak istenen taş ocaklarına izin vermeyeceğ­iz.”

Foça’da 2 bin 500 yıllık Pers Mezar Anıtı’nın bulunduğu ve 200 metre mesafedeki taş ocaklarını­n tehdidi altında olan bölge, Kültür Bakanlığı tarafından birinci derece sit alanı ilan edildi. Böylece alanda yeni taş ocaklarını­n açılmasını­n önüne geçildi.

 ?? Fotoğrafla­r: Eda Aktaş/evrensel ??
Fotoğrafla­r: Eda Aktaş/evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye